Tehnologija

Facebook prikuplja podatke o nama čak i kada ga ne koristimo

''Kada posjetite web stranicu ili aplikaciju koja koristi naše usluge, mi dobivamo informacije čak i kada se odjavljeni ili nemate Facebook profil. To je zato što druge aplikacije i web stranice ne znaju ko koristi Facebook,'' piše u blog postu.

Musk priznao da je automatizacija u Teslinoj fabrici bila loša ideja

Tesla se sve više oslanja na aerodinamičnost procesa montaže što je rezultiralo jednom od najbržih robotičkih proizvodnih linija za proizvodnju automobila na svijetu.

Sigurnost u doba interneta: Hiljade Android aplikacija prate djecu

Studija 5.855 Android aplikacija na usluzi Google Play pokazala je kako više od polovine njih potencijalno krši zakone o privatnosti SAD-a koji štite djecu mlađu od 13 godina od invazivnih prikupljanja podataka.

Švedska predstavila prvu električnu cestu koja puni automobile tokom vožnje

Cesta radi tako što puni električne baterije vozila tokom vožnje koristeći tehnologiju pod nazivom provodljivo punjenje. Prema nadzornicima projekta eRoadArlanda, električna energija se isporučuje preko provodnika koji su ugrađeni u cestu.

Google razvio sistem koji prepoznaje i izolira pojedinačne glasove unutar bučnog okruženja

Kompanija tvrdi kako ova tehnologija radi na videozapisima s jednim audio zapisom i može algoritamski izolirati glasove, ovisno o tome ko govori ili tako da korisnik izabere lice osobe koju želi čuti.

Despacito: Najgledaniji YouTube video 'obrisan' nakon hakiranja kanala

Samo pet dana nakon što je objavljeno da taj video u kojem se pojavljuje i pjevač Daddy Yankee postao prvi video snimak koji je dostigao 5 milijardi pregleda, isti je nestao.

Virtualne poznate ličnosti: Slavni na Instagramu, a uopšte ne postoje

U aprilu prošle godine, slika nepoznatog modela na Instagramu pokrenula je online globalni lov kako bi se otkrio njen identitet. Sa svojim dugim udovima i besprijekornom tamnom kožom odmah je privukla sljedbenike na društvenim mrežama.

Elon Musk upozorava kako bi umjetna inteligencija mogla postati ''besmrtni diktator''

U dokumentarcu, Musk je iznio ideju da bi AI koju izgradi vlada mogla nadživjeti bilo koju stranku ili političara i postati ''besmrtni diktator od kojeg nikad ne bi pobjegli''.

Sada možemo uzgajati povrće i na Antarktici. Sljedeća stanica: Mars

NASA procjenjuje da će putovanje na Mars i nazad zahtijevati hiljade kilograma hrane; za samo četiri člana posade u trogodišnjoj misiji bit će potrebno više od 10.886 kilograma hrane za tri obroka dnevno.

Sistem prostetičke memorije: Naučno-fantastični filmovi postaju stvarnost u bliskoj budućnosti

15 učesnika istraživanja je tražilo liječenje zbog gubitka pamćenja izazvanog epilepsijom u u medicinskom centru u Sjevernoj Karolini. Pacijentima je prethodno operacijom ugrađen mali implantat u mozak kako bi se utvrdilo šta se događa u mozgu u cilju boljeg liječenja epilepsije.

John Harrison: Kako je sahadžija iz 18. stoljeća shvatio kako odrediti položaj na moru

Ako danas želimo saznati gdje se nalazimo naš pametni telefon će nam to odmah reći. Ali ove tehnologije postoje samo zahvaljujući naporima geografa, istraživača, astronoma i proizvođača satova iz 18. stoljeća.

Sve više škola ukida zabrane mobilnih telefona

Zabrane telefona u školama sve više postaju stvar prošlosti, pokazala su nova istraživanja.

Istraživanje pokazalo: Prestanak korištenja društvenih medija smanjuje stres

Eksperiment je analizirao 138 aktivnih korisnika Facebook-a. Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe, od kojih jedna nije koristila Facebook 7 dana, dok je druga grupa nastavila sa svakodnevnim korištenjem.

Revolucionarna terapija matičnim ćelijama vratila vid dvojici pacijenata

Pacijentima, tačnije ženi u 60-im i muškaracu u 80-im godinama života implantirane su matične ćelije u jedno oko. Broj slova koje je svako od njih ispravno pročitati sa grafikona dramatično je porastao nakon procedure.

Prva žrtva autonomnih vozila: Uber-ov samovozeći automobil ubio pješaka

Iako ovo nije prva nesreća koja je uključivala autonomno vozilo, Uber-ov samovozeći automobil je možda prvi koji je ubio pješaka.

SFERA 2018: "Klimatizacija, ventilacija, grijanje i hlađenje''

5. Naučno stručna konferencija preispituje naučna, odnosno tehnološka dostignuća i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje, primjene i oblikovanja sistema za klimatizaciju, ventilaciju, grijanje i hlađenje