Politika

O Kosovu, malinama i gej paradi

Ovih dana je ministar izjavio: „U situaciji kada može da krene agresija na severu Kosova, samo nam još treba protest malinara i gej parada“.

Bugarski: Progon latinice, a ne čuvanje ćirilice

Ako je ćirilica, iz poznatih i jasnih razloga, istorijskih, geopolitičkih, društvenih, kulturnih, civilizacijskih, tokom poslednjeg veka ovde u Srbiji prepustila deo svog prostora latinici, to je proces koji se sada naknadno ne može poništavati.

Sticanje glasačkog tijela: Tajno uhljebljivanje podobnih

Podaci do kojih su došli revizori pokazuju da su u devet javnih preduzeća iz uzorka zaposlena 2.282 nova radnika u periodu 2014.-2016. Bez konkursa su primljena 1.674 radnika ili 73 posto.

Ko je moćniji – države ili korporacije?

Ko drži moć u međunarodnoj politici? Većina ljudi bi vjerovatno rekla da su to najveće države u globalnom sistemu. Trenutni poredak međunarodnih odnosa izgleda potvrđuje ovu ideju.

Po babi i stričevima: Radno mjesto u našoj diplomatiji se plaća i više od 50.000 KM!

Srđan Lalić, 30-godišnji sin poslanika SDS-a Nenada Lalića, imenovan je nedavno za ambasadora u Kanadi. Ivan Dunđer, tek nešto stariji kadar HDZ-a, koji je u Predsjedništvu BiH bio zaposlen po ugovoru o djelu (!), prije nekoliko dana zasjeo je u fotelju bh. ambasadora u Poljskoj.

DW: Nijemci se Trumpa boje čak više od Putina

Čak 64% anketiranih Nijemaca misli da je Trump veća prijetnja svjetskom miru od Putina

Irska postala prva zemlja na svijetu koja povlači novac iz industrije fosilnih goriva

Irska će postati prva zemlja na svijetu koja će u potpunosti eliminisati fosilna goriva nakon što su političari glasali za povlačenje svih javnih sredstava iz naftnih i plinskih kompanija.

Pridnjestrovlje: Jedina 'država' koja na svojoj zastavi još uvijek ima srp i čekić

Pridnjestrovlje ima vlastitu vladu, ustav, vojsku, valutu i zastavu. Ovu teritoriju, koja sebe smatra državom, a koju UN vidi samo kao dio Moldavije, su nakon raspada SSSR-a osnovali dužnosnici koji nisu željeli odustati od socijalističkog sna

Historičari rangirali 20 najboljih američkih predsjednika

Dok neke historičare nije iznenadilo što Obama nije zauzeo više mjesto, drugi su bili iznenađeni njegovim rezultatima u pojedinim kategorijama koji su bili niži od očekivanih, uključujući 7. mjesto u kategoriji moralnog autoriteta i 8. mjesto u kategoriji ekonomskog menadžmenta.

Građani Ugande sada moraju plaćati porez ako žele koristiti društvene mreže

Drugi su jednostavno tražili načine za izbjegavanje poreza, gdje su najpopularnije virtualne društvene mreže (VPN), usluge koje omogućavaju nekoj osobi da izgleda kao da koristi internet sa druge lokacije. Te usluge obično nisu besplatne, a njihovo korištenje bi moglo dovesti građane u rizik od krivične potjere zbog utaje poreza.

Reuters: Republika Srpska povećala plate uoči izbora, kršeći na taj način sporazum s MMF-om

Novi zakoni o potrošnji u oba bh entiteta uveliko se smatraju dijelom kampanje vladajućih stranaka uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji će se održati 7. oktobra.

Holandija odobrila zabranu nošenja odjevnih predmeta koji pokrivaju lice poput nikaba i burki

Ova zabrana ne odnosi se na nošenje hidžaba, koji pokriva samo žensku kosu. Primjenjivat će se u javnom prevozu, obrazovnim institucijama, zdravtsvenim ustanovama kao što su bolnice i u vladinim zgradama.

Estonija: Crtani Maša i Medo je čista propaganda

Hobemyagi tvrdi kako radnja crtića u kojem glave uloge igraju Maša i njen prijatelj Medo jeste takva da njih dvoje najčešće prolaze kroz zabavne avanture tipične za djecu i njihove kućne ljubimce. Međutim, profesor tvrdi da "medvjed simbolizira Rusiju" i da prikazuje ruske vojne akcije, odnosno snagu ruske vojske.

EU komisija odobrila nova pravila koja bi mogla uništiti internet kakav nam je poznat

Član 13. kritikovali su aktivisti koji tvrde da bi isti mogao prisiliti internet kompanije da ''zabrane meme gifove''. Od svih web stranica se zahtijeva da provjeravaju postove o djelu koje je zaštićeno autorskim pravima i uklanjaju one koji su označeni.

Predsjednik Makedonije odbio potpisati sporazum sa Grčkom o promjeni imena svoje zemlje

''Moje stajalište je konačno i neću se prepustiti nikakvom pritisku, prijetnjama ili ucjenama. Neću podržati niti potpisati takav štetan sporazum,'' rekao je Ivanov na konferenciji za novinare.

'Skandal' australske vojske u Afganistanu: Na vojnom vozilu istaknuli nacističku zastavu

Premijer Malcolm Turnbull osudio je incident rekavši kako je takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo.Glasnogovornik ministarstva obrane izjavio je kako vojska u potpunosti odbacuje zastavu i sve što ona predstavlja, te da će biti poduzete mjere.