Priroda

​Kako su kitovi postali najveće životinje ikada

Sa oko 200.000 kg težine i 30 metara dužine, plavi kitovi su ogromni. Ali, razlog njihove ogromne veličine već dugo vremena je zbunjivao morske biologe. Neki od njih su smatrali kako im je potpora iz vode omogućila da se napušu poput balona, dok su drugi mislili kako je njihova veličina rezultat prilagodbe masovnim mega-predatorima kao što je megaladon.

Australija: Muški delfini formiraju doživotne veze

Društveno-seksualne interakcije između mužjaka su češće nego među ženkama ili različitim spolovima

Agroklub: Četiri načina razmnožavanja slatke kupine

Razmnožavanje kupina za vlastite potrebe je postalo sve popularnije, a kada jednom ovladate tehnikama razmnožavanja možete lako da povećate brojnost biljaka kupine na svom imanju

Upoznajmo rijeke i jezera Sutjeske da bismo ih bolje očuvali

"Sa Nacionalnim parkom Sutjeska sarađujemo već duži niz godina radeći na raznim aspektima zaštite, ali i promocije ljepota našeg najstarijeg zaštićenog područja. Sutjesku godišenje posjeti više od 20.000 turista, te je izuzetno važno proizvesti materijal koji će im u isto vrijeme dati značajne informacije, privući ih i ostaviti prirodu u što očuvanijem stanju"

Living Light: Biljke koje proizvode energiju poput klasičnih baterija

Biljke tijekom procesa fotosinteze oslobađaju organske spojeve u tlu, ti organski spojevi generiraju stvaranje bakterija koje pak produciraju elektrone i protone, a u ovom zatvorenom prirodnom krugu na kraju se biljke mogu koristiti kao i klasične, tradicionalne baterije koje koristimo svakodnevno. I još nešto, zdravije biljke o kojima vodite više računa davat će vam više energije.

Poljska: Pčele na vrhu hotela - domaći med na meniju

Uz hotel je cvjetnjak s puno medonosnog cvijeća, ali tvrde pčelari iz Lođa, pravi raj za pčele je na suprotnoj strani ulice gdje je cvijeće, drveće i grmovi u cijelom parku Poniatowski

​Ljudi su proizveli više od 8 milijardi tona plastike - dovoljno da potpuno pokrije površina Argentine

Nedavni članak pokazao je da su mikroplastike prisutne u svakoj morskoj sredini iz koje je uzet uzorak u Australiji, čak i sa onih predjela za koje se smatra da su udaljeni i nedostupni. Plastika je pronađena u dubinama okeana, i u hladnim vodama polarnih područja. Smatra se da će do 2050. godine količina plastike u okeanu premašiti količinu ribe.

​Poziv na akciju "Sačuvajmo Drinu, zaustavimo brane!"

Učešćem na ovom događaju poručujemo da hidroelektrane prijete da unište gotovo svaki vodotok u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Balkana. Do sada izgrađene hidroelektrane imaju velike negativne uticaje. Situacija će biti značajno pogoršana ako se izgrade nove, koje uništavaju našu prirodu, ekonomiju i živote ljudi. Na Drini je planirana hidroelektrana Buk Bijela kod Foče i osam velikih nizvodno.

Rusija: Ugrožen ekosistem Bajkalskog jezera

Rezultati testova su pokazali prisustvo visoke razine mikroplastike u vodi što je izravna posljedica smeća koje ostaje iza velikog broja turista

​Čudo prirode: Naučnici zadivljeni morskim životom na mjestu gdje su bačene 23 atomske bombe

Profesor Palumbi kaže kako populacija riba napreduje jer smo ih ostavili na miru - "na čudan način zaštićeni su historijom ovog mjesta"

Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Mlijeko se koristi u zaštiti paradajza, krompira, patlidžana, krastavca, tikvica. Najčešće se koristi kao preventivna zaštita od plamenjače u omjeru 1:10, jedan dio mlijeka i 10 dijelova vode. U čistom obliku mlijeko se ne bi trebalo koristiti

Puno Bosne za malo para: Razmeđem Posavine i Trebave

Posavina je prostrana domovina, široka ravna i plodna, nad njom je nebo pregolem modar krug i daleko daleko tamo su ade sa visokim, oštrim šašovim šumama i gustim vrbacima, i kroz njih teče široka modrozelena traka Save.

Divizima: Prirodni lijek za stomak, pluća, srce

Divizma u vidu čaja, obloga, ulja ili tinkture, jedan je od najboljih prirodnih lekova kod zapaljenja disajnih puteva, promuklosti, kašlja, katara bronhija, bronhitisa, zapaljenja pluća. Čaj se preporučuje protiv astme, smetnji u srčanom ritmu, grčeva u stomaku, bolova u želucu, neuralgija, ali i kod nervoze, teskobe, drhtanja. Isitnjeni i zgnječeni listovi pomešani sa medom u vidu obloga hlade opekotine i izvlače bol.

Grad Bihać ima najčišću rijeku u BiH

Zbog očuvanosti sedrenih tvorevina, kvaliteta vode, raznolikosti rijetke flore i faune, bogatstva mnogih spomenika prirode i prirodnih ljepota, rijeka Una spada među najljepše i najzanimljivije rijeke u Evropi, stoga ona posjeduje veliko naučno, kulturno-obrazovno, estetsko, pejzažno, turističko i drugo značenje, pa iz tog razloga je ona jedna i jedina neponovljiva krška ljepotica.

Crni kakadu koristi ritmične instrumente

"Veliki sivo-crni papagaj oblikuje štapiće od grana, hvata ih nogama kao udaraljke i ritmično udara po stablima da bi privukao ženke"

Puno Bosne za malo para: Oko Dobora

Nakon utrke hrtova na savskom nasipu između Tolise i Domaljevca nastavljamo svojim putem. Plan nam je da se od groblja u Gnionici spustimo u Jakeš, prođemo kroz njega, pa preko neke šume dođemo do Dobora odakle bi se, opet kroz šumu, otputili prema Pećniku a onda opet za Gnionicu i tako zatvorili krug