Komentar

Semezdin Mehmedinović: Ključ

Život u egzilu je nepodnošljiv ako ga doživljavaš kao privremen. Tu si, sve je u redu, ali već sutra ćeš se vratiti u svoju zemlju. I ja sam odlazio u noćnu smjenu da zaradim za kartu koja će me vratiti u Sarajevo. Ovdje sam bio već punu godinu, dva puta se već selio u gradu, a da kofer koji sam za sobom vukao preko Atlantika još nisam otvorio. I ako bi me neko pitao šta je u njemu, nisam siguran da bih tačno znao odgovoriti. Bio sam spreman da se vratim. Ali se nisam vraćao.

Project Syndicate: Ako govori kao fašista…

"Jezik više nije samo pisao i mislio u moje ime već bi, što sam mu se više prepuštao, sve više diktitirao i moja osjećanja i upravljao cijelim mojim duhovnim bićem"

Edin Zubčević: Patriotske igre bez granica

Niko se ne kune u patriotizam, onaj lažni naravno, kao nitkovi. Uzmimo primjer najvećeg političkog diletanta u Bošnjaka, prvog među nejednakim, Sina Svoga Oca, Bakira Izetbegovića

Gordan Duhaček: U čemu je razlika između "Herceg-Bosno, srce ponosno" i "talijanske Istre"?

Valjda u dubini svoje crne duše prepoznaju da bi se opet poklonili pred stranim crnokošuljašima kada bi oni još jednom umarširali u Hrvatsku, kao što su gmizali pred Mussolinijem i Hitlerom od 1941. do 1945.

Viktor Ivančić: Atentat na Mirogoju

Pravi bi pothvat bio, naravno, ucmekati mrtvoga Tuđmana. O tome bi uzbunjeni novinari, vodeći računa i o zločinačkoj roli vlastite struke u hrvatskoj državotvornoj epopeji, mogli porazmisliti: tko je taj koji bi o nekoj važnoj obljetnici mogao skrušeno prići mirogojskoj grobnici i umjesto buketa krizantema tamo položiti ručnu granatu?

​Elvis Baraković: Ispovijest ruralnog SDP-ovca iz Tuzle

Mogao bih i ja, kao Vi, Damire Nikšiću, da Vam psujem urbanu majku, da dođem a i da dovedem svoju raju iz Rašljeve i Tuzle da se obračunamo sa Vama, da tražim "svoje ministre" i da urličem što mi smanjuju paušal i da pravim političke transfere u kojima ćete Vi, vjerujem, uskoro početi da učestvujete...mogao bih, ali neću! Ja Vas izazivam na duel koji god želite: akademski, moralni, politički, ljudski... samo recite mjesto i vrijeme!

Zoran Žmirić: Kineski ustaša ili poremećeni fašizam

Ja sam majke mi, bio uvjeren kako se javni red i mir krši ako poslije 22h glasno pjevaš bilo što, dok pjevanje ustaških pjesama spada pod veličanje fašizma i širenje mržnje.

Damir Nikšić: Doći će do raskola u SDP-u. I dobro je što se ovo sve dešava

Vrijeme je da relikvije relikvija (ostaci ostataka) jedne pogrešne "državotvorne" politike i retorike u BH ljevici konačno i neslavno odumru i izumru. Jer u istinskoj ljevici država ni ne zauzima najvažniju poziciju. Ljevici je društvo na prvom mjestu. Socijalna država u službi društva, a ne obratno: društvo u službi autoritarne nacionalne države. Oni koji to ne razumiju ili ne prihvataju - nemaju šta tražiti u ljevici.

Kemal Kurspahić: Deset upitnika nad 'patriotizmom'

Postoji najmanje deset razloga – a zapravo i mnogo više – zašto Stranka demokratske akcije ne može biti vrhovni autoritet i mjera "bosanskohercegovačkog patriotizma"

Gary Younge: Zašto glasamo na svoju štetu

Zemlje se razvijaju, granice se pomeraju, identiteti se menjaju. Naša kraljevska porodica je njemačka, omiljena hrana nam je indijska, a ako bismo uspjeli da se dogovorimo o jedinstvenom spelovanju imena Muhamed, to bi bilo najpopularnije ime za dječake u Engleskoj. Nismo ono što smo nekada bili, niti treba tome da težimo. Priča promašuje i budućnost: naš politički suverenitet ne ograničava birokratija iz Brisela, već međunarodni kapital. A budući da se to ne može promijeniti glasanjem, izlazak iz EU će nas samo učiniti manje djelotvornim, a neće doprinijeti našoj nezavisnosti

Drago Bojić: Nije isto hrvatstvo...

Nije isto hrvatstvo članova Hrvatskog narodnog sabora uhljebljenih u državnim, federalnim, kantonalnim, općinskim i drugim javnim službama, i hrvatstvo ljudi koji zbog nezaposlenosti i siromaštva odlaze iz svojih zavičaja.

Ljubodrag Stojadinović: Drvo za vešanje

Smrtna kazna ne postoji, što ne znači da je nema. Oliver Ivanović je streljan po snazi presude koja je doneta na visokom i mračnom mestu. Sudija još mahnito lupa čekićem po astalu, i ne zna se ko je sledeći. Ali, neko svakako jeste, možda baš sudija.

Zlatko Dizdarević: Američka dresura i cirkus u Poljskoj

Amerikanci danas čine zaokret u opsesiji stavljanja pod kontrolu ključnih područja u svijetu. Prevashodno sve tanjih resursa bitnih za opstanak.

Boris Trivan: Svi smo mi dođoši, samo su neki i budale

Drugim rečima, ako sagledam svoje geografsko poreklo i njegovu rasprostranjenost po SFRJ, dolazimo do zaključka da sam ja zapravo Jugosloven. Znači Brena, brate.

Bilježnica Robija K: Vučićev pad

„Eeee, šta bi Vučić da da mu je umisto u Srbiji vladat u Hrvackoj! Reka bi: Ovo je, ljudi, raj na zemlji! Ja ka diktator od formata uopće ne mogu smislit takve strahote šta ih ovi divni narod neće šutke podnit!“

Emir Imamović Pirke: Zar su svi grafiteri slova "U" nepoznati počinitelji?

Ne sjećam se da je ikad u sličnim slučajevima policija tražila pomoć građana, da je pregledavala snimke nadzornih kamera. Ili da je otkrila i uhitila ijednog od čitave vojske zasad nepoznatih počinitelja koji su srušili i uništili na tisuće spomenika NOB-a.