Ekologija

Top 5 najtoksičnijih gradova na Balkanu

Šalu na stranu, balkanski gradovi s ove liste su alarmantno toksični, stoga pokušavamo podići svijest i pomoći ljudima da shvate kako je toksičnost naših gradova jednosmjerna karta za grad duhova, a niko ne želi da dođe do zadnje stanice u toj vožnji.

Boyan Slat: Nizozemski inovator čiji je cilj očistiti oceane od plastike do 2040. godine

Sa samo 23 godine, Boyan Slat je osvojio nagradu za Evropskog poduzetnika godine na ceremoniji dodjele nagrada u Bruxellesu u sklopu Evropskog poslovnog summita.

Sekretar UN-a: Naša planeta je preplavljena plasičnim otpadom

''Od udaljenih otoka do Arktika, ne postoji mjesto koje je netaknuto. Ako se sadašnji trendovi nastave, do 2050. godina naši okeani će imati više plastike nego ribe.

Koliki je skriveni trošak ugljika iza svakodnevnih proizvoda?

Na primjer, svaki kupljeni automobil zahtjeva iskopavanje 3 do 7 grama ''platinskih metala''. Šest elemenata u grupi platinskih metala imaju najveći utjecaj na okoliš od svih metala, a proizvodnja samo jednog kilograma zahtjeva emisiju nekoliko hiljada kilograma CO2.

Ptice su morale ponovo naučiti da lete nakon pada meteora koji je ubio dinosaure

"Danas su ptice najraznovrsnija i globalno rasprostranjena grupa kopnenih kičmenjaka – postoji gotovo 11.000 živih vrsta. Samo nekoliko vrsta je uspjelo preživjeti masovno izumiranje prije 66 miliona godina, a sva raznolikost današnjih ptica može se pripisati tim drevnim preživjelim precima.

Glupost nema granice: Američki zakonodavac izjavio da nivoi mora rastu jer kamenja padaju u okeane

Philip Duffy, predsjednik Centra za istraživanje Woods Hole u Massachusettsu i bivši savjetnik američkog programa za globalne promjene, objasnio je panelu da nije slučajnost što su nivoi mora počeli fluktuirati od kad su se ljudi pojavili na planeti.

BiH će se ugušiti u vlastitom smeću

Bez hitne intervencije, strategije i akcije lokalnih i državnih vlasti stanje se može samo pogoršati jer se tone otpada svakodnevno odlažu po cijeloj zemlji. Uz to, potrebno je uložiti mnogo više napora u edukovanju stanovništva o važnosti očuvanja okoliša. U protivnom BiH će se ugušiti u vlastitom smeću.

Kostarika planira eliminisati sva fosilna goriva

''Kada dostignemo 200 godina nezavisnosti proslavit ćemo što smo uklonili benzin i dizel iz našeg transportnog sistema.''

Kalifornija će postati prva američka država koja će zahtijevati solarne panele na novoizgrađenim kućama

Državna komisija za energiju trebala bi sljedeće sedmice glasati o novim energetskim standardima koji će praktično zahtijevati da se svi novi domovi grade sa solarnim panelima od 2020. godine.

Trećina evropskih gradova još uvijek ne vjeruje u klimatske promjene

Budući da su SAD prošle godine signalizirale da će se povući iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, predanost Evrope pomogla je osigurati da ostatak svijeta ne odustane od globalnih napora u borbi protiv klimatskih promjena.

Podvodni roboti otkrili najveću mrtvu zonu na svijetu u Omanskom zaljevu

Naučnici koji istražuju dubine obale Omana otkrili su najveću mrtvu zonu okeana na svijetu koja pokriva područje veće od veličine Škotske.

Havaji izglasali zabranu krema za sunčanje koje štete koraljima

Grebeni nisu samo izvanredni primjer prirodne ljepote i dom bogatog morskog života, već donose i mnogo novca državi. Prošle godine je otkriveno kako su koraljni grebeni zaslužni za prihod od $36 milijardi u turizmu.

Tremiti: Talijansko otočje zabranilo svu jednokratnu plastiku

Otkriće visokih koncentracija mikroplastike oko Tremiti otočja posebno je zabrinjavajuće s obzirom na zaštićeni status otoka; ovaj arhipelag je dio zaštićenog morskog rezervata.

Krave bi uskoro mogle postati najveće životinje koje su preostale na zemlji

Na svim kontinentima, i bez obzira na njihov status grabežljivaca ili biljojeda, velike životinje su imale veću vjerovatnoću izumiranja nego male.

Velika Britanija zabranjuje korištenje plastičnih slamki i druge jednokratne plastike

Godišnje u okeane odložimo 8.8 miliona tona plastike koja ubija morske životinje

Mogu li životinje zaista predvidjeti zemljotrese?

Ponekad, životinje su reagovale samo nekoliko trenutaka pre nego što se desio zemljotres. Dok su neke druge mijenjale svoje obrasce ponašanja danima ili čak sedmicama prije i poslije događaja.