Društvo

Kako je 2006. godina promijenila internet?

Tokom šestomjesečnog perioda 2006. godine, dva ključna događaja pomogla su oblikovati internet kakav nam je danas poznat: Twitter je pokrenut u martu i Facebook je objavio News Feed u septembru.

Markoni: Mostarska Priča

Podijeljen grad, dvije strane mene i sve ono što je ostalo od mene a to nije mnogo. Nije ostalo od Mostara mnogo i vi to ne znate jer možda ne živite u meni. Ovi koji žive u meni znaju da je ovo istina. Vi živite u gradu bez grada.

Žrtve rata: 'Ja sam beba silovanja'

"Ja sam beba silovanja. To je ono što sam ja. To je grozan termin, i to su dvije riječi koje nikada ne biste željeli staviti u jednu rečenicu… Ali to je realnost".

Šta je sve potrebno da vam Facebook izbriše profil?

Nedavno su neki ljudi, uključujući novinare pozvane da prisustvuju Facebook događaju i Kara Swisher of Recode, zapitali zašto je nekome dozvoljeno zadržati svoju facebook stranicu, čak i ako šire dezinformacije.

Boris Dežulović: Ko to tamo peva

Loša bila 1945?!? Pa sunce li vam jebem balavo

Da li je imigracija loša za ekonomiju?

Jedan od glavnih argumenata predsjednika Donalda Trumpa za politiku imigracije "nulta tolerancija" jeste da su imigranti loši za ekonomiju i zauzimaju poslove američkih građana.

Slavenska statistika: U čemu su Slaveni trenutno najbolji, a u čemu najgori?

Kako bismo otkrili u čemu se Slaveni najviše ističu pročitali smo na desetke studija iz različitih oblasti. Većina naših otkrića nije bila iznenađujuća, ali nismo očekivali neke od njih.

Po babi i stričevima: Radno mjesto u našoj diplomatiji se plaća i više od 50.000 KM!

Srđan Lalić, 30-godišnji sin poslanika SDS-a Nenada Lalića, imenovan je nedavno za ambasadora u Kanadi. Ivan Dunđer, tek nešto stariji kadar HDZ-a, koji je u Predsjedništvu BiH bio zaposlen po ugovoru o djelu (!), prije nekoliko dana zasjeo je u fotelju bh. ambasadora u Poljskoj.

Hitlerovi sledbenici na Balkanu

Neonacističke, rasističke i druge ekstremističke organizacije i rok bendovi u celom svetu, pa tako i u Srbiji i regionu, jačaju na društvenim mrežama u poslednjih nekoliko godina, a da nema nikakvog monitoringa njihovih sajber aktivnosti

Saudijska vazduhoplovna akademija počela trenirati žene pilote

Škola letenja u Saudijskoj Arabiji otvara svoja vrata za žene, nakon ukidanja decenijske zabrane vožnje u ovoj duboku konzervativnoj muslimanskoj zemlji u kojoj se mnoge društvene restrikcije olakšavaju.

DW: Nijemci se Trumpa boje čak više od Putina

Čak 64% anketiranih Nijemaca misli da je Trump veća prijetnja svjetskom miru od Putina

Viktor Ivančić: Poštovanom građaninu

I kada je već tijelu u kojem će te taj Akrap zastupati zadana ‘građanska’ etiketa, osjećaš li se možda, Građanine, zbog toga prevarenim? Smeta li ti tako ležerna uporaba građanskih atributa uz angažman koji je već na prvi pogled uperen protiv tzv. građanskih vrijednosti, pa su ‘građanskima’ imenovane evidentno protugrađanske namjere? Pada li ti možda na pamet založiti se za vraćanje dostojanstva pridjevu čiji si nominalni nositelj?

Zašto se gradovi ne mogu riješiti štakora?

Još jedan važan problem je taj što se štakori brzo reprodukuju. Ženka štakor obično okoti 8-12 mladunčadi svakih 8 sedmica, a oni se mogu kotiti nakon samo 5 sedmica.

Pornhub objavio podatke o posjeti tokom Svjetskog prvenstva: Fudbal je ipak važniji

Na Pornhub-u je tokom utakmice Francuska-Argentina bilo 35% manje francuskih fanova i 36% manje argentinskih navijača nego inače dok je čak 39% Hrvata manje pretraživalo PornHub tokom utakmice Hrvatska-Danska.

Ines Šaškor: S najviših se adresa pokušava uvjeriti ljude da nemaju drugog utemeljenja osim onog iz 1990-tih i Domovinskog rata, da su ''repa bez korijena''

Godine 1960. zagrebačka tekstilna tvornica Kamensko izvezla je u SAD i u Zapadnu Evropu dva milijuna košulja. Tvornica konca Dalmatinka iz Sinja opskrbljivala je 60 posto jugoslavenske tekstilne industrije i izvozila diljem svijeta. Njezin je nereflektirajući konac ugrađen u kotače aviona AWACS. Za tekstilnu tvornicu Nada Dimić modele je kreirala evropski poznata Žuži Jelinek.

Iran: Žena uhapšena jer se snimala kako pleše i objavila na instagramu

Iran je uhapsio nekoliko ljudi zbog videa koji su objavljeni na instagramu, uključujući i mladu ženu koja se snimala kako pleše uz muziku. Prema aktivistima, Maedeh Hojabri jedna je od nekoliko instagram korisnika koji su uhapšeni. Identiteti ostalih zatočenika nisu potvrđeni.