Nauka

Autopsije pokazale da Japanci imaju prilično neobične bubrege

Nefroni su mikroskopski filteri koji pomažu u uklanjanju otpada iz krvi, prenoseći ga u urin. Kao što možete zamisliti, što manje nefrona bubrezi imaju, tijelo je neuspješnije u izbacivanju toksina. To može dovesti do problema s bubrezima, poput CKD bolesti, ali i zdravljem uopšte, izazivajući hipertenziju, odnosno visoki krvni pritisak

Šta se ustvari nalazi u vakcinama protiv boginja?

Vakcina protiv boginja je jedan od najnevjerovatnijih naučnih uspjeha koji je promijenio sudbine bezbroj ljudi. Prije iskorijenjivanja virusa 1980-ih godina, samo u 20. stoljeću usmrtio je skoro pola milijarde ljudi

Island: Prva elektrana s "negativnom emisijom" na svijetu pretvara ugljikov dioksid u kamen

Kako? Pa, korištenjem sustava koji je razvila kompanija Carbon Engineering, a koji se sastoji od zida ventilatora unutar postrojenja koji usisava zrak, sakuplja ugljikov dioksid i zatim ga ubrizgava u vodu. Ta tekućina zatim se pumpa u dubine, gdje se nevjerojatnom transformacijom pretvara u kamen.

NASA demantirala da istražuje ''manipulacije genima'' za putovanja na Mars

Prošle godine, NASA-in astronaut Kate Rubins je uspješno sekvencionirala DNK u svemiru po prvi put. Druga istraživanja su otkrila kako se gradivni blokovi DNK mogu formirati u svemiru.

Zealandia: Na potopljenom kontinentu otkriveno hiljade fosilnih uzoraka

Kopnena masa na kojoj se nalazi Novi Zeland proglašena je ranije ove godine najnovijim svjetskim kontinentom. Prostire se na 5.000.000 km2 i predstavlja poseban geološki entitet

UV zračenje u svemiru čini da se led ponaša kao tečnost

Na temperaturama od -208ºC do -123ºC led je ključao poput tečnosti. Kada su temperature podignute malo više, led je sublimirao, ostavljajući iza sebe organski materijal i tragove mjehurića

Naučnici u krvi trudnice pronašli virus star 100 miliona godina

8% od ukupne količine naših genoma sastoji od drevnih virusa. Nažalost, nemamo konačnu ideju o tome šta ovi virusi rade

MeTro super lijepak za rane bi mogao spašavati živote u ratnim zonama

Nanesete MeTro na mjesto gdje se nalazi rana, zagrijete svjetlom i sve je završeno za par sekundi

Sintetički alkohol nakon kojeg ne postoji mamurluk

Prof. Nutt: Etanol je mala molekula, brzo uđe u vaš mozak i toksična je. Nije li smiješno kako pijemo istu stvar koju stavljamo na našu kožu da ubijemo bube? Ako bi godišnje umrlo 3,3 miliona ljudi od terorizma, došlo bi do velikog protesta"

Nobelova nagrada za hemiju pripala naučnicima koji su prikazali 3D strukturu biomolekula

Zbog postignuća ovogodišnjih dobitnika, Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson, naučnici sada mogu zamrznuti biomolekule (poput proteina) srednjeg kretanja i slikati ih u atomskoj rezoluciji

Arheolozi pronašli izgubljeni hram grčke boginje Artemide nakon sto godina potrage

Arheolozi su pronašli zgrade iz šestog pa sve do drugog vijeka prije nove ere, podzemnu fontanu i najvažnije, izrezbarene temelje, zapečaćene pločice i kovanice sa natpisom ''Artemida'', što se odnosi na drevnu grčku boginju lova, Mjeseca, djevičanstva i prirode.

Otkrivena drevna misterija: Kako su Egipćani izgradili veliku Keopsovu piramidu?

Dokument je izgleda napisan od strane čovjek koji se zvao Merer i koji je bio zadužen za 40 elitnih mornara. Arheolozi su otkrili da su hiljade obučenih radnika koristili brodove za plovidbu kroz kanale uzduž rijeke Nil u svrhu transporta vapnenca.

Na ekvatoru Marsa pronađeni dokazi o postojanju vodenog leda

Vodeni led na Marsu bi imao mnoge prednosti. Postoje male šanse da bi se mogao uzdignuti na površinu i istopiti, pružajući stanište za mikrobe. Podjednako uzbudljivo, budući istraživači bi ga mogli korsititi kao gorivo smanjujući količinu goriva koju moraju ponijeti sa sobom za buduća istraživanja.

Naučnici identificirali sastojak u pivu koji podiže raspoloženje

Ustanovljeno je da se dopamin D2 receptor i hordein, supstanca prisutna u sladi ječma i pivu, nalaze u međusobnom dejstvu. Isto kao i dopamin, hordein može stimulirati receptor, što može dovesti do produženog dejstva u nagradnom centru mozga.

'Hemijska operacija' po prvi put izvedena na ljudskim embrionima

Eksperimenti su provedeni na laboratorijskim embrionima sa ciljem uklanjanja bolesti pod nazivom beta-talasemija, što je nasljedni krvni poremećaj koji može izazvati slabost, umor i dovesti do abnormalnih krvnih ugrušaka.

Naučnici pronašli dokaze o najstarijem životu na Zemlji

Ovo okriće je pomaklo datum pronalaska najstarijeg života na Zemlji za 150 miliona godina unazad