Kultura

Sedam Staljinovih sestara – Mistične gradske legende o sedam sovjetskih nebodera

Postoji mnogo mističnih priča i gradskih legendi o Staljinovih sedam nebodera koji se također zovu Sedam Staljinovih sestara. Ove legendarne zgrade izgrađene su tokom pedesetih godina prošlog vijeka pod uticajem masovnih izgradnji nebodera u SAD-u tokom 1910-ih i 1930-ih godina.

Ljeto u Tuzli: Amela Dubravić - Interaktivna izložba "Oslobodi svoju kreativnost"

Gost na otvaranju izložbe je trenutno najbolji gitarista u BiH Emil Hadžiefendić

Tajanstvena balkanska stvorenja: Čudovišta iz djetinjstva

Ako ste mislili da je djetinjstvo na Balkanu prepuno zastrašujućih stvorenja, imate pravo. Ali, s druge strane, ne postoji vrijeme i mjesto na ovom području koje u sebi nema malo magije

Marija Jurić Zagorka: Prva žena novinarka u Hrvatskoj

“Ja ne znam za što bih drugo bila sposobna u životu osim za novinarstvo. Ponekad mi se čini da sam se udala za žurnalistiku. Danas mi je krivo što ne mogu više sudjelovati u novinarstvu kao nekad”, izjavila je jednom prilikom.

Dodjela Nobelove nagrade za književnost otkazana zbog seksualnog skandala

Dodjela nagrade je i ranije bila odgođena, tačnije sedam puta: 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 i 1949. godine. U tim prilikama, nagrada je obično bila dodijeljena sljedeće godine.

SOUNDTRACK RASPADA JUGOSLAVIJE: "Društvo uvijek dobiva pop-kulturu kakvu zaslužuje"

Objava knjige „Turbofolk: soundtrack raspada Jugoslavije“ bila je i povod za nedavnu tribinu na temu jugoslavenske pop-kulture između alternative i nacionalizma, održane u Berlinu.

'Katastrofa': U francuskom muzeju pola kolekcije lažno

U muzeju umjetnosti na jugu Francuske otkriveno je da se više od polovine kolekcije sastoji od falsifikata, što je lokalni gradonačelnik u nedjelju opisao kao ''katastrofu'' za region.

Senad Bašić: Glumci su ucjenjeni da potpisuju sve i svašta

Za mene je naš jezik onaj jezik koji razumijem, a strani jezik mi je onaj koji ne razumijem. Položaj glumaca je doveden faktički do dna. Glumci su primorani, ucijenjeni, vrlo često i zbog egzistencijalnih razloga, da potpisuju sve i svašta, što im poture producenti, agencije ili ne znam ko im sve potura te potpise ugovora.

Laibach: U Sarajevu je život pobijedio smrt

Mi nismo samo nekakvi rock muzičari. Pokušavamo gledati na stvari kompleksno. Opet nismo političari u onom klasičnom razumjevanju politike, nego pokušavamo gledati širu sliku. Znamo da bilo kakva kulturna djelatnost ne postoji sama za seba, nego je uvijek rezultat šire kompleksne slike, gdje sve, pa i politika ima svoj smisao.

Obilazak veličanstvenih partizanskih spomenika širom bivše Jugoslavije

"Balkanska regija je, zapravo, jedno od najživotopisnijih mjesta koje sam ikada posjetio, a sami spomenici zrače snagom i energijom, te ih često obilazi veliki broj ljudi."

Psihopatske osobine se razlikuju među kulturama

Tim naučnika na čelu sa Bruno Verschuere-om, vanrednim profesorom forenzičke psihologije na Univerzitetu u Amsterdamu, obavio je studiju koja je obuhvatala 7.450 osoba koje pokazuju psihopatske karakteristike u SAD-u i Holandiji.

Arheolozi pronašli drevne 'tvornice' za proizvodnju piva u Egiptu

Zgrade datiraju od oko 2400. godine prije nove ere, odnosno iz perioda takozvanog "Starog Kraljevstva" kada su izgrađene i piramide. Strukture se sastoje od dva velika objekta okružena prostranim otvorenim dvorištima i radionicama

ZVONO 2018: Konkurs za likovne umjetnice i umjetnike - 1. nagrada New York, dvomjesečna umjetnička rezidencija

Konkurs je otvoren za likovne umjetnike i umjetnice do 40. godine starosti, koji/e se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima i/ili imaju interdisciplinarni pristup

Nova predstava Olivera Frljića: Otvorena kritika današnjeg hrvatskog društva

Predstava kritizira današnje hrvatsko društvo, a započinje parodijom na svadbu Velimira Bujanca u kojoj se pojavljuju Zdravko Mamić, Marko Perković Thompson, Željka Markić i Zlatko Hasanbegović.

Boris Dežulović: 552-764

To je broj kojega sama Služba informacija zove kad znaš da je odgovor na pitanje točan, ali ne znaš je li točno pitanje. To je bio posao za generalnog direktora. Za Predraga Lucića

Zijah Sokolović: Tanka granica između stvarnosti i pozorišta

Znači, ja sam Sarajlija, osjećam se tako, živim kao takav čovjek, bez obzira u kom se svijetu nalazio. Mislim da svako nosi svoj rodni grad u sebi. Nostalgija ispunjava i bez nostalgije ne bih bio kompletan čovjek. Sa tom nostalgijom sam kompletan.