Kultura

Turbo zvuci domaćeg folka

Turbo folk jeste pop kulturni fenomen, ali i šire-društveni fenomen. On je davno izašao iz ilegale, iz zadimljenih kafana ibarske magistrale, i preselio se u elitne diskoteke i klubove.

Turska: Misteriozna statua žene stara 3.000 godina

Otkriće ove statue povećava mogućnost da su žene imale istaknutiju ulogu u političkom i vjerskom životu u ovim zajendicama iz željeznog doba nego što se to navodi u postojećim historijskim zapisima

​Okinoshima: UNESCO priznao sveto japansko ostrvo kao svjetsku baštinu

Mali, udaljeni otok je prava mala kutija blaga sa više od 80.000 poklona šintusitičkim bogovima mora, od perli do mačeva. Također je predstavljao sponu kojom se olakšala razmjena između Kine i Koreje, od četvrtog do devetog stoljeća.

UNESCO priznao stari grad Hebron kao palestinsku svjetsku baštinu

Ni žestoki otpor Izraela ni lično zalaganje ambasadorice SAD-a pri UN-u nisu uspjeli zaustaviti UNESCO-vu odluku o gradu Hebronu u kojem se nalaze sveta mjesta muslimana i židova, poput Ibrahimi džamije - Pećine Patrijaraha

U FBiH i kultura podvedena pod etničke norme

"Bilo bi fer da se napokon počnu pojavljivati da kažu 'Mi smo oni koji ne želimo kulturu'. Tako da mi znamo s kime komuniciramo. I dalje u javnoj slici mi stječemo dojam - svako od političara će spomenuti važnost kulture za identitet. U praksi se to ne vidi"

Damir Imamović i Sevdah Takht – razorna moć ‘novog’ sevdaha u pogonu Jedinstvo

Iako Damir Imamović nije umjetnik koji voli laskave titule, nakon sinoćnjeg sam nastupa potpuno razumjela potrebu Huffington Posta da ga nazovu "kraljem sevdaha“. Sinoć se pred nama stvaralo jedno novo sevdalijsko "carstvo“, koje nas, iako nastalo iz neizmjerne ljubavi i strasti prema korijenima sevdaha, vodi daleko od njegovih tradicionalnih okvira i njegove pripadnosti jednoj naciji.

Projekat "Sarajevo vam predstavlja...": Autorska izložba modela tetovaža Erne Arnautović

Projekat ima za ulogu da uveže većinu regionalnih nevladinih fondacija i društava sa ciljem bolje organizacije kulturno/društvenih i humanitarnih projekata koji imaju za cilj da pomognu regionalnoj saradnji i proširenju pozitivnih ideja za razvoj kreacije, mira i humanosti. "Sarajevo Vam predstavlja...“ će trajati sve dok regionalnoj kulturi i društvu bude takav vid druženja potreban.

Poetski proljetni pozdrav: Nastup pjesničkog para Ljubice Ribić i Milana Novaka

Učešće u programu uzet će i Mirza Okić iz Sarajeva, te domaćini i organizatori programa, pjesnička skupina "Lucido“ iz Tuzle, koju čine Majda Zukić, Alma Omeragić, Mario Vranješ i Nihad Mešić River. Uz poeziju i druženje prisutne i goste zabavit će Muhamed Kuljanin na gitari.

Jedan grad, jedna borba: Otvoreno pismo ambasadorima i predstavnicima međunarodnih institucija povodom 6. aprila

Gradski oci, lokalni i međunarodni zvaničnici, predstavnici institucija i razni gosti ušetat će u Vijećnicu 6. aprila, nesumnjivo diveći se bajkovitom enterijeru, nijednog trena ne pomišljajući da je ta slavna zgrada u ovom trenutku ponovo okupirana. Samo ovaj put okupator nije strana, neprijateljska sila, već dolazi iznutra. Vijećnica je ponovo oduzeta građanima i građankama – oduzela ju je gradska uprava protivno svim zakonima ove države.

Pobjednička predstava na 15. TKT Fest-u u Tuzli je ''TAXIMETAR'' Teatra EXIT

Vojnović odabire taxi kao mjesto radnje, u tom malom svijetu što neumorno prolazi gradskim ulicama, svijet se i ogleda – taxi je ovdje onaj mikro – kosmos kroz koji se zrcale sve one, na prvi pogled neprimjetne i nevidljive suprotnosti i protivrječnosti svijeta u kojem živimo.

Pučka komedija ‘’Krtica Martin’’ kazališta Virovitica obilježava peti dan 15. TKT Festa Tuzla

Draško Zidar, nagrađivani glumac koji je postigao izuzetan uspjeh igrajući i u komedijama igra Martina - seoskog momka iz općine Gornjo Brestje. U svom monološkom obraćanju on publici ocrtava svoje mnogobrojne nedaće od početka do kraja (tragi)komične izvedbe kojoj je ime život.

Teatar kabare Tuzla: Predstava Zijaha Sokolovića slavi i svoj rođendan na 15. TKT Festu Tuzla

Tekst predstave je preveden na njemački, engleski, francuski, poljski, italijanski, esperanto jezik i igrana je u više od 20 zemalja svijeta preko 1.800 puta.

3. dan 15. TKT Festa donosi komediju zabune ‘’Sirena i Viktorija’’

Novopečena bogatašica, naizgled pobjednica tranzicijskog maratona, za svoju profesorku engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje Pastuva koji za novac “ispunjava sve seksualne fantazije“, ali greškom bira pogrešan broj i umjesto seksualnog predatora u stan im stiže – vremešni astronom, koji urušavanje idealističkog ustrojstva svijeta preživljava radeći po kućama kao stilista-kinolog.

Kolinda Grabar-Kitarović izazvala podijeljene reakcije pojavljivanjem na bini nakon predstave

Nažalost, ova baletna interpretacija ostat će dijelom upamćena i po presedanu - Predsjednici Republike koja se pojavljuje na pozornici te iznuđuje naklon s ansamblom

​Kanadski premijer odveo Ivanku Trump na predstavu u kojoj se radi o pružanju dobrodošlice strancima

Jedan dio predstave se odnosio i na predrasude prema muslimanima čime se želi ukazati na trenutnu situaciju.

Teatar kabare Tuzla: Predstava ‘’Bračna igra’’ obilježava 13. Dane mladih Tuzle

"Bračna igra" ne predstavlja brak kao idiličnu sliku života u dvoje, već se bavi preispitivanjem svega onoga što brak zapravo i jeste. Kroz sukob supružnika otvara se pitanje preljube, ljubomore i individualnosti unutar bračne zajednice.