Blog

Ko ima hrabrosti otvoriti poresku Pandorinu kutiju?

Direktno ili indirektno, država najveći je dužnik samoj sebi što govori da ne zna upravljati svojim resursima ili poslovima

Monsanto moderni ubica čovječanstva

Kako ćemo mi proći u ovom začaranom krugu svedočit će neke nove generacije koje opstanu iza nas. A do tada možemo samo pratiti dešavanja iz Haga, gdje je 14. oktobra započelo je suđenje Monsantu zbog “zločina protiv čovječnosti“

Radica Lasić – Široki Brijeg: Osnovala udrugu "Narcis" jer nije znala nikoga ko je živ nakon karcinoma dojke

Spasiti samo jedan život, pomoći samo nekome da prođe kroz te teške dane…

Puno Bosne za malo para: Razmeđem Posavine i Trebave

Posavina je prostrana domovina, široka ravna i plodna, nad njom je nebo pregolem modar krug i daleko daleko tamo su ade sa visokim, oštrim šašovim šumama i gustim vrbacima, i kroz njih teče široka modrozelena traka Save.

Strani plaćenici i velepro(iz)daja ljudskog suvereniteta

Odgovor bi mogao biti da su vjerski fundamentalisti koji tada nisu bili na vlasti, a danas jesu i pišu svoju verziju prošlosti, jednostavno strani plaćenici čiji je zadatak bio srušiti suverenitet država u kojima su djelovali i predati prirodne resurse u ruke imperijalizma kojemu danas služe. Barjak “vjerske slobode” pod kojim su se borili nastoje polako i neprimjetno zamijeniti porodičnim barjakom privatizovane patrimonijalne teokratske države nauštrb građanskih i ljudskih prava i sloboda.

Samo nemoj da si mimo svijeta

Tvrdi ovdje svijet da je tolerantan, da sve voli, da ne gleda ko je ko, broji prijatelje različitih vjera kao dokaz svoje širine, a baš to brojanje govori kako se razlike primijete i kako su razlike brojive. Ovdje još uvijek većina plaši djecu kako će ih Cigani ukrasti ako ne budu slušala.

Škakljiva pitanja Mate Đakovića

Poniznost, strahopoštovanje, odanost i snishodljivost koju novinari RTRS-a svakodnevno pokazuju prema Miloradu Dodiku prešla je sve granice, a to potvrđuju i samo neka od brojnih škakljivih pitanja koje je Mato Đaković u Teleringu sinoć uputio Miloradu Dodiku

Društvena samozaštita

Vjerovatno možemo ponovo tvrditi da “vjerski ratovi” ne postoje, da se u suštini radi o običnom profiterstvu, interesu i pohlepi koji su spolja samo zamaskirani vjerskim fanatizmom. To obično zaključimo na osnovu toga što vjerske ratove obično prati naglo bogaćenje političke i vjerske elite. Međutim iskustvo nas uči da je upravo suprotno: to što neko “ušićari” tanker nafte, komad teritorije ili tuđe imovine u procesu – to je kolateral vjerskog sukoba koji zapravo omogućava takve promjene u društvu i na političkoj mapi.

Mojoj i našoj dragoj Alisi

Ni ja, niti bilo koja od nas ti nije mogla reći da moraš živjeti i da moraš ostati jer si već imala spreman odgovor: za šta i za koga da živim? Rekla si u jednoj poruci: šta ću ja na ovome svijetu bez njih dvojice. Tu su prestajala naša ubjeđivanja da se boriš za život i da ne odeš.

Damir Nikšić: O čovjeku i "majmuninu"

Samo postojanje Svetih knjiga je dokaz da smo obični majmuni, opasni zvjerski majmuni mesojedi, sa tendencijom prema kanibalizmu, ili su barem oni koji su ih pisali to mislili o ljudskom rodu s najboljom namjerom i vjerom u našu šansu da evoluiramo barem za hiljadu ili par hiljada godina. No ni to nije pošlo za rukom jer, evo, čovjek je u stanju da i pored svega toga, nakon toliko milenijuma, i dalje pravi majmuna od sebe.

Puno Bosne za malo para: Oko Dobora

Nakon utrke hrtova na savskom nasipu između Tolise i Domaljevca nastavljamo svojim putem. Plan nam je da se od groblja u Gnionici spustimo u Jakeš, prođemo kroz njega, pa preko neke šume dođemo do Dobora odakle bi se, opet kroz šumu, otputili prema Pećniku a onda opet za Gnionicu i tako zatvorili krug

(Quo vadis?) iliti: Znaš li đe ćeš?

Ovo multi-kulturno-umjetno folklorno društvo na kojem insistiraju arhitekti rasnih i etnonacionalnih identiteta na ovom evropskom jugu (u ovoj Alabami od Balkana) kako bi porobili čitave mase da im za male pare beru možda ne pamuk – ali zato smilje i maline, je jednostavno osuđeno na jad i gorku propast. Samim tim što vjerski i etnopartijski puritanski lideri zabranjuju miješanje i insistiraju na vjerskoj i etničkoj čistoti “krvi i tla” – na vjerski i etnički čistim teritorijama, gradovima, entitetima, identitetima – takvo društvo je zapravo incestuozno. Ako ne u ovom trenutku, a ono barem “na duge staze”.

Zašto mi je važno da odem na Mirne proteste ispred Parlamenta FBiH

Upravo iz tog razloga, jer me ova tema žulja i jer je smatram veoma važnom, sutra idem u Sarajevo na Mirne proteste ispred Parlamenta FBiH. Nije mi mrsko iz Zenice otići u Sarajevo iako srećom nemam nikog bolesnog i za sad ne znam nikog lično (osim Tomislava) sa transplantiranim organom.

Mario Vranješ: U čekaonici bolnice

Više me ništa ne boli. Kažu doktori da je to normalno, ali da moram biti oprezan jer srce je veliki zajebant.

Faris Halak: Izdaja naših spasioca!

Kakvog li bezobrazluka? Zamislite da za 4 godine ratovanja, borbe, odbrane, prolijevanja krvi, mraza, spavanja pod vedrim nebom žele naknadu od OGROMNIH 326 KM i to da bi mogli obezbijediti svojoj porodici osnovnu egzistenciju!

Diogen i patriotizam: pseći život i majmunska posla

“Građanin” je u potpunosti politički definisan i jedini način da ga depolitiziramo jeste da postupimo poput Diogena koji je upotrijebio riječ “kosmopolita” definišući njime “građanina svijeta”, tj. “državljanina svijeta”, osobu “čovječanske nacionalnosti”. Jedino u slučaju “kosmopolite” se ne radi o pripadnosti, privrženosti nekoj određenoj državi, naciji, narodu, već o pripadnosti i privrženosti pojedinca prije svega ljudskom rodu (pojedinca kao žitelja, stanovnika planete Zemlje).