Magazin, Putovanja

Sabiha Hadžimuratović: Kuba, zemlja slikara, muzičara, plesača...

Kad prošetate Havanom ili bilo kojim njihovim gradom, svaki restoran, kafe, ima živu muziku, i plesače. Imate utisak da je grad vječito pod opsadom umjetnika, muzičara...

Najskuplji gradovi na svijetu

Najskuplje lokacije uglavnom se nalaze u Aziji i Evropi, prema istraživanju Economist Intelligence Unit Worldwide Cost of Living za 2019. godinu.

Las Pozas: Nevjerovatne skulpture skrivene u džungli

Las Pozas je djelo Edwarda Jamesa - čarobno mjesto na 20 hektara bujne tropske džungle.

Neki drugi Afganistan - Ljudi i priroda regije Bamijan

Laurence Tan je tokom putovanja fotografirao lokalno stanovništvo i njihov način života, a osim nevjerovatnom prirodom očaran je gostoprimstvom i znatiželjom lokalaca koji nisu navikli na turiste

Najposjećeniji gradovi na svijetu

Azijski gradovi dominiraju na najvišim pozicijama. Od evropskih gradova samo su London i Pariz ušli u prvih deset najposjećenijih gradova na svijetu.

Hum je najmanji grad na svijetu i nalazi se u Hrvatskoj

Prema legendi, Hum su sagradili divovi, kada su gradili gradove u dolini Mirne, a od ostatka kamenja na kraju su sagradili Hum. U historijskim arhivima ime Hum prvi put se spominje 1102. godine.

VIDEO: Navigacija kroz Grand Canyon zahtijeva vještinu - s djecom postaje umjetnost

Najsretnije od nas su očevi, djedovi ili drugi stariji članovi porodice i prijatelji učili da čuvamo i poštujemo prirodu i omogućili nam da doživimo magične trenutke u prirodi kojih ćemo se sjećati dok smo živi

Venecija će uskoro početi naplaćivati ulaz turistima

Ovaj novi zakon je najnovija - i bez sumnje najekstremnija - mjera dizajnirana za rješavanje problema od gotovo 30 miliona turista koji svake godine posjećuju Veneciju

Najopasnije zemlje za putovanja u 2019. godini

Zemlje s najnižim sigurnosnim rizikom su: Luksemburg, Švicarska, Slovenija, Norveška (uključujući Svalbard), Danska (uključujući Farske otoke), Finska, Grenland, Island, Sejšeli, Cape Verde.

Kosi toranj u Pisi se ispravio za 4 cm

Toranj, turistička atrakcija u prastarom toskanskom gradu Pisi u posljednja dva desetljeća se ispravio za 4 cm, prema nadzornoj grupi za nadgledanje tornja koja je pratila stanje spomenika visokog 57m u proteklih 17 godina.

20 najposjećenijih gradova širom svijeta u 2018. godini

Bangkok na prvom mjestu i ove godine, slijede London, Pariz, Dubai, Singapur...

Transsibirska željeznica - najduža pruga na svijetu

Nevjerovatno putovanje vozom tokom kojeg putnici i roba prođu kroz 8 vremenskih zona

50 godina Boeinga 747 – Kako je 'kraljica neba' vladala zračnim putovanjem

Dana 30. septembra 1968. godine, predstavljen je prvi Boeing 747 u Everettu, Washington. Od samog početka, sve što se tiče aviona nekada poznatog kao "kraljica neba" bilo je veliko.

Stvari koje turistima u Veneciji nisu dozvoljene

Dok je sjedenje u i oko poznatog trga Sv. Marka već zabranjeno, novi prijedlog gradonačelnika Luigija Brugnara zabranio bi sjedenje na zemlji u cijelom gradu, a prekršitelji bi se suočavali s novčanim kaznama između 50 i 500 eura. Pravilo će biti izglasano u oktobru, prenosi QZ.

Firenca zabranila konzumiranje hrane na ulicama

Dario Nardella, gradonačelnik Firence, napisao je u Facebook postu najavljujući taj potez: "Ponekad smo suočeni s turistima kojima nedostaje obrazovanje po pitanju našeg grada ... I to uopće nije dobro. "Dodaje: "Turisti, ako se ponašaju kao kod kuće, uvijek su i bit će nam dobrodošli gosti, pogotovo ako žele uživati u našim gastronomskim specijalitetima ... Samo oni koji vole Firencu zaslužuju Firencu.

Rusija planira izgradnju luksuznog hotela na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Ruska svemirska agencija planira izgradnju luksuznog hotelskog modula kapaciteta 20 tona i dugog 16 metara na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Modul bi imao četiri spavaće sobe, prostor za higijenu, dnevni boravak, opremu za vježbanje i Wi-Fi