Komentar

Ilma Kazazić, bh. paraskijašica: Invaliditet nije bolest, to je stanje. Prepreke su u glavi

“Invaliditet nije bolest, to je stanje. Prepreke su u glavi. Moja poruka glasi: Radite ono što volite, a optimizam i strpljenje će vas odvesti do vrha. Ne gubite nadu i slijedite svoje snove”

Šta je nama bio, a šta danas jeste Vojislav Šešelj?

Pre četvrt veka rulja je bila opčinjena njime i njegovom pojavom, izlivima javne mržnje i ekstremnog šovinizma. Takva je svetina, stvara svoje mračne junake a i oni nju.

Bilježnica Robija K.: Doli Istanbulska!

Sestra Melita je pitala: „Šta je to nezamisliv smrtni grij?“ Sestra Melita je rekla: „Nezamisliv smrtni grij je kad od dečkića i curice postaneš pederčina i lezbijska kravetina!“

Dino Pehlić: Polomljena Krila Mostarskog “Sokola”

Historijski revizionizam je prisutan već duži period u bosanskohercegovačkoj javnoj sferi, političkoj i akademskoj zajednici, ali i cjelokupnom društvu, kao nametnutna tematika o prošlosti i preispitivanju svega što se dešavalo, uzrocima i posljedicama pada jednog sistema.

Provozat ću se i ja, čim me malo prođe stid

Ipak, otići ću se provozati žičarom. Kad me malo prođe stid. Od nje. I od nas samih, ovakvih kakvi jesmo.

Zašto ću odgajati svoju kćerku da bude kurva

Većina ovakvih stavova koji uključuju maksimalnu sramotu nad tijelom polaze, nažalost, iz naših monoteističkih religija i frustracija, gdje se na seksualnost gleda kao na tabu temu o kojoj se ne smije pričati.

Ladislav Tomičić: Tko su hrvatske vehabije?

U pravu su, dakle, hrvatski političari, problem svakako postoji, ali zanimljivo je kako ti isti ljudi, koji nas plaše problemom iz susjedstva, ne vide da isti problem imaju kod kuće.

Tri (h)istorije za tri naroda: Šta učenici uče o ratu '90-tih

"Početkom februara 1994. godine na sarajevskoj pijaci Markale eksplodirala je granata, koja je ubila veći broj građana. Za taj napad, uprkos protivrečnim dokazima, optuženi su Srbi."

Dragan Bursać: Opraštam vam što bi mi silovali nerođeno dijete!

Mili moji i dragi neistomišljenici, opraštam vam svima koji ste mi prijetili. Ipak ste vi u pravu! Ja sam jedno trabunjalo, koje se drznulo i pozvalo državu i njene organe da me zaštite. A kako vidim, vi ste ili jači od države ili ste država.

Kada biti 'prava žena' znači internalizirati mizoginiju

Patrijarhat ženama postavlja nekoliko prepreka u samom startu, no možda ona najpodlija, najsuptilnija, najmanje uočljiva je upravo mržnja prema vlastitom spolu – internalizirana mizoginija. Svjesno ili nesvjesno nas se uči od malena, direktno ili indirektno dajući nam do znanja da su "dečki drugačiji", odnosno bolji.

Bilježnica Robija K.: Jadna Marija

„To ti i govorin! Kako Crkva može sudjelovat u izradi Zakona o pobačaju ako je ona protiv pobačaja?“

7 nepisanih balkanskih pravila za život

Šta ćeš bola ti? Rođen si u BiH, vidi gdje živiš. Nemaš pojma, čitav ti život govore da ne znaš, da šutiš da ovo ili da ono.

Inesa Balić – Bihać: Crtanje je pretvorila u svoj mali posao od kojeg živi

Inesa je završila dvije srednje škole, umjetničku i gimnaziju, završila je takođe i fakultet i nakon što nije uspjela da nađe zaposlenje okrenula se svojoj prvoj ljubavi – crtanju.

Zašto je skoro čitava nacija podlegla Hitlerovim idejama?

Moć jednih zavisi od gluposti drugih.

Ante Tomić: Gastarbajteri su se nekoć vraćali doma. Danas više ne...

Usprkos svim neprijateljstvima, Jugoslavija je starom naraštaju gastarbajtera bila njihova domovina.

Dragan Bursać: Rado Dodik ide u vojnike, dva ga vuku, a trojica tuku!

Dabome, neće Dodik u virtuelnom nadgornjavanju ratovati, niti sjediti u rovu. Kao što ni devedesetih Dodik-mesar-mladi reformista-privrednik u pelenama nije sjedio u rovu, nego se bavio, kako veli, "porodičnim biznisom".