Politika

Predsjednik Makedonije odbio potpisati sporazum sa Grčkom o promjeni imena svoje zemlje

''Moje stajalište je konačno i neću se prepustiti nikakvom pritisku, prijetnjama ili ucjenama. Neću podržati niti potpisati takav štetan sporazum,'' rekao je Ivanov na konferenciji za novinare.

'Skandal' australske vojske u Afganistanu: Na vojnom vozilu istaknuli nacističku zastavu

Premijer Malcolm Turnbull osudio je incident rekavši kako je takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo.Glasnogovornik ministarstva obrane izjavio je kako vojska u potpunosti odbacuje zastavu i sve što ona predstavlja, te da će biti poduzete mjere.

Angela Merkel pozvala na uvođenje strožijih imigracijskih propisa i brže deportacije

Do reakcije je došlo nakon žestoke reakcije javnosti oko slučaja 14-godišnje djevojčice koju je navodno silovao i ubio irački imigrant u Mainzu.

Naš paradoks: BiH najbogatija vodom u regionu, a uvozi tuđu

Bosna i Hercegovina bogatija je vodom od svih zemalja regiona. Pri samom vrhu je i u Europi, ali i to nije dovoljno da bi bar na ovom potencijalu zaradila. Voda se ovdje traći, a drugima u kasu sipaju se milioni.

10 najjačih pasoša na svijetu 2018. godine

Ispostavilo se da Japan ima najmoćniji pasoš na svijetu, čiji nosioci mogu putovati u čak 189 zemalja bez vize.

Vedran Sršen: Ta čudesna obitelj Filipović

Jedan Hrvat, Stjepan Filipović simbol je borbe protiv fašizma, tog najvećeg zla koje je u povijesti ljudskog roda pogodilo čovječanstvo. Njegova fotografija u naravnoj veličini nalazi se na ulazu u zgradu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a isto tako je dio stalnog postava Memorijalnog muzeja holokausta u Washingtonu. Njega slavi, priznaje i poštuje cijeli civilizirani svijet, ali to nije dostatno za sjećanje u rodnom Opuzenu i Hrvatskoj

Čedo Kapor: Život nevjerovatniji od filma

Rijetki ljudi na planeti mogu reći da su živjeli uzbudljivijim životom od onog kojeg je vodio Čedo Kapor, a još je manji broj onih koji mogu tvrditi da su do samog kraja ostali vjerni svojim idealima

Korejski rat će se nakon 65 godina proglasiti službeno završenim

Rat je počeo 1950. godine, a većina borbi se završila primirjem tri godine kasnije. Međutim, mir nikad nije zvanično proglašen, a ove dvije zemlje su od tada službeno bile u ratu.

Kineski zakonodavci razmatraju uvođenje kazni za ljude koji "slave invanzivne ratove"

Kineski zakonodavci razmatraju nacrt zakona koji štiti ugled i čast heroja i mučenika, te garantuje kažnjavanje onih koji "slave invanzivne ratove" i narušavaju društveni poredak

Britanska vlada kaže kako suosjeća sa žrtvama napada Saudijske Arabije - ali neće prestati prodavati oružje Saudijcima

Ministrica Baldwin je izjavila kako je vlada svjesna "značajnih civilnih žrtava" stradalih u zračnom napadu Saudijske Arabije.

Austrijski eurozastupnici: "Bleiburg je fašistička manifestacija, tamo slave ustaše i štete ugledu Austrije"

Nakon što je jedna udruga pokrenula online kampanju protiv komemoracije na Bleiburgu, koju europski mediji u opisuju kao “najveći neonacistički skup u Europi”, protiv ustaškog derneka je odlučilo istupiti i troje austrijskih europarlamentaraca.

Bivša predsjednica Južne Koreje osuđena na 24 godine zatvora zbog zloupotrebe moći

Park, od hapšenja 2017. godine, boravi u pritvoru koji se nalazi u blizini Seula, ali odbila je prisustvovati izricanju presude u petak navodno zbog bolesti.

Bauk kruži među desničarima: Bauk očaja

"Komunistički špijun", "šašavi ljevičar", "izdajica","simpatizer terorista" i "prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti". To su samo neki od opisa koje desničarski mediji pokušavaju pripisati Jeremiju Corbynu tokom posljednjih nekoliko godina.

Kasno Marko na Kosovo stiže

Marko Đurić je sa sobom nosio predsednikovu fantazmagoriju svuda gdje se kretao. On je bio izaslanik neodrživog balansa: sve na šta je Vučić u Briselu pristajao Đurić je „na terenu“ negirao, održavajući gazdu u njegovom endemskom dvojstvu: kosmopolita i šovinista u jednom biću, radikal, čiji salto mortale Evropa slavi, samo kao osobinu neophodnu za ekstremnu poslušnost.

Erdogan: Turska još uvijek želi ''punopravno članstvo'' u EU

Erdogan je u oktobru izjavio kako Turska više nema potrebu za EU članstvom ali odbio je odstupiti od pregovora rekavši: ''Nećemo biti strana koja odustaje.''

Sin Muammara Gaddafija će se kandidovati na predsjedničkim izborima u Libiji

2015. godine ga je sud u Tripoliju u odsustvu osudio na smrtnu kaznu. Međutim, u junu prošle godine je pušten iz zatočeništva nakon što mu je jedna od vlada dala amnestiju.