Ekonomija

Yanis Varoufakis: Globalni pokret za "Zeleni svijet"

Međunarodni zeleni nju dil teži da izbjegne zamke hladnoratovske politike i okupi čovječanstvo na jedinom projektu koji je u stanju da očuva planetu prikladnu za život

Njemačka: Kako doći raditi kao stranac iz zemlje koja nije članica EU?

To sad nije jednostavno, ali bi uskoro trebalo biti. Njemačkoj nedostaje 1,2 milijuna kvalificiranih radnika pa je u proceduri odgovarajući zakon

EU: ERDF raspolaže sa €200 milijardi za razvojne projekte, Poljska najveći korisnik fonda

Ekološki prihvatljivi imaju posebnu prednost te je za njih izdvojena gotovo četvrtina sredstava

Interview Barbara Rambousek: Kako vratiti na Balkan one koji su otišli?

Imate tri faktora koji prave "savršenu oluju"; jako veliku migraciju ka vani, populaciju koja stari i jako malo učešće žena u radnoj snazi. To, u stvari, znači da se tržišta rada smanjuju, i to velikom brzinom, i da kompanije ne mogu naći ljude koji bi radili u njima, a pogotovo one najbolje i najtalentiranije koje žele.

Zemlje koje stranim radnicima daju najviše plate

Stranci koji se sele u drugu zemlju radi posla zarade prosječno dodatnih 21.000 dolara godišnje plate, prema istraživanju Expat Explorera 2018.

Britanija izdržala 118 sati bez upotrebe energije od ugljena

Država je u 2019. godini već uspjela izdržati više od 1000 sati bez potrebe za korištenjem ugljena, i već je na putu da sruši sve prethodno postavljene rekorde.

Tržište pametnih telefona u padu i ništa ga neće spasiti

Dobre vijesti su da već možemo vidjeti što dolazi nakon pametnih telefona. Skoro sve tehnološke tvrtke u Silicijskoj dolini i šire barem eksperimentiraju s konceptom proširene stvarnosti (AR – augmented reality)

Iz Tesle tvrde kako ne mogu napraviti cjenovno dostupna autonomna vozila bez pomoći Kine

Elektroničku upravljačku jedinicu za koju iz Tesle žele izuzeće od plaćanja poreza u dokumentima opisuju kao „mozak“ automobila.

Jasaman Hejazi - Žena koja je stvorila posao i zaposlila 300 Iranki

Jasaman i u budućnosti želi uticati na povećanje ravnopravnosti među polovima, a smatra da su same žene te koje predstavljaju jedan od najvećih izazova pri radu na tom cilju.

Kako je Prvi maj postao radnički praznik

Poslodavci i zakonodavna tijela bili su protiv uvođenja 8-satnog radnog vremena. U subotu 1. maja je na hiljade američkih radnika stupilo u štrajk koji se odvijao pod parolom: "Osam sati dnevno, bez smanjenja plata."

Nova studija otkriva da globalno zatopljenje pojačava ekonomsku nejednakost

Znanstvenici su analizirali godišnje temperature i mjerenja BDP-a 165 zemalja u posljednjih 50 godina kako bi procijenili utjecaj promjena temperature na ekonomski rast.

Slavoj Žižek: Iz debate sa Jordan Peterson-om

Ako pogledate pažljivije, videćete da upravo u najbogatijim kapitalističkim ekonomijama država danas igra značajniju ulogu nego ikad pre. Dakle, tržište je već regulisano, ali ne u dobrom smislu, naivno govoreći.

Portoriko zatvara sve elektrane na ugalj do naredne godine

Portoriko koji je 2017. dobivao samo dva posto svoje energije iz obnovljivih izvora, dobivat će 40% do 2025. i 100% do 2050. godine.

London Review of Books: Masovna psihologija brexita

Neki misle da će brexit proizvesti novu vrstu politike zasnovanu na suprotnosti između otvorenog i zatvorenog, prije nego na onoj između ljevice i desnice. Ovo bi bila greška, baš kao što bi greška bila i pobjeda nad Donald Trumpom biranjem nekoga sa političkim stavovima Hillary Clinton

Kako su Srbi, Hrvati, Bosanci i Hercegovci, Crnogorci, Slovenci, Makedonci, Lale i Kosovari izgradili Jugoslaviju: Omladinske radne akcije su bile vitalni nacionalni interes

Omladina Jugoslavije je, kao i uvijek u najtežim momentima, bila glavni sudionik te bitke za bolje sutra. Mladalački zanos, humanizam, ideali, nesebičnost, samopožrtvovanje, bratstvo i jedinstvo bili su pokretačka snaga.

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH zbog ilegalne državne garancije za blok 7 TE "Tuzla"

Pokretanjem ovog postupka Sekretarijat pruža priliku Bosni i Hercegovini da u roku od dva mjeseca reagira na navode o nepoštivanju zakona o Energetskoj zajednici. Ovaj postupak može dovesti do kašnjenja BiH u procesu pristupanja EU i do privremene obustave financiranja od strane EU banaka