Kultura

Marko Simonović: Srpsko-hrvatski objasnidbeni rječnik: Krivi ste vi.

I dok Srbija ne zna ili ne želi slaviti svoje kulturne trijumfe, u Hrvatskoj se kvalitet prepoznaje: ovaj rečnik je odmah postao bestseler i, kako stvari stoje, pitanje je dana kada će svi govornici hrvatskog jezika imati po primerak u svojim domovima.

Mira Furlan 1997. godine: Ratna propaganda stalno traga za 'unutarnjim neprijateljem' kako bi manipulirala narodom

Ratna propaganda je stalno tragala za 'unutarnjim neprijateljem' samo da homogenizira narod i da mu ulije strah u glavu da bi mogla njime da manipulira. Zanimljivo je da je većina 'unutarnjih neprijatelja' bila ženskog spola. To je vrlo mizogina kultura. To je vrlo mizogini svijet.

Zuko Džumhur - učenjak, boem, najveća skitnica Jugoslavije

Zukina prva ljubav i trajna životna strast bilo je slikarstvo, naročito kariktaura, a oblikovanje šaljivih likovnih minijatura s vremenom je doveo do savršenstva. Njegove ilustracije bile su jednostavne i ekspresivne, a njihova aluditivnost uvijek je bila kristalno jasna i nedvosmislena.

Predrag Lucić - pjesnik s kojim je Corto Maltese zaplesao sirtaki - "ples slobode"

Predrag – kao demobilizator najvećeg formata – bio je drugo ime za nadu. Nadu koja nas je prerano napustila

Kulturni život sa pogonom na entuzijazam

"Hteli smo da dovedemo pisce, prvenstveno iz Sarajeva, a onda su došli i ljudi iz Zagreba, da bi srednjoškolci iz Užica, najpre gimnazijalci sa kojima uglavnom radimo, sreli zanimljive pisce, prijemčive njihovoj generaciji, a za koje neće čuti u školi, čije knjige u tom trenutku nije bilo moguće naći u knjižarama i oni nisu znali da taj svet postoji.

Štrausov koncert i nacizam: Azijski muzičari koji pobjeđuju na audiciji nemaju pristup Bečkom filharmonijskom orkestru

Moto ovog grada je Wien bleibt Wien – Beč se nikad ne mijenja. Njegovu ključnu karakteristiku uočio je Sigmund Freud: Schein über Sein – dobro izgledati je bolje nego biti dobar. U Beču je izgled najvažniji.

Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH: Moramo se baviti politikom jer se ona bavi nama

Mi radimo agilno i dinamično, bez obzira što nas niko ne podržava, Mi smo trenutno prilično frustrirani zbog činjenice da nas je Vijeće ministara uskratilo za jedan respektabilan grant, zbog činjenice da naša aplikacija nije tehnički zadovoljila, kako oni tvrde. To je teško osjećanje. Mi ne znamo kako ćemo nadoknaditi taj gubitak. Zbog toga se osjećam kao sovjetski astronauti, napušteni u svemiru, u trenutku kada se raspadao SSSR. Mi plutamo ovim našim kulturnim bespućem, bez izvjesnosti da će nam biti pružena ruka spasa. Mi se predati i odustati nećemo.

Profesor Baltazar, genijalni izumitelj kojeg su voljeli i u Zimbabveu

Upravo zato su svi pokušaji da se Baltazar nakon 1990. reciklira i obnovi - a bilo ih je - završavali otužno. Završavali su upravo kao ono što i jesu bili: podgrijavanje davno skuhanog i odmrznutog ručka.

Vojin Bakić: Rušili su mu spomenike jer podsjećaju na Srbe i partizane

Vojin Bakić jedan je od najvećih hrvatskih kipara, koji je među ostalim ostao upamćen po poslijeratnim djelima kojima je htio dati svoj doprinos na sjećanje žrtava fašizma, prije svega potaknut gubitkom četvero braće, koji su svi ubijeni u Drugom svjetskom ratu.

Reggae - svjetska kulturna baština pod UN zaštitom

Reggae je muzika neprivilegiranih slojeva, muzika koja govori protiv društvenih nepravdi, muzika pobunjenika koju je besmrtnom učinio Bob Marley u Wailersima

TKT: Predstava za djecu "Izmislionica u selu Pričevac" Šime Ešića, 15.12. u 12.00 sati

Neki tamo zli ljudi, odlučili su da napadnu Izmislionicu i na tom mjestu sagrade kladionicu. E tu na scenu, iz mašte dvoje djece djevojčice Maje i dječaka Erme, u pomoć svoj djeci i umornom i zabrinutom Izmislioničaru dolaze u pomoć sedam dobrih čudovišta. Ta čudovišta dolaze iz mašte sve one djece željne igre sa svojim drugarima. Dobra čudovišta zajedno s djecom i Izmislioničarem odbrane Izmislionicu, maštaonicu i naše lijepo selo Pričevac. Djeca su spašena, spašena je dječija mašta. Zato sva djeco svijeta dobro ste došli u naš svijet mašte u svijet naše i vaše Izmislionice

Ai Weiwei o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Kine

Autoritativni režimi imaju na umu samo jedno: kontrolu. Oni na pojedince gledaju kao na brojke a ne kao na ljudska bića, kako bi im mogli uskratiti svu moć koju oni kao pojedinci imaju. Svi ti sistemi, uključujući i video nadzor i cenzuru, imaju za cilj gušenje kretivnosti i različitosti. Osnovna svrha je da se osigura što lakše provođenje kontrole

Sedam Staljinovih sestara – Mistične gradske legende o sedam sovjetskih nebodera

Postoji mnogo mističnih priča i gradskih legendi o Staljinovih sedam nebodera koji se također zovu Sedam Staljinovih sestara. Ove legendarne zgrade izgrađene su tokom pedesetih godina prošlog vijeka pod uticajem masovnih izgradnji nebodera u SAD-u tokom 1910-ih i 1930-ih godina.

Ljeto u Tuzli: Amela Dubravić - Interaktivna izložba "Oslobodi svoju kreativnost"

Gost na otvaranju izložbe je trenutno najbolji gitarista u BiH Emil Hadžiefendić

Tajanstvena balkanska stvorenja: Čudovišta iz djetinjstva

Ako ste mislili da je djetinjstvo na Balkanu prepuno zastrašujućih stvorenja, imate pravo. Ali, s druge strane, ne postoji vrijeme i mjesto na ovom području koje u sebi nema malo magije

Marija Jurić Zagorka: Prva žena novinarka u Hrvatskoj

“Ja ne znam za što bih drugo bila sposobna u životu osim za novinarstvo. Ponekad mi se čini da sam se udala za žurnalistiku. Danas mi je krivo što ne mogu više sudjelovati u novinarstvu kao nekad”, izjavila je jednom prilikom.