Ekologija

Idilični australijski otoci prekriveni plastičnim otpadom

Više od 230 tisuća tona plastike, uključujući oko milijun cipela i 370 tisuća četkica za zube, pronađeno je na tropskim plažama Kokosovih otoka.

Otočani Torresova prolaza tužit će Australiju zbog klimatskih promjena

Otočani tvrde kako australska vlada nije učinila dovoljno za zaštitu od poplava i drugih posljedica klimatskih promjena.

Nekada kristalno čiste rijeke u BiH zatrpane plastikom i smećem

Iako su predstavnici ministarstava okoliša iz BiH, Crne Gore i Srbije obećali da će poraditi na ovom problemu, aktivisti i građani ne nadaju se skorim promjenama.

Morske bakterije ugrožene zbog plastičnog otpada

Ljudi su svjesni da životinje prehranom unose plastiku, ali ne zna se gotovo ništa o tome kako ona utječe na bakterije na dnu morskog prehrambenog lanca.

Ponovno se pojavila izumrla vrsta ptice na području Indijskog oceana

Na Aldabri nema predatora, tako da su ove ptice postepeno gubile sposobnost leta. Kada je zbog poplave nestao ovaj otok, s njim su nestale i bjelogrle ždralovke kao i sve ostalo na njemu.

Zaustavilo se otapanje ledenjaka Jakobshavn na Grenlandu

Znanstvenici su na simpoziju Living Planet u Milanu doznali kako ledenjak u cjelini još uvijek gubi više leda nego što dobiva.

Bike magazin: Utrecht - primjer za cijeli svijet

U središtu Utrechta nalazi se sigurno parkiralište za više od 30.000 bicikla (s još nekoliko njih u izgradnji) - a najveći biciklistički park može sigurno primiti 12.500 bicikala

Održan veliki prosvjed majki u Londonu zbog klimatskih promjena

Roditelji su naglasili da je preostalo ograničeno vrijeme za ublažavanje klimatskih promjena, što stoji u izvješću UN-ova Međuvladinog panela o klimatskim promjenama.

Zabilježena najviša razina ugljikova dioksida u atmosferi ikada

Jednom kad pređemo razinu od 2°C, svijet će postati potpuno drugačije mjesto. Nestat će gotovo svi koraljni grebeni, Arktik će se barem jednom u deset godina potpuno otopiti tijekom ljeta, a ogroman broj biljnih i životinjskih vrsta će izumrijeti jer će njihova prirodna staništa biti sve manja.

EU koristi previše prirodnih resursa Zemlje

U izvješću se navodi da EU i njeni građani trenutno koriste dvostruko više resursa nego što sam ekosustav EU može obnoviti.

EU: ERDF raspolaže sa €200 milijardi za razvojne projekte, Poljska najveći korisnik fonda

Ekološki prihvatljivi imaju posebnu prednost te je za njih izdvojena gotovo četvrtina sredstava

UN usvojio ograničenje izvoza plastičnog otpada u zemlje u razvoju

Sporazum predstavlja „ključan prvi korak prema zaustavljanju iskorištavanja zemalja u razvoju kao deponija za svjetski plastični otpad, posebice onog iz bogatih zemalja.“

Britanski stručnjaci pomoću dronova istražili i mapirali černobilsku "Crvenu šumu"

Brintanski nacionalni centar za nuklearnu robotiku je razvio sustav mapiranja dronovima koji znanstvenicima omogućuje istraživanje razrušenih mjesta sa sigurne udaljenosti.

Američki znanstvenici stvorili plastiku koja se može neograničeno razgrađivati i reciklirati

Problem je u tome što proizvođači koriste reciklirane monomere za pravljenje nove plastike, a ne mogu sa sigurnošću znati koja su svojstva iz izvorne plastike mogla ostati u njoj.

Britanija izdržala 118 sati bez upotrebe energije od ugljena

Država je u 2019. godini već uspjela izdržati više od 1000 sati bez potrebe za korištenjem ugljena, i već je na putu da sruši sve prethodno postavljene rekorde.

Globalno zatopljenje ima veće posljedice na život u moru nego na kopnu

Ovo je prva studija koja je usporedila ugroženost hladnokrvnih morskih i kopnenih životinjskih vrsta zbog zatopljavanja i njihovu mogućnost pronalaska 'izbjeglišta' od vrućine dok pokušavaju ostati u svojim staništima