Ekonomija

Kraj globalizacije

Raspadanje globalnog poretka je neosporna činjenica. Ako se podsetimo uzajamnih mera kojima su nacionalne vlade pribegavale u pitanjima trgovine, valute, dugova i ratnih reparacija između 1931. i 1934, videćemo kako brzo stvari eskaliraju (proverite to i sami u knjizi Čarlsa Kindlbergera Svet za vreme depresije 1929-1939).

Poljoprivredni doprinosi smanjit će se za desetinu u narednim decenijama, upozorava izvještaj

''Da bi sačuvali našu planetu za buduće generacije, hitno moramo promijeniti način na koji tretiramo ove dragocjene resurse, rekao je.

Top 15 najbogatijih gradova svijeta

Boston, Calgary, Perth i Macau – gradovi koji se povezuju s materijalnim blagostanjem – nisu se uspjeli naći na popisu 15 najbogatijih gradova na svijetu koju je sastavila kompanija za istraživanje tržišta New World Wealth.

Otkrivene manipulacije cijenom bitcoina

Izvanredan uspjeh bitcoina prošle godine možda je bio samo rezultat manipulacije. Theter, još jedna digitalna valuta vezana za američki dolar, korištena je za umjetnu inflaciju cijena bitcoina, navodi se u novoj studiji koju je u srijedu objavio Univerzitet u Texasu.

Kako se u Tuzlanskom kantonu vode stečajni postupci i kako prolaze oni koji uništavaju tvornice i živote radnika

Fortuna – mrlja na obrazu pravosuđa

Turska ekonomija u opasnosti: zabilježen rekordan pad lire

Erdogan je prošlog mjeseca saopštio da će Turska održati prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore u junu, više od godinu dana ranije nego što se očekivalo.

Zašto Balkan zaostaje – geografska hipoteza

ko bismo bez naročitog poznavanja istorije bacili pogled na mapu Evrope, bili bismo iznenađeni takvim razlikama: razdaljine su male; let između Beča i Beograde traje oko sat vremena, ali je razlika u prihodima (ako uzmemo u obzir niže cene u Beogradu) verovatno 4 prema 1.

Goldman Sachs pokreće vlastitu kriptovalutu

Circle, startup u vlasništvu kompanije Goldman Sachs, objavio je jučer da pokreće novu kriptovalutu pod nazivom Circle USD Coin. Ova nova valuta je u osnovi digitalna verzija dolara koja će se moći kupiti pravim novcem.

Radnici u 9 država članica EU zarađivali manje 2017. godine nego 2010.

Jedan od najvećih problema za radnike je taj da plate često stagniraju dok cijene svakodnevnih dobara rastu, što u prevodu znači da je u realnim uslovima njihova plata manja.

Yanis Varoufakis: Liberalni totalitarizam

Jasno razgraničenje privatnog i javnog dijela života je također razdvajao odmor od posla. Ne treba biti radikalni kritičar kapitalizma da bi se vidjelo kako pravo na vrijeme kada individue nisu na prodaju nestaje također.

Kako su propala državna preduzeća?

Nekada poznate kompanije kao što su bili trgovinsko preduzeće “Bratstvo Jedinstvo”, zatim mlinsko pekarska industrija “12. januar”, tekstilna industrija “Inkop”, građevinske firme “Gradnja” i “Napredak”, fabrika za preradu sintetičkih smola „Epoksid“, ugositeljsko preduzeće „Bić“, Akcionarsko društvo „Fabrika Sedišta“, danas su prošlost.

Eksperimen gotov: Finska odustaje od istraživanja univerzalnog osnovnog dohotka

Dvije godine, 2.000 slučajno odabranih nezaposlenih građana dobivalo bi od vlade neoporezivi mjesečni prihod od 560 eura, kako bi se testirala održivost programa osnovnog univerzalnog dohotka.

Izvršni direktor Walmarta zarađuje 1.188 puta više od prosječnog radnika kompanije

Mnoge kompanije nedavno su morale objaviti omjer plaća izvršnih direktora po prvi put u okviru novog mandata o finansijskim reformama Dodd-Frank koje su usvojene u Obaminoj administraciji.

Bakir Izetbegović: U posljednje tri godine zaposlenost u BiH se povećala za 50.000

Na svečanom otvorenju 9. Međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF), prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović koji je kazao da je ovo susret za razmjenu ideja i dogovaranje investicija

Muškarci dominiraju u svakom sektoru društva, navodi se u novom izvještaju

Komisija za ravnopravnost i ljudska prava odgovorna je za provedbu zakona, ali kritičari navode da nedostaju ovlaštenja i sredstva koja su potrebna da bi se poslodavci uskladili.

Yanis Varoufakis: Stare klase izumiru i na kraju ostaju samo dvije: buržoazija i proletarijat

Kako se proizvodnja mehanizuje, a profitna marža vlasnika mašina postaje glavni motiv naše civilizacije, društvo se dijeli na dioničare koji ne rade i radnike koji ne posjeduju mašine.