Intervju

Žive veze američkih i njemačkih neonacista

Neonacisti su u Charlottesvilleu marširali uz Hitlerov pozdrav i s kukastim križem. Politolog Thomas Grumke u intervjuu za DW uočava vezu između američkih i njemačkih ekstremnih desničara.

Ujedinjeni narodi umrli su u Palestini, a definitivno su pokopani kasnije u Bosni

Zlatko Dizdarević, bosanskohercegovački novinar i diplomat te jedan od najpozvanijih stručnjaka za Bliski istok na ovim prostorima, u razgovoru za tportal analizira uzroke i posljedice događaja na neuralgičnim točkama Bliskog istoka, ali i u našem najbližem susjedstvu

Marinko Pejić, predsjednik HNV BiH: Svi građani ravnopravni u cijeloj BiH i neće biti nikakvih problema

Nisam za treći entitet kao što ga ovi zamišljaju, Čović (Dragan) i ovi iz HDZ-a, samo u Federaciji, a Republiku Srpsku ne spominju nikako. Pa tamo je najveći problem, tamo su i Hrvati i Bošnjaci u drugom planu, zapostavljeni... A prekjučer je Dodik (Milorad) izjavio da nema o povratku ni govora, može jedino doći posjetiti, na groblja doći, da posjeti. Užas jedan.

General-pukovnik JNA Matić Dule: Rehabilitacija četnika je sramotna revizija istorije

Trebalo bi da se stide svi koji slave i veličaju te najgore, četničke "vrednosti". Srpski narod dao je ogromne, najveće žrtve u Drugom svetskom ratu, a oni koji veličaju četnike i kvislinge hoće sve to da pogaze, ne shvatajući da se zdravo društvo ne može graditi na lažima i na istorijskim falsifikatima.

Vujošević: Politika je uprljala sport

Ne mogu da se obezbede finansijska sredstva jer na ovim prostorima košarka nije profitabilan sport. Ali ne može da opstaje samo ono što je profitabilno. Ni zdravstvo nije profitabilno, ni školstvo, ni kultura. Ako za sportom ima potrebe, onda on mora iz državnog budžeta da se finansira i da postoji sistem kako se raspodeluju ta sredstva. Politika se meša mnogo. Bez politike je nemoguće obezbediti sredstva, ali politika bi trebalo da obezbedi sredstva, sistem raspodele sredstava i da se dalje ne meša. Na žalost, meša se puno i neki maniri borbe iz politike su se preneli u sport i uprljali ga.

Regula Venske: Turska je najveći zatvor za novinare na svijetu

Sudski procesi protiv novinara u Turskoj su apsurdni i mora se nastaviti s osudom kršenja ljudskih prava u toj zemlji, smatra predsjednica njemačkog PEN-a Regula Venske

Josip Pejaković: Krade se 25 godina i još se nije sve pokralo

Kada budemo priznali, ali svi u okviru Bosne i Hercegovine, da je Turska bila okupator, da je Austro-Ugarska bila okupator, da su Nijemci bili okupatori, onda ćemo imati mir narednih 10.000 godina

Političari od građana BiH prave stado

Nema više sumnje da dobrom dijelu vodećih političara u ovoj zemlji ni na kakav način ne odgovara red. Red znači zakonitost, a zakonitost znači preispitivanje njihove lične, krivične, političke, etičke i svake druge odgovornosti. Kad ima reda, nema ovakvih političara. I to je puka istina.

Šta se krije iza priče o bogatim Arapima koji kupuju zemlju oko Sarajeva

"Bošnjački vlastodršci zarad kratkoročne finansijske koristi ne izjašnjavaju se o novonastalim enklavama u kojima će se živjeti po nekim drugim pravilima. Dopuštaju nelegalne firme, dopuštaju neplaćanje poreza, dopuštaju prodaju zemlje kako bi se održali još koju godinu na vlasti"

Damir Nikšić intervju: Najviše od svega me nervira, a i brine i plaši to što se progresivni ljudi ne drže zajedno i ne druže

Najveće zlo je trenutni entokratski režim konzervativnih desničara koji se u radno vrijeme bave svojim milionima, a u slobodno vrijeme vode državu kao da im je to hobi, dok sve to vrijeme zajedno vode čitavo bosanskohercegovačko društvo u ragresiju - u Srednji vijek, pa i dalje - u kameno doba

Šef talijanske policije: Izbjeglice u Evropi su lagan plijen islamskoj radikalizaciji

Laki plijen za islamski radikalizam su očajni muškarci. Na muslimana koji je došao u Italiju, koji je integrisan i zaposlen i koji je uspio osigurati budućnost svoje djece islamski radikalizam neće lako utjecati.

Alan Greyson: Desetine hiljada Amerikanaca umire svake godine jer nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti

Imamo zdravstveni program u ovoj zemlji, zove se Obamacare. Taj program predstavlja snažan napor da se postigne ono što je svaka druga velika zemlja u svijetu postigla, a to se zove univerzalna zdravstvena zaštita

Damir Nikšić: Logoraši svih zemalja…

Logoraši su i dan danas u logorima. U odnosu na boračku populaciju - logoraši su građani drugog reda u svojim sredinama i kulturama.

Pešić: Niko nije ponizio Srbiju kao premijerka Brnabić

"Ona, izgleda, zaboravlja da drži najvišu političku funkciju u našoj državi! Da ona ide da se pravda nekakvom ambasadorčiću tamo – a i sama sam bila ambasador – to je apsolutno nezamislivo i moram da vam kažem da sam se prvi put nacionalno uvredila"

Pukovnik HV-a koji je dvaput išao u rat za Domovinu odbija vojne počasti kad umre: Nisu oni protiv Tita, oni su protiv antifašizma

"U dva rata sam se borio, s partizanima u sjevernoj Hrvatskoj, Zagorju i Moslavini, HV-u sam se dao na raspologanje u 129. brigadu kad sam imao 65 godina. Boli me kad gledam da se veliča NDH i brišu antifašistički simboli, ja to jako teško doživljavam. Ako je zbog politike, a ne mogu vidjeti niti jedan drugi razlog, onda je to toliko nemoralno da nemam riječi"

Nenad Veličković: Jedinstveni programi jedino realno rješenje podijeljenih škola

Poruka ministrice obrazovanja Katice Čergez jasna i očekivana: da je sigurna u silu kojom raspolaže. Ta sila je prije svega administrativna i birokratska. Ministrica Čerkez đake, srednjoškolce iz BiH, ne smatra ozbiljnom prijetnjom po svoje interese. Čak i to što im je pripisala da su oni samo mehanizam međunarodne zajednice isto pokazuje da ni međunarodnu zajednicu ona ne smatra ozbiljnim partnerom za razgovor.