Magazin

Naučnici preokrenuli Alzheimerovu bolest kod miševa

Međutim, studija ne tvrdi da se takav uspjeh može postići i kod ljudi. Zapravo, naučnici su izliječili Alzhaimerovu bolest kod miševa i prije bez postizanja rezultata kod ljudi.

Belgijski sud izrekao novčanu kaznu kompaniji Facebook zbog kršenja zakona privatnosti

Iz Facebooka navode kako su tehnologije koje kompanija koristi u skladu s industrijskim standardima, te da daju korisnicima pravo da odbiju učestvovati u prikupljanju podataka na web stranicama i aplikacijama van platforme koje se koriste za oglašavanje

Konačno slobodan: Deniz Yücel novinar Die Welta pušten iz zatvora u Istanbulu

Oslobađanje Deniza Judžela, novinara "Velta" koji je godinu dana proveo u turskom zatvoru, predstavlja pobjedu uporne diplomatije. To pokazuje da autokrata na Bosforu nije tako svemoćan

Rezultati nove studije: Alkohol je štetniji od marihuane

Naučnici sa Univerziteta u Koloradu-Boulder posmatrali su više od 850 odraslih osoba i 430 tinejdžera gdje su ustanovili kako je alkohol, ali ne i marihuana, uzrokovao smanjenje volumena sivog i bijelog moždanog tkiva.

Osmosatno radno vrijeme ne funkcioniše

Švedska je eksperimentisala sa šestosatnim radnim danima među medicinskim sestrama u staračkom domu u Gothenburgu. Početni izvještaji su potvrdili da su medicinske sestre bile sretnije, produktivinije, te da su imale više energije

Kraftwerk rasprodaje koncerte na evropskoj turneji

Ulaznice za parter beogradske Arene rasprodane su prije dva mjeseca a jednaka je situacija i sa ljubljanskim koncertom u dvorani Tivoli. Ulaznice za Kraftwerk koncert u Sarajevu su u prodaji putem interneta i na brojnim prodajnim mjestima širom zemlje

Psihopatske osobine se razlikuju među kulturama

Tim naučnika na čelu sa Bruno Verschuere-om, vanrednim profesorom forenzičke psihologije na Univerzitetu u Amsterdamu, obavio je studiju koja je obuhvatala 7.450 osoba koje pokazuju psihopatske karakteristike u SAD-u i Holandiji.

Generalni direktor New York Times-a: Printanim medijima je ostala još samo jedna decenija

Prihod od oglašavanja u printanom izdanju novina je prošle godine pao za 14%, dok je u digitalnom izdanju porastao za isto toliko.

Turska: Novinar Deniz Yücel godinu dana iza rešetaka bez optužnice

Postoji samo jedan razlog da se zatvore ljudi poput Deniza Yücela: da ih konačno ućutkaju. A kako bi svima bilo jasno da od toga neće biti ništa – objavljena je ova knjiga

Trump želi predati Međunarodnu svemirsku stanicu u ruke privatne industrije

"Odluka o ukidanju direktne federalne potpore za ISS 2025. godine ne znači da će platforma tada biti uklonjena iz orbite, moguće je da će određeni dijelovi ili kapaciteti nastaviti funkcionisati kao dio buduće komercijalne platforme."

Amerikanci, Novozelanđani, Kanađani i Britanci najvelikodušniji na svijetu

Humanitarna davanja pojedinaca kao procenat BDP-a u Americi iznose 1.44%, na Novom Zelandu 0.79%, Kanadi 0.77% i Velikoj Britaniji 0.54%.

Životinje koje pričaju: Nismo jedina vrsta sposobna za govor

Kontinuirane studije pokazuju kako neki sisari i ptice mogu imitirati zvuk ljudskog glasa.

Naučnici upozoravaju: Oprezno s ibuprofenom

Prema riječima vodećeg autora studije, dr. David Kaufmana sa Univerziteta Boston, prekoračenje preporučene doze može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Plastičnim otpadom smo zagadili čak i udaljeni Arktik

Glavni izvor plastike na Arktiku zapravo je ribarska industrija. Procjenjuje se da je oko 80% plastike pronađene u ledenim vodama bačeno sa brodova ili su to dijelovi koji otpadaju kada se mreža za lov zapetlja.

''Nije droga, ali kao i da jeste'': Stručnjaci raspravljaju jesu li djeca ovisna o tehnologiji

Istraživanja pokazuju kako vrijeme provedeno pred ekranom utječe na temeljne faktore u zdravom razvoju djeteta: san, zdrava ishrana i momenti između roditelja i djece kroz kontakt očima, osmijeh i razgovor, a koji pomažu u postavljanju temelja bebinog mozga.

SDA na Mars šalje kilu šećera, 20dkg kafe i tops

Očekuje se da će tlo Marsa biti obasuto kahvom, šećerom, topsom ali i brošurama sa likom Bakira Izetbegovića