Putovanja

Najopasnije zemlje za putovanja u 2019. godini

Zemlje s najnižim sigurnosnim rizikom su: Luksemburg, Švicarska, Slovenija, Norveška (uključujući Svalbard), Danska (uključujući Farske otoke), Finska, Grenland, Island, Sejšeli, Cape Verde.

Kosi toranj u Pisi se ispravio za 4 cm

Toranj, turistička atrakcija u prastarom toskanskom gradu Pisi u posljednja dva desetljeća se ispravio za 4 cm, prema nadzornoj grupi za nadgledanje tornja koja je pratila stanje spomenika visokog 57m u proteklih 17 godina.

20 najposjećenijih gradova širom svijeta u 2018. godini

Bangkok na prvom mjestu i ove godine, slijede London, Pariz, Dubai, Singapur...

Transsibirska željeznica - najduža pruga na svijetu

Nevjerovatno putovanje vozom tokom kojeg putnici i roba prođu kroz 8 vremenskih zona

50 godina Boeinga 747 – Kako je 'kraljica neba' vladala zračnim putovanjem

Dana 30. septembra 1968. godine, predstavljen je prvi Boeing 747 u Everettu, Washington. Od samog početka, sve što se tiče aviona nekada poznatog kao "kraljica neba" bilo je veliko.

Stvari koje turistima u Veneciji nisu dozvoljene

Dok je sjedenje u i oko poznatog trga Sv. Marka već zabranjeno, novi prijedlog gradonačelnika Luigija Brugnara zabranio bi sjedenje na zemlji u cijelom gradu, a prekršitelji bi se suočavali s novčanim kaznama između 50 i 500 eura. Pravilo će biti izglasano u oktobru, prenosi QZ.

Firenca zabranila konzumiranje hrane na ulicama

Dario Nardella, gradonačelnik Firence, napisao je u Facebook postu najavljujući taj potez: "Ponekad smo suočeni s turistima kojima nedostaje obrazovanje po pitanju našeg grada ... I to uopće nije dobro. "Dodaje: "Turisti, ako se ponašaju kao kod kuće, uvijek su i bit će nam dobrodošli gosti, pogotovo ako žele uživati u našim gastronomskim specijalitetima ... Samo oni koji vole Firencu zaslužuju Firencu.

Rusija planira izgradnju luksuznog hotela na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Ruska svemirska agencija planira izgradnju luksuznog hotelskog modula kapaciteta 20 tona i dugog 16 metara na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Modul bi imao četiri spavaće sobe, prostor za higijenu, dnevni boravak, opremu za vježbanje i Wi-Fi

Tuzla Teheran biciklom, nestvarno lijepa Kapadokija

"Istraživačka avantura" čiji je jedini rezultat bio uznemiravanje guštera i zmija čije smo stanište i dnevne aktivnosti poremetili svojom radoznalošću, završila se penjanjem na rijetko posjećen vrh kanjona, gdje smo ostali neko vrijeme uživajući u prezrelom grožđu i nevjerovatnom pogledu na Kapadokiju i Goreme

Lista najopasnijih zemalja na svijetu

Na mapi su detaljno opisani medicinski, bezbjednosni i rizici vezani za sigurnost na putevima s kojima se svaka zemlja susreće.

La Cumbrecita: Njemačko selo u Argentini

Osim kulture, turisti dolaze i zbog mira. Čak je i centar grada miran. La Cumbrecita je argentinski usamljeni grad u kojem vozila nisu dozvoljena, što je mjera koju su stanovnici uveli kako bi zaštitili okoliš. Enklava, koja je skoro samodostatna, gotovo se u potpunosti oslanja na obnovljivu energiju, recikliraju svu svoju vodu i kompostiraju gotovo sav organski otpad.

Neki drugi Afganistan - Ljudi i priroda regije Bamijan

Laurence Tan je tokom putovanja fotografirao lokalno stanovništvo i njihov način života, a osim nevjerovatnom prirodom očaran je gostoprimstvom i znatiželjom lokalaca koji nisu navikli na turiste

London - Tokyo vozom: Rusija želi graditi 45 km dug most preko Istočnog mora

Putin se nalazi u ozbiljnim pregovorima s japanskim dužnosnicima na početnim planovimai izgradnje

Đir po riječkim hostelima: Rijeka postaje sve zanimljiviji grad mladim gostima željnim zabave

U Rijeci trenutno boravi oko 2,6 tisuća turista što je za 49 posto više nego u istom razdoblju lani. Najviše noćenja ostvaruju gosti u dobi od 19 do 30 godina, a slijede turisti u dobi od 31 do 40 godina

Transsibirska željeznica - najduža pruga na svijetu

Nevjerovatno putovanje vozom tokom kojeg putnici i roba prođu kroz 8 vremenskih zona

Reporteri Slobodne Dalmacije na tajnom zadatku svjedočili teroru i bezobrazluku koncesionara plaža: Od Splita do Omiša nisu nam se dali okupati!

Primijetili ste da imena i mjesta ne spominjemo. Namjerno. Ne želimo pod a) da itko od slučajno odabranih koncesionara pomisli da smo se njega s nekim posebno zlim ciljem dohvatili i pod b) želimo i da zadnji čitatelj shvati kako su svi koncesionari plaža u Hrvatskoj isti, odnosno kako nitko od njih ne poštuje zakon. Ako postoje iznimke, slobodno nam javite, sa zadovoljstvom ćemo ih izreklamirati