Ekologija

Novi Zeland zabranio bušenje nafte u okviru borbe protiv klimatskih promjena

Udruženje za istraživanje i proizvodnju nafte u Novom Zelandu kritikovalo je vladu zbog ne konsultovanja s industrijom, navodeći da alternativni izvori energije još nisu spremni da zadovolje potražnju i da će se nafta morati uvoziti iz drugih zemalja po višim cijenama.

Švedska predstavila prvu električnu cestu koja puni automobile tokom vožnje

Cesta radi tako što puni električne baterije vozila tokom vožnje koristeći tehnologiju pod nazivom provodljivo punjenje. Prema nadzornicima projekta eRoadArlanda, električna energija se isporučuje preko provodnika koji su ugrađeni u cestu.

Naučnici upozoravaju: Klimatske promjene bi mogle izazvati vulkanske erupcije širom svijeta

Vulkanske erupcije mijenjaju klimu tako što izbacuju dim i pepeo u atmosferu, ali naučnici sada također misle da bi suprotna situacija mogla biti veoma moguća – klimatske promjene bi mogle izazvati vulkanske erupcije.

Škotska proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za napajanje više od 5 miliona domova

Prvi mart je bio najbolji dan za proizvodnju u zemlji kada je 110.149 MWh bilo dovoljno za napajanje više od 9 miliona domova (374% škotskih domaćinstava). Ukupna potražnja za taj dan bila je dvostruko manja.

Sahara: Najveća pustinja na svijetu se povećala zbog klimatskih promjena

Kao i svaka pustinja, Sahara prolazi kroz sezonske obrasce ekspanzije i kontrakcije, ali su profesor Nigam i njegove kolege uspjeli odrediti obim ukupne ekspanzije.

Pozitivna BiH: Albin Bešić iz Bosanske Otoke bavi se obnovljivim izvorima energije

Albin Bešić je mladi Otočanin čije zanimanje je bazirano na obnovljive izvore energije, tačnije na proizvodnju i instalaciju solarnih panela.

Ekstremne vremenske prilike su učestalije nego ikada

Ustanovljeno je kako se broj globalnih klimatoloških događaja (ekstremne temperature, suše i šumski požari) više nego udvostručio od 1980. godine.

Međunarodne banke podstiču izgradnju hidroenergetskih projekata koji uništavaju netaknute rijeke Balkana

EBRD je najveći poznati finansijer hidroenergije na Balkanu. Banka je podržala ukupno 61 hidroenergetsko postrojenje sa 126 miliona evra, od kojih je 29 u zaštićenim područjima ili međunarodno priznatim područjima značajnim za biodiverzitet.

Posljedice klimatskih promjena: Uskršnji otok nestaje

Uskršnji otok, koji se nalazi u jugoistočnom Tihom okeanu, poznat je po svojim nevjerojatnim kipovima koje su prije nekoliko stoljeća sagradili stanovnici Rapa Nui.

Kako je Kina u samo 4 godine drastično smanjila zagađenje zraka

U najnaseljenijim gradovima u zemlji, smanjila se koncentracija čestica u zraku u prosjeku za 32% za samo četiri godine.

Sanski Most: Građani rekli NE termoelektrani Kamengrad

Svi učesnici tribine su jasno rekli da neće podržati izgradnju termoelektrane Kamengrad, te da će biti oprezni i budno pratiti svaki naredni korak vlasti. Zabrinutost za najavljenu izgradnju pokazuje i činjenica da je pokrenuta inicijativa i jednoglasno donesena odluka većine odbornika Skupštine opštine Sanski Most da na narednom zasjedanju donesu odluku da li će podržati najavljenju investiciju

Arnold Schwarzenegger najavio tužbu protiv naftnih kompanija zbog "svjesnog ubijanja ljudi širom svijeta"

"Ako uđete u sobu i znate da ćete nekoga ubiti, onda je to ubistvo prvog stepena. Smatram kako isto važi i za naftne kompanije," rekao je Schwarzenegger.

Ako se okeani nastave zagrijavati, riba bi mogla nestati sa naše trpeze

Važnost ribe kao izvora hrane samo će dobivati na značaju sa rastom svjetske populacije, posebno uzimajući u obzir da FAO procjene ukazuju da će se proizvodnja hrane morati udvostručiti kako bi se prehranila globalna populacija do 2050. godine.

DW: Zagađeni zrak ne poznaje državne granice

Najgora termoelektrana je u BiH. Radi se o termoelektrani Ugljevik, koja godišnje u zrak emitira više od 100.000 tona SO2. Mi smo je prozvali Černobil u Evropi. Alarmantno i na području grada Tuzle i Lukavca zbog termoelektrane Tuzla i drugih fabrika koje se nalaze na tom području. U Tuzli je prošle godine koncentracija SO2 bila i do 14 puta viša od dopuštenog

Laboatorijski uzgajano meso moglo bi se naći na menijima restorana krajem ove godine

In vitro proizvodi životinjskog porijekla, koji se ponekad nazivaju ''čisto meso'' prave se od matičnih ćelija prikupljenih putem biopsije iz žive stoke, koje se zatim uzgaja u laboratoriju tokom nekoliko sedmica.

EU će vjerovatno zabraniti određene insekticide kako bi spasili pčele

Ova važna otkrića, koja po prvi put uključuju i podatke o bumbarima i pčelama koje ne žive u zajednici, vjerovatno će potaknuti države EU da postrože mjere koje su već uvedene protiv neonikotinoida.