Magazin

Šest najboljih koncertnih dvorana

Arhitektonska akustika je odgovorna za doživljaj zvuka u koncertnim dvoranama.

Montažne kućice koje možete kupiti preko interneta

Cjelokupni troškovi izgradnje jedne ovakve kuće obično udvostručuju katalošku cijenu, a cijena zemljišta nije uključena. Unatoč tome, izgradnja montažne kućice je znatno jeftinija od tradicionalne.

Deset najčudnijih glazbenih instrumenata

Jedan od najfascinantnijih je zeusofon, koji stvara zvuk pomoću munja.

Mick Jagger se vraća na scenu poslije operacije srca

Početkom ovog mjeseca, bend je objavio snimke novog izdanja albuma Rock and Roll Circus koje prikazuju izvedbu pjesme You Can't Always Get What You Want iz 1968. godine.

Prvi dan ljeta: Proslave ljetnog solsticija od prapovijesti do danas

Postoji mnogo obreda za solsticij koje danas održavaju New Age i neopaganske grupe diljem svijeta. Tisuće ljudi, uključujući suvremene druide i pogane, najčešće se okupljaju u Stonehengeu za ovu prigodu.

Omer Begović: Klonite se egzotike, uzgajajte sorte pogodne za naše podneblje i bez pesticida

Omer Begović, 72-godišnjak iz Gornjeg Vakufa proizvodi sadnice šipe koja nema bodlje, a jača je i kocentrovanija od divljeg šipurka. Već 10 godina kalemi stare sorte jabuke i kruške

Francuska ruši branu i hidroelektranu na rijeci Sélune, oslobađa migracijske puteve za losos, jegulju i jesetru

Uklanjanje Vezins brane signalizira revoluciju u odnosu Evrope prema svojim rijekama: umjesto da gradimo nove brane, države obnavljaju zdravlje rijeka i biodiverzitet

Njuz: Investitori zainteresovani za gradnju mini-hidroelektrana na beogradskim ulicama

Iskorišćenost snage planinskih rijeka neuporedivo manja od rijeka koje teku Beogradom čim padne prvi jači pljusak

Pajęczno: Pijani Poljak u sovjetskom tenku prošao centrom grada

Tenk T-55 ostao je gotovo cijelu noć u Ulici Adama Mickiewicza, a tek je u pet ujutro uspješno natovaren na vučno vozilo.

Otkrivena nova vrsta mačke na Korzici

Znanstvenici vjeruju kako bi genetika ove mačke mogla biti dovoljno specifična da bi se mogla prepoznati kao nova podvrsta, ako ne i vrsta mačke.

Njemačka gradi veliku biciklističku stazu koja će povezati 10 gradova

Njemačka je odlučila ostvariti ovu ideju zbog sve veće naklonosti Europe biciklima i želje za čišćim okolišem.

Doljanka: EkoVat završava polaganje cijevi u korito rijeke a u predmetu za poništenje dozvole za izgradnju mini hidroelektrane nije zakazano nijedno ročište

Investitori su Šaban i Mirza Teletović, a dozvole za izgradnju dali su Općina Jablanica, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Udruženje je tužilo Federalno ministarstvo turizma i okoliša kako bi izdejstvovali poništavanje okolinske dozvole. Kantonalni sud u Sarajevu prvih nekoliko mjeseci predmet nije aktivirao. Poslije urgencije koju je Udruženje Za Doljanku uputilo, predmet se vadi iz ladica i signira kao hitan ali do sada nema nikakvog napretka u radu na njemu

'Jezik' depresije: Razumijevanje i analiza izražavanja mogu pomoći u prepoznavanju depresije

"Apsolutističke riječi", kojima se izražavaju apsolutne veličine ili mogućnosti (nikad, uvijek, potpuno) mogu ukazati na stanje mentalnog zdravlja.

Çatalhöyük: Drevni grad s modernim problemima

"Uvjeti prenapučenosti i prehrambenih izazova su u mnogočemu predvidjeli ono što većina svjetske populacije danas proživljava", Clark Larsen, voditelj istraživanja.

Snaga naroda: Kako stranački botovi podrivaju društvo i demokratiju

Fascinacija komentarima je tolika da oni postaju važniji od teksta koji se komentira. Jer tamo, u tim reakcijama, pohranjen je sav kal ovog svijeta. Tu su i mržnja, i zavist, i krvoločnost, kompletna ljudska bijeda pravilno raspoređena na prenapučenom i zgusnutom prostoru. Pojava botova kolaps je ideje o snazi objektivnog informiranja u demokratskom društvu.

Kako je nastao znak za parking

Zbog pojačanog prometa tijekom održavanja Olimpijskih igara, Amsterdam je morao pronaći učinkovito rješenje problema s parkiranjem.