Komentar, Blog

Damir Nikšić: BHS jezik i USTAV Kasabe Sarajevo

Upozoravam: stavljanje građanskog BHS jezika van zakona, njegovo proglašavanje neustavnim, samo je prvi korak ka kriminalizaciji svakog djelovanja sa pozicije građanske ljevice u korist i za građansko bosanskohercegovačko društvo i građansku BiH

Branko Milanović: Slobodna trgovina i migracije

Slobodna trgovina sama od sebe ne može rešiti probleme današnjeg sveta

Sarajevocid

U svakom slučaju, nekadašnjim građanima Sarajeva ostaje samo da potraže neko mjesto, neku galeriju svojih neopjevanih heroja, mauzolej svoje kosmopolitske duše, nekakav hram, dvoranu kojoj će dati ime “Staro Sarajevo” po tragično preminulom gradu. Ostaje im da se smjeste pokraj svojih mrtvih civila-heroja u katakombe u kojima će evocirati ili komemorisati nekadašnji kosmopolitski duh Sarajeva.

Zašto rat?

Frojd je dobro zapazio rekavši da na sistematske manipulacije ratnom propagandom od strane vladajuće manjine - u ljudima odgovara čitav niz motiva, motiva destruktivne prirode

Desnica i “legicid” Zakona o porijeklu imovine

Zato mladi desničari danas intepretiraju progres kao njihov individualni uspon na društvenoj ljestvici, a ne kao napredak čitavog društva. U nerijetkim slučajevima vide ga čak i nauštrb čitavog društva. Progres, napredak, uspon na društvenoj ljestvici za njih označava penjanje na vrh društva koje zapravo tone u siromaštvo, beznadežnost, neobrazovanost i očaj.

Karcinom kao lijek za rak

U trenutku kada je bosanski muslimanski subjekt, zaslugom svojih duhovnih i političkih vođa, sve bliži socijalnoj smrti, tražiti bilo kakve spasonosne odgovore u ideologiji Mladih muslimana isto je što i preporučiti karcinom kao najbolji lijek za rak.

Soc-nostalgija

Umjesto da se država i njen javni sektor jasno odvoji od realnog, tj. privatnog sektora, (kao što bi trebala biti razdvojena i od crkve) tajkuni-državnici, lideri partijskog kartela na vlasti, djeluju kao da su vlasnici države (legislative, izvršne vlasti, pa čak i nezavisnog sudstva, tj. pravne države) i intervenišu kroz državne institucije u korist svog privatnog biznisa ili privatnog biznisa partnera koji im zauzvrat pomažu da ostanu na poziciji vlasti.

Neofeudalne partije

Mi, slobodni građani, u takvom sistemu rapidno gubimo svoj suverenitet. Društveni ugovor se takvim odnosima dovodi u pitanje, kao i sam suverenitet države, jer, razmislite: onaj koji forsira vazalski odnos u piramidi ispod sebe, često je i sam nečiji vazal. Često i iznad njega postoji neki “senior”, neki mentor, “veliki brat” na vrhu piramide kojemu on duguje lojalnost i plaća danak. Građani nisu slobodni i suvereni ako je sama država, republika, tj. njena vlast, u vazalskom odnosu prema nekom. Ako vlast (i “vlastela”) odgovaraju njemu, a ne nama – to onda nije demokratska vlast.

Onobelovljenje kao put u zločin

To suzdržano lice koje je u se primalo sav bol svijeta i, puno ljubaznosti, nije iskazivalo ništa, na kraju će se prikazati kao lice hladne i bezosjećajne žene, zlikovke od formata.

Nova globalna ljevica

Naime, dok se desnica i ljevica sukobljavaju oko ideologije i historije dvadesetog vijeka, “bogati” privatizuju državno, opštinsko (res communitatis) i javno vlasništvo (res publica); pronalaze načine i rupe u ustavima, državnim zakonima i regulativama da privatizuju čak i one “komons-e” kao što su kiša, voda, sunce, svemir, vjetar, zrak (res universitatis) pretvarajući naročito male “suverene” nacije-države u svoje ćiftluke i feude. Pri tom se koriste populizmom, emocijama širokih narodnih masa (u šta spada i “zavadi pa vladaj”) u čemu im zdušno pomažu njihovi viševjekovni saveznici, a to je – kler.

Privatizacija sarajevskog vodovoda?

Samo je pitanje vremena kada će Vlada Kantona Sarajevo izvući taj “spasonosni” adut i ponuditi ga žednim i usr*anim građanima Sarajeva kao najbolje rješenje, što će se nakon petoljetke zavrtanja pipa i ruku, tj. nakon pola decenije intenzivnog iznurivanja, moći okarakterisati kao ucjena, tj. iznuđivanje “javnog pristanka” na privatizaciju ovog kantonalnog javnog komunalnog preduzeća.

Sad ste mi tražili CIPS-ovu prijavu i - nikad više

Agencija za zaštitu ličnih dokumenata BiH je više puta zabranila traženje CIPS-ovih prijavnica za svaku sitnicu i građani apsolutno nisu dužni da je nanovo i nanovo vade.

Ko ima hrabrosti otvoriti poresku Pandorinu kutiju?

Direktno ili indirektno, država najveći je dužnik samoj sebi što govori da ne zna upravljati svojim resursima ili poslovima

Monsanto moderni ubica čovječanstva

Kako ćemo mi proći u ovom začaranom krugu svedočit će neke nove generacije koje opstanu iza nas. A do tada možemo samo pratiti dešavanja iz Haga, gdje je 14. oktobra započelo je suđenje Monsantu zbog “zločina protiv čovječnosti“

Radica Lasić – Široki Brijeg: Osnovala udrugu "Narcis" jer nije znala nikoga ko je živ nakon karcinoma dojke

Spasiti samo jedan život, pomoći samo nekome da prođe kroz te teške dane…

Puno Bosne za malo para: Razmeđem Posavine i Trebave

Posavina je prostrana domovina, široka ravna i plodna, nad njom je nebo pregolem modar krug i daleko daleko tamo su ade sa visokim, oštrim šašovim šumama i gustim vrbacima, i kroz njih teče široka modrozelena traka Save.