Sci Tech, Tehnologija

Stručnjaci napravili uređaj kojeg možete puniti pokretom prsta

Za demonstraciju u svojoj studiji, naučnici su koristili metalnu ploču dugu samo 1.5 cm i široku 1 cm. Mala kartica generirala je 124 volta uz maksimalnu struju i gustoću koja je bila dovoljna za istovremeno osvjetljavanje 48 crvenih LED svjetala.

''Nevidljivi građani'' – Više od 1.1. milijardi ljudi na svijetu nema službeni dokument kojim bi dokazali svoj identitet

Za svaku osobu koja ima skeniran otisak prsta, algoritam stvara jedinstveni ID koji se može povezati sa njihovom zdravstvenom dokumentacijom. Zdravstveni radnici mogu pristupiti informacijama i ažurirati zdravstvene podatke koristeći aplikaciju na mobilnom telefonu ili tabletu.

Belgijski sud izrekao novčanu kaznu kompaniji Facebook zbog kršenja zakona privatnosti

Iz Facebooka navode kako su tehnologije koje kompanija koristi u skladu s industrijskim standardima, te da daju korisnicima pravo da odbiju učestvovati u prikupljanju podataka na web stranicama i aplikacijama van platforme koje se koriste za oglašavanje

''Otac umjetne inteligencije'' kaže kako je singularnost udaljena samo 30 godina

Kada je biološki život nastao uslijed hemijske evolucije, prije 3.5 milijardi godina, nasumična kombinacija jednostavnih, beskrajnih elemenata pokrenula je eksploziju vrsta koje danas naseljavaju planetu. Nešto sličnih razmjera će se možda opet dogoditi. "Sada svemir pravi sličan korak naprijed iz niže složenosti ka višoj složenosti"

Dubai se pridružio utrci za Mars

Mala država Zaljeva do sada je u program uložila 20 milijardi dirhama ($5.4 milijarde) u sklopu plana za diverzifikaciju ekonomije od nafte i gasa razvijajući nova područja stručnosti.

Nakon pametnih telefona, satova i kuća na red došla i pametna odjeća

Na primjer, komad odjeće može biti opremljen solarnim ćelijama koje pretvaraju sunčevu svjetlost u toplotu, omogućavajući zagrijavanje odjeće tokom hladnog dana. Senzori ugrađeni u atletsku odeću mogu pratiti mjerne podatke o fizičkoj spremnosti ili zdravlju i prenijeti ih na upareni uređaj.

Njemački sud presudio kako Facebook ilegalno koristi lične podatke korisnika

Savez njemačkih potrošačkih organizacija (vzvb) izjavio je kako zadane postavke Facebooka i neki od njegovih uvjeta pružanja usluge krše prava potrošača, te da je sud utvrdio kako su dijelovi koji se odnose na saglasnost za korištenje podataka nevažeći.

DIEC 2018: Naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji

Misija DIEC 2018 je da stimuliše diskusije o idejama i modelima za razvoj informacijske sigurnosti, visoke tehnologije i intelektualnog vlasništva, pametnih okruženja, tehnologija u nastajanju i multimedijskih komunikacija. Dugoročno, DIEC konferencija treba da ponudi platformu za realizaciju procesa digitalne transformacije Bosne i Hercegovine

Australija će do kraja godine duplo povećati svoj solarni kapacitet

Država Novi Južni Wales također radi na 10 novih solarnih farmi čija je izgradnja odobrena 2017. i na jednoj odobrenoj 2018. U međuvremenu, u susjednoj državi Queensland je trenutno u toku 18 industrijskih projekata, što je najveći broj u državi.

''Nije droga, ali kao i da jeste'': Stručnjaci raspravljaju jesu li djeca ovisna o tehnologiji

Istraživanja pokazuju kako vrijeme provedeno pred ekranom utječe na temeljne faktore u zdravom razvoju djeteta: san, zdrava ishrana i momenti između roditelja i djece kroz kontakt očima, osmijeh i razgovor, a koji pomažu u postavljanju temelja bebinog mozga.

Kriptovalute vjerovatno neće preživjeti narednu deceniju, zamijenit će ih nešto bolje

Da li će bilo koja od današnjih kriptovaluta biti Amazon ili Google, ili će propasti kao i brojne kompanije iz prošlog stoljeća?

Polovina Amerikanaca želi univerzalni dohodak, očekuju da ga AI kompanije finansiraju

Univerzalni osnovni dohodak (UBI) je koncept u kojem svi građani dobivaju određeni iznos prihoda, bez obzira na njihovo zanimanje, finansijsku historiju, stambeno pitanje, demografiju ili bilo koji drugi faktor.

Tesla pomaže izgradnju najveće svjetske "virtualne elektrane"

Virtualne elektrane rade na principu korištenja više izvora energije kako bi osigurale pouzdano snadbijevanje.

Japan: JAXA lansirala najmanju raketu ikada koja je odnijela satelit u Zemljinu orbitu

JAXA trenutno nema budućih planova obavljanja redovnih letova s najmanjom raketom ikada, no u industriji svemirskih letova trenutno vlada veliki interes za takva lansiranja.

Amazon patentirao narukvice za praćenje koje špijuniraju radnike u skladištu

Amazonove narukvice za praćenje navodno su namijenjene radnicima u fabrikama i skladištima, a ideja je maksimizirati vrijeme i trud radnika, kao i održati inventar u besprijekornom redu.

Dva bivša Google-ova inženjera razvila samovozeći automobil za isporuku namirnica

Vozilo teži oko trećine standardnog automobila, a izgrađeno je za urbana i prigradska okruženja.