Vijesti

Vremenska prognoza i stanje na putevima za 23. avgust

U Hercegovini na nekoliko mjesta i dalje ima požara u blizini cesta, ali za sada nema obustava saobraćaja. Vozače u tim područjima pozivamo na pojačan oprez, zbog veće količine dima

Bivši direktori traže nagradu za uništavanje Banke Srpske!

Bivši direktor i izvršni direktori Banke Srpske Zdravko Trivunčić, Dejan Radmanović i Boris Knežević tužili su banku jer im nisu priznata potraživanja iz radnog odnosa, na šta je Banka Srpske odgovorila kontratužbom tvrdeći da su njihovi ugovori ništavni, otkriva poslovni portal CAPITAL.

Dragan Bursać: Ide Mile Pelješkim mostom

Pa je tako podrška gradnji Pelješkog mosta, zapravo metafora svih Dodikovih Potemkinovih sela. Od autoputa u kukuruzištu, preko aerodroma u Banjaluci koji postoji, ali ne radi, do aerodroma u Trebinju koji ne postoji, ali je do nedavno radio.

Bolje kupiti kola Hitne pomoći nego bijesni službeni automobil od 100 hiljada KM!

Danas je u Banjaluci zvanično započelo potpisivanje peticije kojom se od Vlade RS traži da ograniči količinu novca koja se izdvaja za kupovinu službenih automobila.

Trump i rasizam

Predsjednik SAD-a Donald Trump nije baš poznat po političkoj korektnosti i senzibiliziranom jeziku. Popis njegovih rasističkih komentara je dug. Donosimo neke od njih.

Dječji rad za naše pametne telefone i e-aute?

Bilo da se radi o e-autima, laptopima ili pametnim telefonima - kobalt se nalazi u gotovo svakoj bateriji. Glavni isporučitelj je Demokratska Republika Kongo u čijim su rudnicima kršenja ljudskih prava svakodnevica.

Demobilisani borci zbog teškog zdravstvenog stanja prekinuli štrajk glađu

Podsjećamo, borci traže, između ostalog, da se usvoji jedinstven registar boraca Armije BiH i da se on javno objavi, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, te besplatno liječenje. Iz Vlade ne žele raspravljati na ovu temu tvrdeći da bi dodatni izdaci za ovu kategoriju doveli Federaciju pred bankrot. No, niko još iz Vlade FBiH neće da pojasni zašto se odlučnije ne krene s objavom registra i kako se uopće do sada radilo bez njega.

Republika Srpska bez ijednog kardiohirurga

Republika Srpska nema niti jednog kardiohirurga ni za djecu ni za odrasle, te zbog toga pacijenti moraju da idu na liječenje u FBiH i Srbiju.

​Naučnici pronašli dokaze za staro pravilo ''Jednom prevarant, uvijek prevarant''

Autori su napisali da je studija pod nazivom ''Jednom prevarant, uvijek prevarant? Serijska nevjera kroz kasnije odnose'' pokazala kako je prethodno varanje bilo veoma važan faktor rizika za nevjerstvo u sljedećim ljubavnim odnosima. U biti, ako su varali prije, postoji mnogo veća šansa da će to ponoviti.

Vremenska prognoza i stanje na putevima za 22. avgust

Na graničnim prelazima, trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Novi dizelski motori Euro 6 također zagađuju više od dopuštenog

Njemački auto klub ADAC testirao je automobile dvanaest proizvođača i ustanovio smjesu dušičnog oksida i tekućine

Novi detalji: Napadač iz Barcelone ubio prolaznika i ukrao mu auto kojim je pobjegao

U vozilu je, između prednjih i stražnjih sjedala, pronađeno Pérezovo tijelo. Policija je prvo mislila da je ubijen policijskim mecima, odbacivši poveznicu s napadom u Barceloni no kasnije je otkriveno kako je ubijen hladnim oružjem. Sada je izgledno kako je Pérez, koji nije kažnjavan niti zabilježen u policiji, 15. žrtva napada u Kataloniji.

Kakve bi posljedice imao trgovinski rat SAD-a i Kine?

Carine na kinesku robu široke potrošnje će se naravno osjetiti i u SAD-u. Carine naime čine uvoz skupljim:"Velika većina američkih konzumenata će ispaštati zbog te politike i to posebice oni s manjim primanjima", kaže profesor Stefan Kooths, s Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu. "Milijunaš s Manhattana ne treba jeftine uvozne majice", kaže Kooths.

Pojela maca pare od Telekoma: Escrow račun Vlade RS opustošen, treba vratiti 87 miliona iz 2016.godine

Na računima posebnih namjena, tzv. escrow računu Republike Srpske, trenutno se nalazi oko pola miliona KM odnosno tačno 500.377 KM! Na ovom računu bi se trebali nalaziti novci od prihoda od prvatizacije, prije svega Telekoma Srpske te Rafinerije nafte u Brodu u iznosu od 1,5 milijardi KM koji je na taj račun legao 2007. godine. Iako su Vladi RS već blizu deset godina objašnjavaju kako se taj novac troši racionalno i da je većina sa njega povučena u razvojnu komponentu, činjenica je da tog novca na računu više nema.

​Otvaranje Pandorine kutije: Elon Musk i drugi upozoravaju UN o opasnostima autonomnog oružja

"Jednom kada se razvije, omogućit će odvijanje oružanog sukoba na većem nivou nego ikada prije i mnogo brže nego što to ljudi mogu pojmiti. Takvo oružje može biti oružje terora, oružje kojeg despoti i teroristi mogu koristiti protiv nevinog naroda i oružje koje se može hakirati da se ponaša na nepoželjan način. Nemamo mnogo vremena za djelovanje. Jednom kada se otvori ova Pandorina kutija, bit će je teško zatvoriti"

​Brisanje prošlosti: Ukrajina uklonila svih 1.320 Lenjinovih spomenika

Lenjinovi spomenici su razmontirani u svakom gradu, selu i naselju pod kontrolom vlade u Kijevu, koja je prije tri godine srušila s vlasti pro-ruskog predsjednika Viktora Yanukovycha