Društvo

Trećina hrane u cijelom svijetu se baci prije nego što dođe do naših trpeza

Čak trećina sve hrane koja se proizvodi na globalnom nivou širom svijeta se baci prije nego što dođe do naših tanjira. U praktičnom smislu, to je 1,3 milijarde tona hrane (ili vrijednost od 990 milijardi dolara) u kanti za smeće svake godine.

Banjaluka: Njemački, norveški i švedski najpopularniji jezici za učenje

Broj građana koji idu na kurs stranih jezika se povećava, a najviše su zainteresovani za njemački, jer se nadaju zaposlenju u nekoj od država njemačkog govornog područja.

BiH boluje od teške 'bijele kuge': Za 10 godina ostali smo bez 40 000 djece!

Kako primjer navedimo samo period od 2007. do 2017. godine kada je Bosna i Hercegovina samo prirodnom depopulacijom – veći broj umrlih od broja živorođenih- izgubila više od 40 000 stanovnika!

Ravnozemljaši iznijeli još jednu urnebesnu teoriju: Krofna, džem i baklja

Originalna priča o Zemlji je priča o kozmičkim snagama sličnim Bogu i geološkim vremenima toliko kolosalnim da su gotovo nezamislivi našim malim mozgovima. Prema ravnozemljašima, rezultati ovog misterioznog astronomskog početka mogu dosta izgledati poput komada tijesta u slastičarnoj.

Preko 10 hiljada Bosanaca i Hercegovaca u 9 mjeseci se preselilo u Sloveniju

Da je situacija alarmantna, ocjenjuje Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutarnji transport RS, koji ističe da je u proteklih osam mjeseci iz RS otišlo više od 3.000 profesionalnih vozača u Sloveniju, a odatle u ostale zemlje EU.

Ne može biti da mi je Ceca majka. Ne može biti da su starlete moji ideali ženske lepote.

Ne može biti da mi je Ceca majka. Ne može biti da su starlete moji ideali ženske lepote. Ne može biti da su psovačice i razne druge jebačice na televiziji pre ponoći.

Balkansko bildovanje razlike

Tamo je Bosna opet bila jedna i jedina za sve, puna ljubavne čežnje i dobrih vibracija, a Beograd mjesto koje Bosnu bezrezervno voli

Bilježnica Robija K.: Spomenici revolucije

‘Otkad je srušena Jugoslavija, cila povjest nezavisne Hrvacke mogla bi se kratko opisat ka nizanje katastrofe za katastrofom! Ova zemlja živi od jednog do drugog debakla! ... ‘Juče Agrokor, danas Uljanik, sutra Treći maj, ovde glad, onde neimaština, tu nezaposlenost, tamo očaj, ovamo lopina, onamo kriminalac…’

Felix Steiner: Oni su jednostavno posmatrali

Ne – moji baka i djed nisu bili ubijeđeni nacisti, to znam sigurno. Ali su okretali glavu i ćutali, poput miliona drugih Nijemaca

Kineska firma prisiljavala zaposlenike da jedu insekte i piju urin kada ne bi ispunili ciljeve prodaje

Tri menadžera firme za kućanske uređaje u južnoj Kini uhapšena su nakon što je otkriveno da su prisililjavali radno osoblje da piju urin, jedu insekte, te ih udarali kada ne bi ispunili prodajne ciljeve, izvijestili su lokalni mediji u ponedjeljak.

Ni mrtvi se ne predaju: Končarova bista pala muškarcu po nozi dok ju je pokušavao uništiti

"Milost ne tražim, nit' bih vam je dao."

Šta se dogodilo kada je Kalifornija zabranila izuzetak ličnih uvjerenja za vakcinisanje djece?

Prije tri godine, Kalifornija je usvojila zakon koji je eliminisao izuzetak ličnih uvjerenja kada je u pitanju vakcinisanje djece. Zbog toga roditelji u ovoj Zlatnoj državi više ne mogu odlučivati hoće li se njihovo dijete vakcinisati iz bilo kojeg razloga osim medicinske nužde.

Dragan Bursać: Smrt narodu, sloboda fašizmu!

No, svrbi mlad-četnika nešto. Boji se mlad-četnik nečega. Zna mlad-četnk da poslije '41 dolazi '45.

Mirko Kovač: U kolektivu smo stoka

Zločinci su bili heroji; u naopakoj povijesti to je pravilo. Folklor, nacionalizam, atentati – to su vrijednosti za koje se isplatilo boriti. Domovina, narod – emocionalni pojmovi nejasni i primamljivi, jer je u njima ideja razdora.

Više od 20.000 zaposlenika Googlea sudjelovalo je u protestima zbog seksualnog uznemiravanja

Više od 20.000 zaposlenika Google-a je sudjelovalo u masovnim protestima zbog načina na koji kompanija postupa s optužbama za seksualno uznemiravanje protiv direktora i rukovodioca.

Nejra Latić Hulusić: Silovanje zemlje

Osipala sam se dugo od svih vrsta nostalgičara. Posebno onih koji žale za političkim sistemima. Ne znam kad planiraju shvatiti da pričom kako je nekada bilo dobro, se neće pomjeriti iz realnosti u kojoj žive.