Komentar

Saša Ilić: Vikari i barjaktari Aleksandra Vučića

Tako će onaj vikar koji bude uzvikivao „Aco, Srbine!“ uz gromoglasan aplauz biti honorisan sa 1.500 RSD. Ista suma je predviđena i za vikare parole „Tako je!“.

Svetlana Slapšak: Notre-Dame, dama koja je preživjela

Stvaranje mitova oko Notr Dam nije nikada prestalo; šta će se sve smisliti posle požara i događaja posle njega, moći će da tumače naši veoma udaljeni potomci, ako ih bude…

Voljela sam svog djeda i nenu, ali bili su nacisti

"Nismo znali”, to je ono što bi govorila na dugim šetama farmom na koje bi išli kada bih je posjetila. "Zar nisi čula ono što je Hitler govorio?", pitala bih je ja, boreći se s moralnim paradoksom zbog činejnice da volim nenu koja je bila nacista.

Edin Zubčević: Šetajmo do slobode

Oni koji ne budu gradili pravedno društvo i jednaka prava za sve, neće izgraditi ništa ni za koga, a na kraju ni sreću sami za sebe.

Toliki su pregazili Drinu kao plitak potok - i opet će

Dva ili tri pričuvna policijska sastava u BiH, međuetnička napetost i proljeće, recept su za reprizu događaja iz 1992.godine - za sukob koji, ponovimo, u najboljoj varijanti Hrvatska može osjetiti samo na proračunu. Naime, prije točno dva desetljeća je na tisuće aranžmana za ljetovanje u Dalmaciji otkazivano zbog ratne opasnosti!

Ljubodrag Stojadinović: Moždani udar A. Vulina

Generali znaju, ali ne smeju da kažu: Srbija nema vrhovnog komandanta. To zavodljivo maršalsko zvanje sam je sebi uzeo karikaturalni pripravnik za diktatora.

Kemal Kurspahić: Duhovi Karađorđeva nad Bosnom

U najmanje pet tačaka ciljevi srpskog i hrvatskog nacionalizma u BiH stopostotno se podudaraju

Priča o bratstvu ustaša i četnika iza legendarne slike

Možda i najpoznatija zajednička fotografija ustaša i četnika ona je iz travnja 1942. nakon što su četnici i ustaše sklopili jedan od svojih sporazuma oko Banje Luke.

London Review of Books: Masovna psihologija brexita

Neki misle da će brexit proizvesti novu vrstu politike zasnovanu na suprotnosti između otvorenog i zatvorenog, prije nego na onoj između ljevice i desnice. Ovo bi bila greška, baš kao što bi greška bila i pobjeda nad Donald Trumpom biranjem nekoga sa političkim stavovima Hillary Clinton

Bilježnica Robija K.: Juriš u šetnju

„Jedino moraš pripazit da slučajno nisi klasni neprijatelj! Ka šta je općepoznato, klasni neprijatelji u komunizmu žestoko najebu! Tu nema milosti, brale!“

Miroslav Filipović: Dario Kordić propovijeda o vjeri, a šuti o zločinu

Naivan bi i neupućen čovjek pomislio da Kordić susrevši se, kako reče, s Gospodinom u zatvorskoj ćeliji doživio onu vrst prosvjetljenja i oslobođenja– sam je za sebe rekao na jednom od famoznih predavanja kako je spoznavši Boga shvatio koliko grijeha i lošega ima u njemu

Milica Jovanović: Mi da im sudimo

Posao je trajao dva dana. Oko tri meseca kasnije, isti čovek je pozvan da otkopa jame i pomogne u utovaru raspadnutih tela koja su zatim odvožena negde „u pravcu Bratunca“. Taj posao je trajao 15 noći. Za obavljeni posao, on i kolega su dobili po deset litara nafte i kafu.

Jelena Despot: Ne postoji dekolte koji kaže pipaj me

Zašto su pojedini muškarci takvi bolesnici? Čime to sebi u glavi opravdaju? I zašto je svaka žena sa sisama automatski žena lakog morala koja od tebe i ne traži ništa drugo već da je pipaš.

Yanis Varoufakis: Kapitalizam i stagnacija

Za uravnoteženo funkcionisanje kapitalističke ekonomije neophodan je magični broj u obliku preovlađujuće realne kamatne stope. Taj broj je magičan jer jednim kamenom mora pogoditi dve različite ptice na dva različita neba.

Viktor Ivančić: Karadžić u Zagrebu

Srbijanska premijerka je, prema istome izvještaju, dodala i sud kako su neodgovorni političari iz regije „požurili kazati što misle“, a da pritom nisu vodili računa o tome „kako će se njihova stajališta reflektirati na uzajamne odnose sa Srbijom“.

Damir Ovčina: Fašizam nastaje u društvima u kojima je ukinuta književnost

Nikome ne odgovara to da postoji neko ko govori istinu, nepotkupljiv, neko koga ne plaća nikakav fond, koga ne plaća nikakva strana, ni domaća organizacija, koji ne mora da sluša šta je neki blesan za nekom govornicom rekao pa da iz toga izvlači neke zaključke. Niko tu ulogu neće dati piscu. Pisci se moraju nametnuti društvu i moraju biti uvjerljivi i jaki u tome što rade. Onda će se taj prostor otvarati. Svaka pervertirana ideologija, kakva je fašizam, može opstati samo tamo gdje je ukinuta mogućnost govora, slobode, dopisivanja, problematiziranja.