Evropa

Sjećanje na Sutjesku dr Saše Božović: Gađaju nas sa svih strana, mnogo ih je mrtvih

Za pojasom mi revolver. Onom zdravom rukom "profesor" potegne da mi izvuče revolver. Hoće da se ubije. Skočim i otrgnem se, a jeza mi kroz kosti prolazi.

Top 5 najtoksičnijih gradova na Balkanu

Šalu na stranu, balkanski gradovi s ove liste su alarmantno toksični, stoga pokušavamo podići svijest i pomoći ljudima da shvate kako je toksičnost naših gradova jednosmjerna karta za grad duhova, a niko ne želi da dođe do zadnje stanice u toj vožnji.

Predsjednik Makedonije odbio potpisati sporazum sa Grčkom o promjeni imena svoje zemlje

''Moje stajalište je konačno i neću se prepustiti nikakvom pritisku, prijetnjama ili ucjenama. Neću podržati niti potpisati takav štetan sporazum,'' rekao je Ivanov na konferenciji za novinare.

Tajanstvena balkanska stvorenja: Čudovišta iz djetinjstva

Ako ste mislili da je djetinjstvo na Balkanu prepuno zastrašujućih stvorenja, imate pravo. Ali, s druge strane, ne postoji vrijeme i mjesto na ovom području koje u sebi nema malo magije

Ljubodrag Stojadinović: Hleba, hleba gospodaru

Najpre o hlebu: građani koji imaju dovoljno bar za hranu ne moraju za to da zahvaljuju Vučiću, koji to očito od njih traži. Nema više ničega, kažite hvala što imate hleba.

Šta smo slušali 1980-tih: Najprodavaniji domaći albumi

Zdravko Čolić, Bijelo dugme, Crvena jabuka, Parni valjak, Prljavo kazalište, Riblja čorba i mnogi drugi pjevači i grupe su ostavili neizbrisiv trag u muzici i kulturi ovih prostora. Njihove pjesme su postale 'evergreen-i' i nadživjele su jednu državu.

Stockholm zabranjuje 'seksističke' i 'ponižavajuće' bilborde na javnim mjestima

Pravilo se odnosi na oko 700 statičkih i digitalnih bilborda koji su u vlasništvu grada Stockholma, ali ne pokriva nikakve druge komercijalne prostore, kao što su prozori trgovina ili reklame na javnom prevozu.

Igor Božović: Neće nitko da radi – digni plaće. Gorivo skupo – ne vozi. Loša ti vlast – izabreri drugu

Jednostavno je, gospodo, ne kupujte gorivo. Da vidiš kako će mu pasti cijena! Čujem posljednjih dana kažu, nedostaje radne snage u ugostiteljstvu. Pa dignite plaće, gospodo, da vidiš kako neće nedostajati radne snage.

Aida Hrnjić: Zemlja u kojoj nastavnik pljune autistično dijete i ostane nekažnjen

Imam dijete sa autizmom i kad čitam te naslove kako se djeci kod nas u BiH zabranjuje ulaziti u školu, pljuje ih se, stigmatizira i zlostavlja verbalno, a evo i fizički, po ko zna koji put se pitam kakvi smo to zlotvori postali. Ko su ovi ljudi koji to čine, zašto to rade, koji su mehanizmi sankcionisanja, hoće li ih iko “upaliti” za ovu djecu.

Angela Merkel pozvala na uvođenje strožijih imigracijskih propisa i brže deportacije

Do reakcije je došlo nakon žestoke reakcije javnosti oko slučaja 14-godišnje djevojčice koju je navodno silovao i ubio irački imigrant u Mainzu.

Murga drot: Milicija je imala autoritet u odnosu na današnju policiju, kada bi nas vidjeli bježali bi u drugu ulicu

Naš Murga nije običan drot, njegove metode su modernije on te prvo ponudi cigarom, pa te poslije razbije

Saša Kljajić: Sve naše fabrike pale su šapatom

Formalno pravno gledano zaista bi se moglo reći da prava radnika nisu prekršena. Da, nisu prekršena sva osim jednog, prava na rad. To što je ono osnovno i krucijalno pravo za koje bi se trebali boriti do zadnjeg čovjeka nije bitno, važno je da je ispoštovana forma.

Naš paradoks: BiH najbogatija vodom u regionu, a uvozi tuđu

Bosna i Hercegovina bogatija je vodom od svih zemalja regiona. Pri samom vrhu je i u Europi, ali i to nije dovoljno da bi bar na ovom potencijalu zaradila. Voda se ovdje traći, a drugima u kasu sipaju se milioni.

Na Balkanu je sve preko reda: i zahtjev i molba i posao i život

Nije upitno da li će proći – znam da hoće. Ali živjeti u strahu od još strašnije oluje ogoljava ti teško skrpljenu kožu, pretresa i one kosti u grobovima i ne da im mira. Ni tim mrtvim, a ni ovim živim. Posljedica je balkanitis: kolektivna bolest Balkanaca, takorekuć svijest o naciji.

Bruno Bokšić: Brate, jesi l' se nasekirao?

Gledao sam nedavno intervju sa Martinom Mlinarević Sopta i brate, nasekirao sam se ali ne na nju nego zbog nje. Nije to ono malo kad se nasekiraš kad skontaš da ti je čarapa pukla a taman si ušao kod prijatelja u kuću.

Sekretar UN-a: Naša planeta je preplavljena plasičnim otpadom

''Od udaljenih otoka do Arktika, ne postoji mjesto koje je netaknuto. Ako se sadašnji trendovi nastave, do 2050. godina naši okeani će imati više plastike nego ribe.