Sci Tech

Kako će ljudi reagirati ukoliko otkrijemo vanzemaljce?

Pitanje da li postoje vanzemaljci neće biti hipotetsko još dugo vremena – sve sofisticiranija tehnologija će nam pomoći da otkrijemo vanzemaljce, ako oni ustvari postoje. Izvođenje mogućih scenarija i dobivanje osjećaja kako bi čovječanstvo reagiralo na takvo otkriće moglo bi pomoći vladama da donesu bolje informirane politike o tome kako se nositi s prvim kontaktom, kada i ako dođe do njega.

U potrazi za ''drugom Zemljom'' naučnici otkrili više od 100 novih egzoplaneta

''Egzoplanete su veoma uzbudljivo polje svemirske nauke. Dok se otkriva sve više planeta, astronomi će razviti mnogo bolju sliku prirode egzoplaneta, što će nam omogućiti da stavimo vlastiti solarni sistem u galaktički kontekst.''

Belgijski sud izrekao novčanu kaznu kompaniji Facebook zbog kršenja zakona privatnosti

Iz Facebooka navode kako su tehnologije koje kompanija koristi u skladu s industrijskim standardima, te da daju korisnicima pravo da odbiju učestvovati u prikupljanju podataka na web stranicama i aplikacijama van platforme koje se koriste za oglašavanje

''Otac umjetne inteligencije'' kaže kako je singularnost udaljena samo 30 godina

Kada je biološki život nastao uslijed hemijske evolucije, prije 3.5 milijardi godina, nasumična kombinacija jednostavnih, beskrajnih elemenata pokrenula je eksploziju vrsta koje danas naseljavaju planetu. Nešto sličnih razmjera će se možda opet dogoditi. "Sada svemir pravi sličan korak naprijed iz niže složenosti ka višoj složenosti"

Dubai se pridružio utrci za Mars

Mala država Zaljeva do sada je u program uložila 20 milijardi dirhama ($5.4 milijarde) u sklopu plana za diverzifikaciju ekonomije od nafte i gasa razvijajući nova područja stručnosti.

Nakon pametnih telefona, satova i kuća na red došla i pametna odjeća

Na primjer, komad odjeće može biti opremljen solarnim ćelijama koje pretvaraju sunčevu svjetlost u toplotu, omogućavajući zagrijavanje odjeće tokom hladnog dana. Senzori ugrađeni u atletsku odeću mogu pratiti mjerne podatke o fizičkoj spremnosti ili zdravlju i prenijeti ih na upareni uređaj.

Rezultati nove studije: Alkohol je štetniji od marihuane

Naučnici sa Univerziteta u Koloradu-Boulder posmatrali su više od 850 odraslih osoba i 430 tinejdžera gdje su ustanovili kako je alkohol, ali ne i marihuana, uzrokovao smanjenje volumena sivog i bijelog moždanog tkiva.

Psihopatske osobine se razlikuju među kulturama

Tim naučnika na čelu sa Bruno Verschuere-om, vanrednim profesorom forenzičke psihologije na Univerzitetu u Amsterdamu, obavio je studiju koja je obuhvatala 7.450 osoba koje pokazuju psihopatske karakteristike u SAD-u i Holandiji.

Njemački sud presudio kako Facebook ilegalno koristi lične podatke korisnika

Savez njemačkih potrošačkih organizacija (vzvb) izjavio je kako zadane postavke Facebooka i neki od njegovih uvjeta pružanja usluge krše prava potrošača, te da je sud utvrdio kako su dijelovi koji se odnose na saglasnost za korištenje podataka nevažeći.

DIEC 2018: Naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji

Misija DIEC 2018 je da stimuliše diskusije o idejama i modelima za razvoj informacijske sigurnosti, visoke tehnologije i intelektualnog vlasništva, pametnih okruženja, tehnologija u nastajanju i multimedijskih komunikacija. Dugoročno, DIEC konferencija treba da ponudi platformu za realizaciju procesa digitalne transformacije Bosne i Hercegovine

Australija će do kraja godine duplo povećati svoj solarni kapacitet

Država Novi Južni Wales također radi na 10 novih solarnih farmi čija je izgradnja odobrena 2017. i na jednoj odobrenoj 2018. U međuvremenu, u susjednoj državi Queensland je trenutno u toku 18 industrijskih projekata, što je najveći broj u državi.

Životinje koje pričaju: Nismo jedina vrsta sposobna za govor

Kontinuirane studije pokazuju kako neki sisari i ptice mogu imitirati zvuk ljudskog glasa.

Naučnici upozoravaju: Oprezno s ibuprofenom

Prema riječima vodećeg autora studije, dr. David Kaufmana sa Univerziteta Boston, prekoračenje preporučene doze može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

''Nije droga, ali kao i da jeste'': Stručnjaci raspravljaju jesu li djeca ovisna o tehnologiji

Istraživanja pokazuju kako vrijeme provedeno pred ekranom utječe na temeljne faktore u zdravom razvoju djeteta: san, zdrava ishrana i momenti između roditelja i djece kroz kontakt očima, osmijeh i razgovor, a koji pomažu u postavljanju temelja bebinog mozga.

Vakcina protiv raka koja uništava tumore kod miševa spremna za testiranje na ljudima

Kombinacija dva sredstva koja stimulišu imunološki sistem izazvala je reakciju u cijelom tijelu kod miševa, uništavajući ćelije raka koje su se nalazile u blizini, ali i one koje su bile udaljene od početnog mjesta ubrizgavanja.

Kriptovalute vjerovatno neće preživjeti narednu deceniju, zamijenit će ih nešto bolje

Da li će bilo koja od današnjih kriptovaluta biti Amazon ili Google, ili će propasti kao i brojne kompanije iz prošlog stoljeća?