Sci Tech, Tehnologija

Naučnici pomoću stimulacije mozga poboljšali pamćenje kod starijih ljudi

Sljedeći korak istraživanja je testiranje ovog pristupa na sudionicima koji imaju blaža kognitivna oštećenja, odnosno rani stadij Alzheimerove bolesti. Njima će mozak stimulirati TMS-om u dužim intervalima.

Znanstvenici s Yale-a uspjeli obnoviti stanične funkcije u mozgu mrtve svinje

Stanična smrt mozga se inače smatra nepovratnim procesom. Zaustavljanjem dotoka kisika i krvi dolazi do nestanka moždane električne aktivnosti i znakova svijesti u svega par sekundi, a zalihe energije iscrpljuju se u roku od par minuta.

Chromov anonimni način rada nije baš toliko 'anoniman': Kako sakriti svoje aktivnosti od tehnoloških giganta

Anonimni način ne čini ono što mnogi misle da čini. On jedino sakriva tragove naših online aktivnosti od svakoga tko se također koristi tim računalom, ali ne i od interneta.

Novo ažuriranje Apple operativnog sustava donosi tamni način rada, rad u više prozora i undo opciju

Tamni način rada olakšava korisnicima da se usredotoče na svoj rad jer se njime ističe ono čime se bavite, a kontrole i drugi prozori se zatamnjuju u pozadini.

Kina pokušava cenzurirati pušenje i bikini s live stream-ova

Možda postoji nešto što su Facebook i drugi mogli naučiti od toga kako Inke upravlja poslom filtriranja nepoželjnog mrežnog sadržaja, čak i ako se ne slažemo s kineskom definicijom nepoželjnog

Matematičari otkrili novi način za množenje velikih brojeva

Tehnika, Schönhage-Strassenov algoritam, koji ''predviđa da bi trebao postojati jedan algoritam koji umnožava n-znamenkaste brojeve koristeći u suštini n * log (n) osnovne operacije", je predložen i prije, ali njegova funkcionalnost nikad nije dokazana od strane njemačkih matematičara.

Crna rupa dobila ime: Ukrašen tamni izvor beskrajnog stvaranja

​"Pōwehi se sastoji od dvije riječi, pō i wehi. Ta jedna mala riječ, pō, ima vrlo duboko značenje, u osnovi tama koja je vrlo moćna i beskrajna u svojoj stvaralačkoj moći."

Facebook troši $22,6 miliona na Zuckerbergovu sigurnost

Zuckerberg je u posljednje tri godine imao osnovnu plaću od $1, a njegova "druga" naknada iznosila je $22,6 miliona, od kojih je većina bila za njegovu ličnu sigurnost

AI sada može predvidjeti kada ćemo umrijeti

Za njihov najnoviji trik, oni su obučavali umjetno inteligentni algoritam o medicinskim podacima koji su dostavljeni u britansku Biobanku između 2006. i 2010. godine.

Šta bi se dogodilo kad bi se istovremeno aktivirala svaka nuklearna bomba na svijetu?

15.000 bojevih glava je ekvivalent od 3 milijarde tona TNT-a i 15 puta jačine energije vulkana Krakatoa, najmoćnije vulkanske erupcije ikad.

Naučnici žele naučiti robote da se reproduciraju

Ideja poziva na visokotehnološki darvinizam, u kojem je krajnji cilj naučnika dizajniranje umjetne inteligencije i robota koji mogu analizirati vlastiti izvorni kod i pariti se s drugima kombinirajući dijelove svog koda s kodovima drugih robota - kako bi stvorili potomstvo, nešto poput organskog života.

Četvrtina Evropljana više vjeruje umjetnoj inteligenciji nego svojim političarima

Ovaj način razmišljanja, koji je vjerovatno povezan s nepovjerenjem građana prema vladama i političarima, predstavlja značajno preispitivanje evropskog modela predstavničke demokratije, budući da dovodi u pitanje sam pojam popularnog suvereniteta

Sfera 2019: Tehnologija betona - VII Međunarodna naučno stručna konferencija

​Betonski proizvodi su već decenijama predmet ispitivanja, a u cilju poboljšanja ugodnosti korištenja unutrašnjeg prostora, te ostvarivanja veće stabilnosti konstruktivnih sistema. Na konferenciji se iznose regulative i standardi u oblasti tehnologije betona, prezentiraju dosadašnja iskustva u procesu izgradnje objekata, te preispituju naučna, i tehnološka dostignuća kao i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje i primjene materijala za spravljanje betona, njihove prednosti i uslovi za primjenu kao i mogućnosti za poboljšanjem

Naučnici misle da ćemo svi umrijeti do 2050. godine

Ako bih morao pogoditi koja je naša najveća egzistencijalna prijetnja, vjerovatno bi to bila umjetna inteligencija. Zato moramo biti vrlo oprezni.

Zuckerberg: Facebook pravi stroj za čitanje misli

U nedavnom intervjuu na Univerzitetu Harvard s profesorom Jonathan Zittrainom, Zuckerberg se hvalio tehnologijom na kojoj ova društvena platforma radi i koja bi jednog dana mogla dopustiti korisnicima da upravljaju stranicom ili čak tipkaju koristeći samo svoje umove.

Antbot je robot koji koristi navigaciju slično kao mrav

Antbot koristi optički kompas koji detektuje polarizovano svjetlo kako bi odredio njegov smjer i optički senzor kretanja za mjerenje udaljenosti