Magazin

Naučnici pomoću stimulacije mozga poboljšali pamćenje kod starijih ljudi

Sljedeći korak istraživanja je testiranje ovog pristupa na sudionicima koji imaju blaža kognitivna oštećenja, odnosno rani stadij Alzheimerove bolesti. Njima će mozak stimulirati TMS-om u dužim intervalima.

Naučnici tvrde kako uzročnici raka ostavljaju 'trag' na našoj DNK

Prema najnovijim podacima, jedna od dvije osobe će tokom svog životnog vijeka oboliti od raka.

Naučnici ubacili gen značajan za moždani razvoj čovjeka u genome majmuna u kontroverznoj studiji

Ljudski gen MCPH1 ubačen je u 11 majmuna vrste rezus makaki. Svega pet majmuna preživjelo je dovoljno dugo da bi im se uspjele testirati mentalne sposobnosti.

Potiskivanje i glumljenje emocija na poslu povezano s većom konzumacijom alkohola

"Nije samo loše raspoloženje ono što ih tjera da popiju piće. Umjesto toga, što više moraju kontrolirati negativne emocije na poslu, manje su u stanju kontrolirati unos alkohola nakon posla.''

Facebook troši $22,6 miliona na Zuckerbergovu sigurnost

Zuckerberg je u posljednje tri godine imao osnovnu plaću od $1, a njegova "druga" naknada iznosila je $22,6 miliona, od kojih je većina bila za njegovu ličnu sigurnost

Papa poručio homofobima: “Ljubite svoje bližnje kao što ljubite svoje koze. Dobro, ne baš toliko…”

Papa upozorio homofobe da postoje granice ljubavi koju je primjereno pokazivati prema životinjama

Većina kanabisa koji se prodaje na ulicama sadrži fekalije

Većina hašiša koji se prodaje u Madridu nije prikladna za ljudsku potrošnju, uglavnom zbog mikrobioloških kriterija i predstavlja opasnost za zdravlje

Čovjek uništava ekosisteme širom svijeta - Izumiranje insekata je najstrašnije upozorenje od svih

Naučnici već dugo upozoravaju da bi brzi gubitak insekata mogao imati dramatične posljedice po ekosisteme širom svijeta, ali niko nije mogao predvidjeti ogromne gubitke koje istraživači sada prijavljuju

Loša ishrana ubija više ljudi nego pušenje, odgovorna za smrt svake pete osobe na svijetu

Studija je pokazala da je ishrana s visokim sadržajem natrija, ili previše soli, jedan od vodećih krivaca odgovornih za smrtne slučajeve povezane s prehranom.

Dina, pustinjska planeta - premijera u novembru 2020.

Uloge Timothee Chalamet (Paul Atreides), Rebecca Ferguson (Lady Jessica), Oscar Isaac (Duke Leto Atreides), Zendaya (Chani), Josh Brolin (Gurney Halleck), Jason Momoa (Duncan Idaho), Javier Bardem (Stilgar), Stellan Skarsgard (Baron Harkonnen), Dave Bautista (Rabban), Charlotte Rampling (Gaius Helen Mohiam), David Dastmalchian (Piter De Vries) i Chang Chen (Dr. Yueh)

Maslačak: Kako pripremiti med od ljekovitih cvjetova

Za med od maslačka smatra se da je prirodni lijek protiv kašlja kod prehlade.

Nova tehnika mijenja izgled lica bez operacije

Korištenjem električne struje i 3D kalupa, liječnici su shvatili kako saviti i preoblikovati hrskavicu bez ijednog jedinog reza - što bi moglo značajno skratiti vrijeme oporavka nakon određenih medicinskih procedura i učiniti cijeli proces manje bolnim.

Mačke znaju prepoznati svoja imena, otkrila studija

Iako su mnogi vlasnici mačaka nesumnjivo već sigurni da ih njihovi voljeni kućni ljubimci razumiju, nikada nije bilo mnogo dokaza koji bi to potvrdili.

Zašto se češemo i zašto je tako teško prestati?

Poslije nekoliko hiljada godina bavljenja problemom zvanim komarci, možda biste pomislili da smo mi, tehnološki napredni ljudi, pronašli način da se borimo protiv svraba (što je medicinski poznato kao pruritus) koji dolazi od ugriza buba i drugih izvora.

AI sada može predvidjeti kada ćemo umrijeti

Za njihov najnoviji trik, oni su obučavali umjetno inteligentni algoritam o medicinskim podacima koji su dostavljeni u britansku Biobanku između 2006. i 2010. godine.

Jestivi ili kanabis koji se puši – šta je sigurnije?

Dok jestivi proizvodi čine samo mali dio ukupne prodaje kanabisa (samo 0,32%), odgovorni su za 9,3% posjeta hitnoj službi - to je stopa koja je 33 puta veća od očekivane.