Komentar, Blog

Zašto ću odgajati svoju kćerku da bude kurva

Većina ovakvih stavova koji uključuju maksimalnu sramotu nad tijelom polaze, nažalost, iz naših monoteističkih religija i frustracija, gdje se na seksualnost gleda kao na tabu temu o kojoj se ne smije pričati.

7 nepisanih balkanskih pravila za život

Šta ćeš bola ti? Rođen si u BiH, vidi gdje živiš. Nemaš pojma, čitav ti život govore da ne znaš, da šutiš da ovo ili da ono.

Inesa Balić – Bihać: Crtanje je pretvorila u svoj mali posao od kojeg živi

Inesa je završila dvije srednje škole, umjetničku i gimnaziju, završila je takođe i fakultet i nakon što nije uspjela da nađe zaposlenje okrenula se svojoj prvoj ljubavi – crtanju.

Za vlast su borci samo glasačka mašina

Svaka vlast trebala je podršku boraca jer su oni za tu vlast ogromna glasačka mašina, a što je posebno važno u izbornim godinama, kakva je, recimo, ova. Svaka vlast obećavala je boračkoj populaciji i više nego što je mogla dati da bi sebi osigurala kontinuitet. I svaka vlast zaboravljala bi svoja obećanja čim bi zasjela u fotelje, a sjetila bi ih se opet nekoliko mjeseci pred nove izbore.

Sophie Scholl: Učinila bih to opet

Vrsta aktivizma koju su koristili članovi Bijele Ruže zove se pasivni otpor, strategija koju su vidjeli kod američkih studenata koji su se na taj način borili protiv rasne diskriminacije. Ovaj način se sastojao od tiskanja pamfleta koje su dijelili na fakultetu i ostavljali na različitim adresama i pisanju rečenica poput „Sloboda“ na pročeljima zgrada.

P.S. Ne vraćaj se iz Njemačke, ljubi te majka

Moj muž je stalno pričao našoj kćeri kako je nekad ovdje bilo a onda sam vidjela da te priče prave strašnu štetu našoj kćeri jer ne odgovaraju onome kako je danas. Kad god bi ona došla sa nekim problemom on bi samo komentirao kako se to nekad radilo, u prošloj državi, u onom sistemu a ona se udaljavala i prestajala pričati o svojim sadašnjim problemima jer je on za svaki sadašnji problem naše kćeri imao rješenje iz prošlosti koja je zauvijek mrtva.

Bilježnica Robija K.: Rič Kristova

"E znan, gospođo, tako svi seru po nadbiskupu, a onda na televiziji gledaju turske sapunice!"

Ljubodrag Stojadinović: Etnički čiste Delije

Delija, brate, zar tај pojam nije esencijalni simbol netaknutog srpstva, možda i svetosavlja, borbe za krst časni i slobodu zlatnu. Znak najčistijeg roda! Mada… Delije su turska paravojska. Laka konjica na Balkanu, od kradenih i zaplenjenih grla. Delije su dobrovoljno ili prisilno regrutovane iz redova islamiziranog stanovništva i krajem 17. i u 18. veku, delije su bile udarni pljačkaški i banditski odredi za napade i pogrome na hrišćanska sela i gradove.

Bosanske akcize grade put do estonskih ljepota

Prema Deloitte analizi Estoniji je ovaj projekt do sada donio €14,4 miliona, a očekivanja su da će do 2025. godine "e-Residency" donijeti prihod od €1,84 milijarde, odnosno povrat od €100 na jedan uložen euro u tom periodu

Draže im strano: Ima posla, samo omladina neće da radi

Kako god da okreneš ovu priču svi smo mi ZDS - Za Dijasporu Spremni

Damir Nikšić: Recikliranje predizbornih kampanja

Svake dvije do četiri godine dovode regionalnu javnost u isto mentalno stanje, polako je uvode u ratnu psihozu da bi raspamećeni i isprepadan puk pred izbore paranoično ispucao svoj patriotski glas iz nacionalističke busije na "drugog" i tako produžio vladavinu organizovanog i udruženog kriminala u korist individualne štete

Da li ćemo smeti da budemo bolesni?

Kojim god smerom da krene Vlada, sigurne su dve stvari: neće se ići protiv poslodavaca i neće se ići na rešavanje korupcije i drugih sistemskih nedostataka, već će se teret bušnog sistema svakako prevaliti na (bolesne) građane.

Učinimo Ameriku opet dosadnom: Stop kandidaturi poznatih ličnosti

Oprah Winfrey je inteligentnija, impresivnija i velikodušnija osoba od Donalda Trumpa u njegovim najboljim danima, ali ako bude postojala stalna potražnja za njenom kandidaturom, to će samo potvrditi dvije ružne sumnje američkog života. Prvo, sve, uključujući i nacionalnu politiku, podčinjeno je pop kulturi. Drugo, nisu samo republikanci osjetljivi na gluposti.

Damir Nikšić: Država je solidan izum, samo je na ovim našim prostorima upala u loše društvo

Društvo je raspojasano, neumjereno, nezasito, kabadahijsko, poročno, toksično, slabopismeno i neobrazovano. Nema empatije, nema solidarnosti, nema grižnje savjesti. Džon obraz. Najgori, najbeskrupulozniji i najnamazaniji se probiju na pozicije i onda imamo državu i državni aparat koji je ekstrakt zla sa dna kace. Imamo pokvarenu, disfunkcionalnu, rastrošnu, kabadahijsku, kriminalnu državu

Damir Nikšić: Samoljublje

Sve što radimo radimo za sebe i radi sebe. Da je živ, Zuko Džumhur danas ne bi snimao "Hodoljublja", već "Samoljublja"

Kako je Kačavenda ubio vjeru u meni

“Mira nema bez Božje pomoći, ljubavi nema bez čistog srca, plemenitosti bez dobrih namjera, pravoga života bez hrišćanskog i života bez držanja deset Božjih zapovijesti. Nema, i onaj koji se ne pridržava, ne može se nazvati sinom Božjim”, poručio je Vasilije Kačavenda, sunce ti poljubim, onaj isti koji je prije četiri godine penzionisan zbog umiješanosti u podvođenje maloljetnika.