Vijesti

Marko Bošnjak: Uništio sam osam dunuma maline i zasadio silažu. I nju sam prodao u bescijenje.

"Dvanaesti dan berbe mi je nakupac bez razloga 968 kilograma maline, koliko sam taj dan nabrao, svrstao u drugu klasu. Što znači da će mi je platiti u pola cijene, koja i onako nije bila realna. Iako sam imao još 15 dana berbe do kraja sezone, ja sam isti dan uzeo i pokosio cijeli malinjak"

Koliko je kvalitetna hrana na tržištu BiH?

U BiH prošle godine uvezeno mesa i drugih klaoničkih proizvoda u vrijednosti gotovo 286 miliona KM

Hong Kong želi sve svoje zatvore učiniti pametnim

Hong Kong planira koristiti robote i drugu vrstu tehnologije kako bi poboljšali način na koji se upravlja sa 8.300 zatvorenika koji su smješteni u kazneno-popravnim ustanovama.

Facebook se suočava sa kaznom od više milijardi dolara zbog zloupotrebe podataka korisnika

Istraga je započela prije gotovo godinu dana kada se i dogodio skandal s kompanijom Cambridge Analytica.

"Ježeva kućica" u NewsBar verziji: Ježa će maltretirati banka zbog neplaćanja kredita za kućicu

Kako doznajemo, na početku basne nezaposleni lovac Jež dobit će pismo od Lije, koja će u novoj verziji biti bankovna službenica, a njeno pismo će zapravo biti posljednja opomena pred ovrhu zbog neplaćanja rata kredita

Semezdin Mehmedinović: Ključ

Život u egzilu je nepodnošljiv ako ga doživljavaš kao privremen. Tu si, sve je u redu, ali već sutra ćeš se vratiti u svoju zemlju. I ja sam odlazio u noćnu smjenu da zaradim za kartu koja će me vratiti u Sarajevo. Ovdje sam bio već punu godinu, dva puta se već selio u gradu, a da kofer koji sam za sobom vukao preko Atlantika još nisam otvorio. I ako bi me neko pitao šta je u njemu, nisam siguran da bih tačno znao odgovoriti. Bio sam spreman da se vratim. Ali se nisam vraćao.

Kina gradi solarnu elektranu u svemiru

S planovima za pokretanje testnog postrojenja prije 2025. godine, ova ideja o čistoj energiji iz svemira pokazuje kako je Kina predana povećanju korištenja energije iz obnovljivih izvora, kao i planu da bude jedan od lidera kada je riječ o svemiru.

Nova godina za umjetnu inteligenciju

Još od pedesetih godina prošlog stoljeća, kada su očevi AI, Alan Turing i John McCarthy, prvi put počeli govoriti o inteligentnim strojevima, inženjeri su se fokusirali na izradu strojeva koji oponašaju ljude.

Za pet godina BiH izgubila skoro 50.000 đaka

Nama trenutno nedostaje 50 posto prvorođene djece. To što političari pričaju da nam treba treće ili četvrto, je nešto što nema puno veze sa realnošću, jer nama prije svega trebaju prvorođena djeca, a tek onda dolazi, drugo, treće , četvrto djete.

Njemačka: Očajnička potraga za migrantima

Širom Njemačke su ovi novopečeni Nijemci postali ciljna grupa, kako za sektor privrede tako i javnih službi

Izumiranje insektata je možda najstrašnije upozorenje od svih - uništavamo ekosisteme širom svijeta

Insekti su jedna od prvih veza u lancu ishrane, osiguravaju hranu za bezbroj vrsta ptica, glodavaca, gmizavaca, riba i drugih grupa životinja a njihov broj se svake godine smanjuje za 2,5 posto

Project Syndicate: Ako govori kao fašista…

"Jezik više nije samo pisao i mislio u moje ime već bi, što sam mu se više prepuštao, sve više diktitirao i moja osjećanja i upravljao cijelim mojim duhovnim bićem"

Mostarke u borbi protiv fašizma i domaćih izdajnika: "Nije sloboda stigla iz bajke..."

Policija je 1943. godina uhapsila Diku i njenog muža Mahmuta, a da tragedija bude veća Dika je bila trudna. U zatvoru je provela 6 mjeseci, ali ustaški istražitelji nisu uspjeli ništa izvući iz nje. Sidika – Dika Hadžić je zajedno sa nerođenim djetetom ubijena u Staroj Gradišci

Edin Zubčević: Patriotske igre bez granica

Niko se ne kune u patriotizam, onaj lažni naravno, kao nitkovi. Uzmimo primjer najvećeg političkog diletanta u Bošnjaka, prvog među nejednakim, Sina Svoga Oca, Bakira Izetbegovića

Europski parlament o BiH: "Premalo konsenzusa - previše korupcije"

”Mjesto BiH jest u EU-u, ali ona mora biti funkcionalna zemlja u kojoj su svi svuda jednaki”, poručio je europski parlamentarac Jasenko Selimović, koji dolazi iz Liberalne stranke Švedske. Selimović se pridružio onoj grupi zastupnika koji su pozvali, ali i prozvali EU da se više angažira oko BiH, inzistirajući na jasnoj ”EU perspektivi kao motoru za reforme” i neophodnosti ”jake BiH radi jakog EU-a”

Ministri lagali da imaju završen fakultet?

Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH kazna za krivotvorenje službene isprave se kreće od šest mjeseci do pet godina zatvora, a u Republici Srpskoj od tri mjeseca do pet godina, s tim da za izradu, nabavljanje, posjedovanje, prodaju ili davanje na upotrebu sredstava za falsifikovanje isprava, počinilac može biti i novčano kažnjen