Politika

"Ježeva kućica" u NewsBar verziji: Ježa će maltretirati banka zbog neplaćanja kredita za kućicu

Kako doznajemo, na početku basne nezaposleni lovac Jež dobit će pismo od Lije, koja će u novoj verziji biti bankovna službenica, a njeno pismo će zapravo biti posljednja opomena pred ovrhu zbog neplaćanja rata kredita

Project Syndicate: Ako govori kao fašista…

"Jezik više nije samo pisao i mislio u moje ime već bi, što sam mu se više prepuštao, sve više diktitirao i moja osjećanja i upravljao cijelim mojim duhovnim bićem"

Edin Zubčević: Patriotske igre bez granica

Niko se ne kune u patriotizam, onaj lažni naravno, kao nitkovi. Uzmimo primjer najvećeg političkog diletanta u Bošnjaka, prvog među nejednakim, Sina Svoga Oca, Bakira Izetbegovića

Europski parlament o BiH: "Premalo konsenzusa - previše korupcije"

”Mjesto BiH jest u EU-u, ali ona mora biti funkcionalna zemlja u kojoj su svi svuda jednaki”, poručio je europski parlamentarac Jasenko Selimović, koji dolazi iz Liberalne stranke Švedske. Selimović se pridružio onoj grupi zastupnika koji su pozvali, ali i prozvali EU da se više angažira oko BiH, inzistirajući na jasnoj ”EU perspektivi kao motoru za reforme” i neophodnosti ”jake BiH radi jakog EU-a”

Ministri lagali da imaju završen fakultet?

Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH kazna za krivotvorenje službene isprave se kreće od šest mjeseci do pet godina zatvora, a u Republici Srpskoj od tri mjeseca do pet godina, s tim da za izradu, nabavljanje, posjedovanje, prodaju ili davanje na upotrebu sredstava za falsifikovanje isprava, počinilac može biti i novčano kažnjen

Gordan Duhaček: U čemu je razlika između "Herceg-Bosno, srce ponosno" i "talijanske Istre"?

Valjda u dubini svoje crne duše prepoznaju da bi se opet poklonili pred stranim crnokošuljašima kada bi oni još jednom umarširali u Hrvatsku, kao što su gmizali pred Mussolinijem i Hitlerom od 1941. do 1945.

Viktor Ivančić: Atentat na Mirogoju

Pravi bi pothvat bio, naravno, ucmekati mrtvoga Tuđmana. O tome bi uzbunjeni novinari, vodeći računa i o zločinačkoj roli vlastite struke u hrvatskoj državotvornoj epopeji, mogli porazmisliti: tko je taj koji bi o nekoj važnoj obljetnici mogao skrušeno prići mirogojskoj grobnici i umjesto buketa krizantema tamo položiti ručnu granatu?

​Elvis Baraković: Ispovijest ruralnog SDP-ovca iz Tuzle

Mogao bih i ja, kao Vi, Damire Nikšiću, da Vam psujem urbanu majku, da dođem a i da dovedem svoju raju iz Rašljeve i Tuzle da se obračunamo sa Vama, da tražim "svoje ministre" i da urličem što mi smanjuju paušal i da pravim političke transfere u kojima ćete Vi, vjerujem, uskoro početi da učestvujete...mogao bih, ali neću! Ja Vas izazivam na duel koji god želite: akademski, moralni, politički, ljudski... samo recite mjesto i vrijeme!

Kina želi učiniti svoju vojsku moćnom poput američke pomoću umjetne inteligencije

Postoji više razloga zbog kojeg Kinezi insistiraju na razvoju domaće umjetne inteligencije. Naime, u novom izvještaju se naglašava da Kina poduzima korake kako bi smanjila ovisnost od uvoza strane tehnologije.

Nezaposlenost je rekordno niska, ali razlozi za to su najgori mogući - radna snaga masovno napušta Hrvatsku

Do kraja 2018. broj zaposlenih porastao je na 1,40 milijuna, što znači da u Hrvatskoj danas radi oko 150 tisuća ljudi manje nego 2008. godine

​Nepoznata priča iza slavne fotografije: Ko je čovjek koji odbija podići desnu ruku na nacističkom skupu?

August Landmesser, Nijemac koji na slavnoj slici odbija podići desnu ruku na nacističkom skupu 1936. godine, je bio lojalni nacist.

Srbija u ratu koji ne postoji: Naslovne strane tabloida - antologija budalaština

Živimo u vremenu autoritarne manipulacije, čiji je cilj raspirivanje priče o stalnoj ugroženosti, kako bi se fokus javnosti pomerio sa pravih, životnih problema. Ali, treba reći da ovo što mi zovemo tabloidima zapravo nisu tabloidi. To je režimski propagandni mediji, koji u demokratskom društvu ne bi mogli da opstanu, jer bi ih publika jednostavno odbacila

Damir Nikšić: Doći će do raskola u SDP-u. I dobro je što se ovo sve dešava

Vrijeme je da relikvije relikvija (ostaci ostataka) jedne pogrešne "državotvorne" politike i retorike u BH ljevici konačno i neslavno odumru i izumru. Jer u istinskoj ljevici država ni ne zauzima najvažniju poziciju. Ljevici je društvo na prvom mjestu. Socijalna država u službi društva, a ne obratno: društvo u službi autoritarne nacionalne države. Oni koji to ne razumiju ili ne prihvataju - nemaju šta tražiti u ljevici.

Kemal Kurspahić: Deset upitnika nad 'patriotizmom'

Postoji najmanje deset razloga – a zapravo i mnogo više – zašto Stranka demokratske akcije ne može biti vrhovni autoritet i mjera "bosanskohercegovačkog patriotizma"

Srbija: Novi Sad, Subotica, Čačak, Niš, Užice, Kruševac, Valjevo i Vranje izašli na protest "1 od 5 miliona"

Smeta mi ova nepravda i stalno ispiranje mozga, zbog toga sam večeras ovde

Saudijski princ Mohammed bin Salman 2017. 'govorio o ubojstvu' Khashoggija - 'spreman da upotrebi metak'

Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti i suradnik Washington posta, ubijen je i raskomadan 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ubili su ga agenti koji su nešto ranije stigli iz Rijada