Magazin

Teslaquila: Nakon automobila Elon Musk će proizvoditi tekilu

Zašto bi jedna automobilska kompanija željela biti povezana s tako jakim alkoholnim pićem je malo zbunjujuće, ali, prema većini Muskovih aktivnosti ove godine, teško da to možemo nazvati iznenađujućim.

Crni dani CERN-a: Novi video za singl "Istinom"

Istina je jedna. Ali su putevi do nje bezbrojni

Beogradski muzičari na Jazz Fest Sarajevo: Fish In Oil i Naked

Sarajevsko-beogradski samit na Late Nite Stage u Jazzbini 3. novembra, zajednički nastup deset srbijanskih i bosanskohercegovačih muzičara

Previše sna je jednako loše kao i premalo

Jedan iznenađujući nalaz bio je da su oni koji su prijavili manje od četiri sata sna tokom noći imali kognitivne aktivnosti jednog devetogodišnjaka.

Gdje se nalazi BiH na IQ mapi Evrope?

Hrvatska i Bosna i Hercegovina su malo bolje i imaju prosjek od 90. Među južnim Slavenima najbolje je plasirana Makedonija s prosječnim IQ-om od 91. Zapadni i istočni Slaveni dominiraju na popisu.

​Jazz Fest Sarajevo: Julian Lage - šest evropskih premijera

Julian Lage ove godine je već objavio tri albuma, a za album Mount Royal iz prošle godine, snimljen sa Chrisom Eldridgeom osvojio je uz nominaciju za Grammy, i Independent Music Award za najbolji instrumentalni album godine

XX2 Jazz Fest Sarajevo: U prodaji karte za specijalni program Dosterrados

Koncert će otvoriti duet gitariste Mirze Redžepagića i basiste Daniela Morea, a bit će nastavljen nastupom Barimatanga – vokalistici Jeleni Milušić i multiinstrumentalisti Atili Aksoju na sceni će se pridružiti basista Edvin Hadžić

Netflix će omogućiti gledateljima da sami izaberu kraj serije

Netflix planira pokrenuti revoluciju u načinu na koji pratimo svoje omiljene serije ili filmove. Naime, gledateljima će uskoro ponuditi interaktivne sadržaje kroz koje će oni sami birati kako završava njihova omiljena serija.

Transsibirska željeznica - najduža pruga na svijetu

Nevjerovatno putovanje vozom tokom kojeg putnici i roba prođu kroz 8 vremenskih zona

Nauka potvrdila ono što smo već znali: Zagrljaji stvarno čine da se osjećamo bolje

Grljenje je pomoglo ljudima da se osjećaju manje loše nakon nekog sukoba ili negativnog događaja tokom svog dana. Ovaj je efekat bio vidljiv kod svih spolova i dobnih skupina u istraživanju, iako su žene prijavile više zagrljaja od muškaraca.

Karakter: "Nedeljom prije kupanja #6" - jedina emisija čija gledanost iz epizode u epizodu opada

Tako im i treba kada provociraju ljude koji pomažu ovu državu i pomažu ovom napaćenom narodu

Zaboravljanje je znak visoke inteligencije, tvrde naučnici

Navodno, najbolja stvar za dobru memoriju je da ne pamtite apsolutno sve, ističe Richards. Ako pokušavate donijeti odluku, to će biti nemoguće učiniti ako se vaš mozak neprestano bombardira beskorisnim informacijama.

Psihopate, narcisi i sadisti, svi imaju jednu zajedničku stvar

Šta imaju zajedničko Norman Bates, Tony Soprano i Miranda Priestly? Osim što su u cijelosti izmišljeni likovi koje su osmislili pisci i redatelji, svi oni posjeduju karakteristiku nazvanu "D-faktor". "D" je ovdje oznaka za ''dark (mračan/taman)".

Lahajnsko podne: Fenomen kada nestaju sjene

Kada u mjesecu srpnju sat otkucava podne u Honoluluu, glavnom gradu Havaja, turisti su tad već uveliko na plažama uživajući u još jednom sunčanom danu tog rajskog mjesta. Ipak, ono čega samo nekolicina ljudi bude svjesna je da trenutno u tom gradu, a i u ostatku arhipelaga, nema sjena.

50 godina Boeinga 747 – Kako je 'kraljica neba' vladala zračnim putovanjem

Dana 30. septembra 1968. godine, predstavljen je prvi Boeing 747 u Everettu, Washington. Od samog početka, sve što se tiče aviona nekada poznatog kao "kraljica neba" bilo je veliko.

Kako se biljke reproduciraju?

Ako niste ozbiljan dendrofil, vjerovatno se niste pitali kako se biljke reproduciraju. Možda znate nešto o peludi i cvijeću, ali zapravo ne znate pojedinosti. Naučnicima također nedostaje znanja, no sada, nova studija daje uvid u to koliko je složeni „biljni seks“ stvarno.