Bosna i Hercegovina

Kemal Kurspahić: Vrijeme za 'patriotsku izdaju'

Među bosanskohercegovačkim Hrvatima i Srbima – rijetki su glasovi protivljenja politikama koje slave osuđene ratne zločince, prijete daljom teritorijalnom i ustavnom razgradnjom države i daljom opstrukcijom u procesu ispunjavanja uslova za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

Edin Zubčević: Oktobarski popravni ispit

U kantonu Sarajevo, s obzirom i na činjenicu da je Sarajevo najveći grad i administrativni centar, preko 50% svih uopšte zaposlenih radi u javnim službama - od policije, sudstva, zdravstva, školstva do javnih ustanova i preduzeća. Mnogi su došli do posla zahvaljući isključivo stranačkim knjižicama. Živimo u vrijeme podobnih na mnogo gori i volšebniji način nego u vrijeme socijalističke Jugoslavije. Živimo u nevakat - zdravstvo je na preniskom nivou, obrazovanje na još nižem, ionako više nego skroman kulturni život umire ali to niko ne primjećuje, raspadaju se i gase sportski klubovi, sudstvo je sredstvo u rukama političara… nabrajanju kraja nema.

Dragan Bursać: Nema škole, za Kačavendu spremni!

Sad nam je prioritet svih prioriteta izgraditi srpsko-ruski htam, u inat balijama, ustašama i šiptarima. Koji klinac će nam krovovi na školama, wc-i u kojima nema dizenterije, školska igrališta bez rupa i odvoda septičkih, koji klinac će nam sve to? Zar ne vidite da su škole ionako prazne?

CIN: Keš predsjedniku, borcima mrvice

"Dozvolili su lopovluk da bi imali političku podršku". U Savezu demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona zloupotrebljavan je budžetski novac skoro cijelu deceniju. Znali su to u resornom ministarstvu, ali Savezu nisu obustavili finansiranje.

Faruk Šehić: Svanuće i naš dan

Vezivno tkivo Bosne danas su antinacionalisti, antifašisti, kritični patrioti, sekularni i oni čija vjera je njihova privatna stvar, i mi nismo nekakva manjina. Trenutno traje ultranacionalističkih produženih 15 minuta slave, ali svanuće i naš dan, bez obzira na to koliko je i globalna situacija otišla udesno i odlazi sve više

UEFA Liga nacija: BiH - Austrija 1:0, 'Žuti Zmajevi' uče pobjeđivati i kad ne igraju dobro

Pogodak za drugu pobjedu u grupi i prvo mjesto sa maksimalnih 6 bodova postigao je Edin Džeko u 78. minuti na asistenciju Elvisa Sarića

Budućnost Sutjeske zavisi od naše odgovornosti

Zelengora spada u najinteresantije i najdragocjenije planine Dinarida, dok njena glacijalna jezera, tzv. 'gorske oči' vijekovima pružaju uslove za život rijetkim i osjetljivim organizmima

Izbori 2018: "Stranke ne mogu znati za koga ste glasali"

Imamo informaciju od 30. 8. 2018. da se glas za Milorada Dodika, predsjednika RS, šefa SNSD-a i kandidata za srpskog člana Predsjedništva u Zvorniku plaća 70 KM. Imamo i građane Breze koji nam se javljaju jer im na kućnom pragu nude donacije, stoku, mladima obećanja da će kroz volontiranje dobiti posao u struci i slične poklone sa logom SDA.

Kemal Kurspahić: Strah - riječ nedelje u BiH i SAD

Posmatrajući bestidnu ja-pa-ja promociju nacionalističkih projekata u uticajnim medijima čini mi se da je stanje u vezi s ulogom medija u izbornom procesu za protekle tri decenije dramatično pogoršano.

Cijele porodice napuštaju BiH. Olivera, bivša uposlenica banke: "Otišla sam zbog bolje i sigurnije budućnosti"

Iz Bosne i Hercegovine ne idu više samo zdravstveni radnici. Sada idu ljudi i iz ostalih struka. Odlaze kompletne porodice. Manji gradovi, a naročito sela ostaju pusti.

Miljenko Jergović: Može li čovjek biti Bosanac?

Biti Bosanac znači, dakle, biti izdajnik... Biti Bosanac znači otežati si život do krajnjih granica, sebi i svojim bližnjima, i biti osuđen da te progone oni koje voliš i na koje projiciraš vlastiti identitet. Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj postoje samo dva stvarno multietnička grada ili teritorija: Brčko distrikt i Mostar. Sve drugo izričito je jednonacionalno, uz Tuzlu u kojoj vlast još uvijek iskazuje nešto veći stepen tolerancije i brige za one koji su u manjini.

Ljeto u Tuzli: Amela Dubravić - Interaktivna izložba "Oslobodi svoju kreativnost"

Gost na otvaranju izložbe je trenutno najbolji gitarista u BiH Emil Hadžiefendić

Franjo Šarčević: Vjerski osjećaji

Religija je toliko dominantna da se i ne primjećuje, da se sva ta prisutnost smatra prirodnim stanjem, a ne nečim što je proizvedeno odlukom većine. Zato nije problem isticati u svakom dijelu javnog prostora simboliku religije, ali je problem kad netko prema njoj iskaže nepoštovanje i u tome se vidi početak apokalipse.

Zlatko Dizdarević: Potrošene rezerve strpljenja i nade

Kako bi to izgledalo da vodeći lideri europskih država iz dana u dan pljuju vlastitu zemlju, broje joj javno dane i pujdaju ljude protiv nje. Gdje to ima tako, osim ovdje. I još apeliraju na narod da istraje, a sve je učinjeno kako bi taj narod ponizila korumpirana »nouveau riche« politička klasa koja kao da postoji samo da bi sebe održavala

The Stone in Europe: New York u Sarajevu

Prvi koncert desit će se već u ponedjeljak 3. septembra u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine a nastupit će kvartet američke gitaristice Mary Halvorson, kompozitorice i improvizatorice koja se smatra jednim od najimpresivnijih gitarista svoje generacije

Nakon Sarajevo Film Festivala "Plavo Srce" u Banjaluci, Fojnici i Kruščici

FIlm govori o ženama Kruščice u Bosni i Hercegovini koje već godinu dana dežuraju na mostu i sprječavaju početak izgradnje hidroelektrana na rijeci Kruščici, o borbi za rijeku Vjosu u Albaniji, najveću slobodnotekuću rijeku u Evropi i o naporima da se sačuva ugroženi balkanski ris u Makedoniji