Politika

Kemal Kurspahić: Na ispitu 'dostojanstva u pobjedi i porazu'

Neki su od gubitnika izbornu katastrofu požurili da objašnjavaju izbornom krađom monumentalnih razmjera, i neka su – nepravilnosti moraju da se ispitaju i sankcionišu, isto kao i eventualne lažne tvrdnje o prevarama, ali ispit „dostojanstva i u porazu i u pobjedi“ tek predstoji u ovom periodu uspostave vlasti: u sklapanju funkcionalnih koalicija za što skoriji povratak odavno potisnutim proevropskim reformama

DW: Školarci u borbi protiv rasizma

Desničarski populisti sve više pokušavaju da utiču na škole. Dijelom sa uspjehom, kao što su pokazali i događaji koji su pratili marš za toleranciju učenika iz Nojvida. Ali, učenici su se izdigli iznad politike.

Trajni status quo u BiH

Bošnjački nacionalizam je najteže prepoznati, i to iz dva razloga. S jedne strane zbog toga što je po prirodi stvari inkluzivan, jer se zalaže za unitarnu državu i ima svijest o tome da je broj Bošnjaka po zadnjem popisu neznatno prešao 50%, što je vjerovatno nehotice izletilo i samom Bakiru Izetbegoviću po okončanju izbora.

Melania Trump: 'Ja sam osoba kojoj se najviše rugaju na svijetu'

Na pitanje kako bi izrugivanje moglo utjecati na djecu, uključujući i njezinog sina Barrona, Melania je rekla da je zbog toga njezina inicijativa usmjerena na društvene medije i online ponašanje.

Intervju Noam Chomsky: Prostor države je okupiran privatnom moći

Pogledajte televiziju i naslovne strane novina. Ne postoji ništa osim Trump, Trump, Trump. Mediji su naseli na Trumpovu strategiju. Svakog dana on im baca po jednu laž da bi se našao pod reflektorima i bio u centru pažnje. U međuvremenu, divlja frakcija republikanaca razvija svoju politiku krajnje desnice, režući radnička prava i napuštajući borbu protiv klimatskih promena, a to nas može dokrajčiti.

Čak ni strašenje Komšićem nije Hrvate u BiH motiviralo da plebiscitarno glasaju za Čovića

Ukratko, Dragan Čović živi slatki život u luksuzu o kakvom većina bosanskohercegovačkih Hrvata može samo sanjati. Njemu se “zaštita Hrvata” doista lijepo isplatila, ali se nije isplatila tim Hrvatima koje taj Čović već dva desetljeća navodno štiti na različitim funkcijama u BiH. I to su sigurno neki od razloga zašto se Hrvatima u BiH više ne da glasati ni za Čovića niti za HDZ BiH te koje ne uspijeva mobilizirati ni sustavno strašenje babarogom pod nazivom Željko Komšić.

Ozren Kebo: Zašto su izgubili Savez za pobjedu, Čović i Radončić

Najveći gubitnici minulih izbora su opozicija u Republici Srpskoj, Dragan Čović i Fahrudin Radončić. Razotkrivamo neke od uzroka njihovih poraza

Dragan Bursać: Hvala ti, Milorade, za sve!

Hvala ti još jednom na svemu, putuj, dobrina te nosila u Sarajevo. Rekao bih, pokaži im se tamo u jednakom svjetlu kao ovdje u Banjaluci, ali ne mogu. Toliko govno ipak nisam!

Najunosniji biznis u državi: Koliko nas koštaju naši političari?

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je bazu podataka u kojoj se nalaze primanja izabranih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH od decembra 2014. do juna 2018. godine i Parlamentu Federacije BiH (FBiH) od januara 2015. do augusta 2018. godine.

Karakter: "Nedeljom prije kupanja #6" - jedina emisija čija gledanost iz epizode u epizodu opada

Tako im i treba kada provociraju ljude koji pomažu ovu državu i pomažu ovom napaćenom narodu

Vladimir Gligorov: Koliko je 37 posto?

Rezultati referenduma u Makedoniji se tumače različito, što nije nerazumljivo budući da nisu jednoznačni. Referendum, nema sumnje, nije uspeo, jer je izlaznost bila manja od potrebne – gotovo 37 posto, a ne 50 posto plus jedan glas.

Austrijska vlada izjednačila sve ustaške i proustaške simbole sa simbolima ISIL-a, al Kaide i Trećeg Reicha

Austrijska vlada odlučila je sve ustaške i proustaške simbole strpati u isti koš sa simbolima ISIL-a, al Kaide i drugim terorističkim ili "usporedivim" organizacijama.

Kako mafija koristi nasilje da bi kontrolisala politiku

Italija nije jedina zemlja s problemom organiziranog kriminala. Ali, filmovi i TV emisije poput "Scarface", "The Godfather" i "Gomorrah", učinile su talijanske mafijaše svjetski poznatim.

Viktor Ivančić: Tisuću i jedna Jugoslavija

Kada u svojoj postsocijalističkoj fazi, kao zreo i ispoljen Hrvat, tumači ‘tamnicu naroda’ zvanu Jugoslavija, za Jovića je Goli otok simbol komunističke diktature, iako su tamo u najvećem broju završavali oni što su iskazivali podršku sramotnoj Rezoluciji Informbiroa.

Zlatko Dizdarević: Ima li kraja lažima?

Bilo bi sjajno kada bi se bar mogao naslutiti kraj laganjima i samozavaravanjima. Oni kojima je laž u interesu to neće dozvoliti. Zadatak ostaje na onima što su još ovdje i nisu odlučili otići

Kemal Kurspahić: Vrijeme za 'patriotsku izdaju'

Među bosanskohercegovačkim Hrvatima i Srbima – rijetki su glasovi protivljenja politikama koje slave osuđene ratne zločince, prijete daljom teritorijalnom i ustavnom razgradnjom države i daljom opstrukcijom u procesu ispunjavanja uslova za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.