Komentar

Boris Dežulović: Saturday Bloody Saturday - 'Ne mogu vjerovati vijestima danas… koliko dugo moramo pjevati ovu pjesmu?'

Da smo se bar te subote čestito napili i popeli na onu pelegrinku kraj bolnice na Firulama, pa ovih trideset godina proveli u gustoj krošnji visoko nad Poljičkom cestom, bolje bih život potrošio

Kemal Kurspahić: Mjesto pod NATO kišobranom

U kongresnoj raspravi naglašeno je i to kako bi primjer i iskustvo Sjeverne Makedonije moglo biti korisno i za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i za deblokadu euroatlantskih aspiracija Bosne i Hercegovine.

Vuk Vuković: Mreže elita i nejednakost (III) - Politička umreženost i dohoci top menadžera

Razlika između plaća uvezanih i neuvezanih direktora je izrazito postojana. Ta razlika sugerira da bi bez političke uvezanosti, odnosno bez učinka političke uvezanosti, zarade top korporativnih menadžera bile barem 13% manje, te bi dohodovna nejednakost u društvu bila niža.

Snaga naroda: Kako stranački botovi podrivaju društvo i demokratiju

Fascinacija komentarima je tolika da oni postaju važniji od teksta koji se komentira. Jer tamo, u tim reakcijama, pohranjen je sav kal ovog svijeta. Tu su i mržnja, i zavist, i krvoločnost, kompletna ljudska bijeda pravilno raspoređena na prenapučenom i zgusnutom prostoru. Pojava botova kolaps je ideje o snazi objektivnog informiranja u demokratskom društvu.

Zlatko Dizdarević: Igre zla s prijestolja - Hrvatska i BiH

Navikavanje na neljudskost ne može dovijeka. Kao što ne mogu ni kreatori tako organiziranog profiterstva, ma koliko vjerovali da mogu. Budale ptičje pameti, monstrumi koji bodu do besvijesti iz obijesti, lopovi koji se kriju preko granice a pod prozorom pravdi, lideri pravosuđa koji kradu poput piljara, da se i ne pominju oni što u džepove trpaju sudbine hiljada radnika uz blagoslov politike – ne mogu vječno.

Selvedin Avdić: Podignite vojsku, policiju, vatrogasce - Migranti su došli da nam unište živote koje nemamo!

Korumpiraće nam policiju i pravosuđe... U stanju su istoriju iskriviti do neprepoznavanja, izjednačiti fašiste i antifašiste, Avdu Humu i Mustafu Busuladžića, Handžar diviziju i Šesnaestu muslimansku brigadu. Od zločinca napraviti heroja, od nasilnika mučenika, od brda piramidu. Eno ih, mijenjaju čarape, tako će promijeniti i naš način života, donijeti nam vjerski radikalizam, homofobiju, ksenofobiju, mizoginiju... Ko zna šta još ne, možda čak i nacionalizam, šovinizam, korupciju i nepotizam?

Čisto i lijepo naše Sarajevo: Očistimo ga od Srba, Hrvata i – parkova!

Politika koja jasno, oštro i proaktivno ne osuđuje međuetničke incidente, provokacije i napade postaje direktni akter lošeg stanja. Kad hoće, oni mogu sve. A kad neće, to što neće, ta indikativna šutnja, rječitija je od bilo kakvog saopćenja

Kemal Kurspahić: Diplomatski skandal u Sarajevu

Dodikova briga za "Ustavom predviđeno uređenje" mora da je vic nedjelje u međunarodnim diplomatskim krugovima u Sarajevu

Biljana Stojković: Žensko pitanje u univerzumu

Čitajući antropološku literaturu, shvatili smo da je ženama oduzimano pravo da se školuju, da rade bilo šta drugo osim rađanja ili da same odlučuju o svom načinu života, a brojni muškarci, koji su u određenim periodima bili ugledni i poštovani, tvrdili su da žene nisu ni sposobne za bilo šta drugo, da su one retardirane, histerične, nesposobne za razumne zaključke i da ih, stoga, ni ne treba uključivati u bilo kakve odluke. Osim u širem društvenom kontekstu, žene su potlačene i u svojim porodicama.

Boris Čerkuč: Jesmo li mi Stari most ili smo Uborak?

Uostalom, što bi vi, ovako pošteno, rekli turistima – jesmo li mi taj Stari most – ili smo mi Uborak, pijaca u Vrapčićima, kaos i freak show u Titovoj, u Splitskoj i Dubrovačkoj svjesno za prodaju parkirani automobili sa istaknutom cijenom na staklu, zelene površine sa travom do ramena i smećem zatrpani kontejneri? Na duže staze, kakva smo nakarada, ni stotinu neimara Hajrudina ne bi nam pomoglo. Jedan je Stari most, ali zato je sto i jedna pizdarija u ovom gradu. A turiste možeš zajebati samo jednom.

Boris Dežulović: Imbecili, debili i Černobili

Uz dužno poštovanje, u falsificiranju povijesti, partijskoj poslušnosti i političkoj podobnosti, dakle "laži, aroganciji i odsustvu kritike", za Ruse i Sovjete mi smo, drugovi i drugarice, nuklearna velesila

Zlatko Dizdarević: Pravosuđe ne smije pasti!

"Eno kako je onda komandant svojim herojima izdao naredbu da "Prozor ne smije pasti", i nije pao, pa tako ovi naređuju svojim "herojima" pravosudnih fakinluka na prvoj liniji odbrane korupcije da "naše pravosuđe ne smije pasti", i doista ne pada..."

Ante Tomić: U svim našim birtijama spava po jedan neostvareni diktator

Nevolja je s našim ljudima da nikako da shvate kako nema čudotvorca koji će u kratkom vremenu korjenito promijeniti stvari. Onaj tko se izdaje za takvoga, ili je budala ili je varalica koja vam bestidno laže.

Propagandne mreže laži (I): Nije neophodno da ljudi povjeruju u laž, dovoljno je da posumnjaju u istinu

Građani BiH plaćanjem pretplate izravno finansiraju vlastito dezinformisanje

Tomislav Jakić: Mi (ni)smo takvi!

Ostaje, ipak, činjenica da je čelni čovjek Republike Austrije imao snage ne samo osuditi ono što se dogodilo, nego cijelu stvar podići na višu razinu izjavom: ‘Mi nismo takvi!’ Govorio je u ime građana i države. Branio ih je. I po tome je postao jedinstven ne samo u Evropi, nego i u svijetu.

Edin Šarčević: Tegeltija u funkciji uništavanja pravosuđa

VSTV je najodgovorniji za stanje u pravosuđu, on kontrolira i tužioce i sudce i u tom smislu je njegova odgovornost najveća. Ali ne možemo amnestirati ni sudce ni tužioce koji ne reagiraju, koji nemaju nikakve, ni građanske, ni profesionalne hrabrosti i neće da se suprotstave toj primitivizaciji pravosuđa. Ne možemo amnestirati akademsku zajednicu, profesore pravnih fakulteta koji su zavučeni u svoje teorijske ljušture i posmatraju to iz udobne sigurnosti vlastitih fotelja. Ne možemo konačno amnestirati ni političke partije, čiji zadatak jeste da artikuliraju osnovne političke probleme, a u njih spada i stanje u pravosuđu.