Komentar

Dragan Bursać: Ide Mile Pelješkim mostom

Pa je tako podrška gradnji Pelješkog mosta, zapravo metafora svih Dodikovih Potemkinovih sela. Od autoputa u kukuruzištu, preko aerodroma u Banjaluci koji postoji, ali ne radi, do aerodroma u Trebinju koji ne postoji, ali je do nedavno radio.

Protiv Erdogana pomaže samo jasan i brz odgovor

Pokušaj turskog predsjednika da uz pomoć Interpolove potjernice zatvara kritički nastrojene njemačke građane turskog porijekla, za sada je propao. Tome je doprinijela brza reakcija Berlina, smatra Jens Thurau.

Srećko Horvat za Der Spiegel: "Europa umire, njena budućnost su terorizam i siromaštvo"

Ključna je odgovornost Njemačke u svemu tome, čije elite inzistiraju da se u vrijeme proračunskih suficita i dalje ne povećavaju plaće njemačke radničke klase. Time se slabi i radnike u Francuskoj i Italiji, a tamošnjim vladama daje izgovor za smanjenje radničkih prava

Zmajevi izborili kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019: Veliki uspjeh i krajnji domet bez Teletovića i Nurkića

Zmajevi odigrali sjajnu odbranu u posljednjoj četvrtini i uspješno branili svoj koš duže od osam minuta. Za to vrijeme su Musa (5), Tomić i Lončar (4), Zahiragić (3) i Vrabac(2) napravili seriju od 18:0 i riješili pitanje pobjednika

Danijela Majstorović: Prijestolnica ne slavi zločin(c)e

Ne vjerujem u obrazovanje pojedinca, već u obrazovanje zajednice. Moramo se pitati ko su uzori mladim ljudima?

Kad jednoga dana padne totalitarni nacionalistički režim

Pričat ću im kako su moja zemlja i njezin narod bili izloženi strahovladi, teroru režima. O tome kako je režim nastojao kontrolirati svaku poru društva, određivati ljudima što će misliti i koga će voljeti. O tome kako se režim preko svojih poslušnika, režimskih medija i novinara, aktivista i doušnika, obračunavao sa svima koji mu se nisu htjeli pokoriti. Kako je uništavao tragove prošlog života, kao da sva povijest počinje od njih. Pokazat ću im spiskove ljudi koji su bez konkursa i kriterija zapošljavani u javna poduzeća, telekome i elektroprivrede, a sve samo tako što su bili članovi režimske partije.

Čavokroacija

Dobro je što će uskoro izgleda biti donesena politička odluka o svetogrdnoj ploči ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu, ali je jako loše što je ustaštvo u međuvremenu postalo praktički legalan dio hrvatske politike, i to ne zato što bi bilo osobito snažno, nego zato što su otpori njemu sve slabiji

Suad Beganović: Lice intelektualca

Niko i ništa upotrijebio je oprobani recept Mace Diskrecije za vlastiti politički probitak. Skandal. Nema toga čime bi se ovaj intelektualac mogao pohvaliti, ali ako u jednom statusu spomene Boga, Titu i Aliju, time i on računa da nešto zna. O navedenom intelektualcu ne bi vrijedilo napisati ni jedno jedino slovo da se nije digla kuka i motika koja je pokazala da je Tarik Dautović, mladomuslimanski intelektualac, slika i prilika vremena u kojem živimo i razumljiva pojava pored ovakve ljevice i ovakvih reakcija na njegov infantilni i neznalački nastup.

Žive veze američkih i njemačkih neonacista

Neonacisti su u Charlottesvilleu marširali uz Hitlerov pozdrav i s kukastim križem. Politolog Thomas Grumke u intervjuu za DW uočava vezu između američkih i njemačkih ekstremnih desničara.

Ujedinjeni narodi umrli su u Palestini, a definitivno su pokopani kasnije u Bosni

Zlatko Dizdarević, bosanskohercegovački novinar i diplomat te jedan od najpozvanijih stručnjaka za Bliski istok na ovim prostorima, u razgovoru za tportal analizira uzroke i posljedice događaja na neuralgičnim točkama Bliskog istoka, ali i u našem najbližem susjedstvu

Političari, ni jedne: Mrtvi Tito vas spašava svojim zarađenim parama!

Tako su Srbija i Hrvatska, za razliku od BiH iskoristile novac za nešto konkretno, nešto što je strateški važno, a ne kao kratkoročnu "budžetsku" inekciju od koje teško da će biti neke razvojne koristi, pogotovo u situaciji kada se beskrupulozno kupuju službeni automobili, kada prihodi parlamentaraca postaju najveći u regionu, kada ti isti, samo na drugom nivou, parlamentarci prijavljuju lažni smještaj kako bi od države "oteli" još koju marku. Na sve to stanovnici naše zemlje samo blijedo ćute, valjda sprženi od ljetnjih paklenih vrućina.

Pavle Radić: Patriotizam - zanat najstariji

Džabe vapaji trezvenih da od nacionalističkih tlapnji propadaju i narod i država, da od njih koristi ima samo ovaj ili onaj nacionalistički ološ na vlasti i oko nje, da tlapnje prave štetu za štetom, da gomilaju poraz za porazom. Sve se svede na vox clamantis in deserto, na glas vapijućih u pustinji. Nacionalisti život svode na poraze, na rasulo i raspadanje, na bedu i frustracije. A da šta bi drugo, kad za nikakvo dobro nisu, osim za svoje vlastito. U društvima zatrovanim nacionalizmom ne završavaju svi u bedi, završava ogromna većina. Apsurd je taj što od većine koja je dospela do bede velika pak većina i dalje veruje u nacionalističke tlapnje

Ameriko, nisko li si pala!

Velika Amerika? Charlottesville pokazuje: jedino što je Trump u SAD-u učinio velikim jest – mržnja. Američka ultradesnica prlja demokratsko naslijeđe te zemlje, smatra Jefferson Chase.

Turbo zvuci domaćeg folka

Turbo folk jeste pop kulturni fenomen, ali i šire-društveni fenomen. On je davno izašao iz ilegale, iz zadimljenih kafana ibarske magistrale, i preselio se u elitne diskoteke i klubove.

Sjeverna Koreja: Korijeni mržnje prema SAD-u

Sjevernokorejsko stanovništvo već šest desetljeća odrasta s mržnjom prema SAD-u. Propaganda funkcionira zato što je još živo sjećanje na američke zločine iz Korejskog rata 50-ih godina 20. stoljeća.

Selvedin Avdić: Obilježavanje Alijinog rođendana - Spremite se za novu štafetu mladosti!

Zar već sasvim nadrealno ne izgleda ovogodišnji defile mladih članova SDA sa 78 ljiljana kroz Sarajevo? Zar u zemlji izgriženoj korupcijom, nepotizmom, prijetnjama raspada ne zvuči bizarno njihova izjava - "Najvažnije što nam je predsjednik ostavio su skromnost, državnička mudrost i moralnost"?