Vijesti, Bosna i Hercegovina

Sticanje glasačkog tijela: Tajno uhljebljivanje podobnih

Podaci do kojih su došli revizori pokazuju da su u devet javnih preduzeća iz uzorka zaposlena 2.282 nova radnika u periodu 2014.-2016. Bez konkursa su primljena 1.674 radnika ili 73 posto.

Markoni: Mostarska Priča

Podijeljen grad, dvije strane mene i sve ono što je ostalo od mene a to nije mnogo. Nije ostalo od Mostara mnogo i vi to ne znate jer možda ne živite u meni. Ovi koji žive u meni znaju da je ovo istina. Vi živite u gradu bez grada.

Žrtve rata: 'Ja sam beba silovanja'

"Ja sam beba silovanja. To je ono što sam ja. To je grozan termin, i to su dvije riječi koje nikada ne biste željeli staviti u jednu rečenicu… Ali to je realnost".

Trebaju li zaista BiH mladi?

„Sto hiljada novih radnih mjesta u četiri godine“, bilo je obećanje političara tokom prošle izborne kampanje. Na to obećanje, komentatori na društvenim mrežama su u poznatom bosanskom maniru odgovorili šalom: “Da, 100 hiljada radnih mjesta, ali u Njemačkoj“.

Po babi i stričevima: Radno mjesto u našoj diplomatiji se plaća i više od 50.000 KM!

Srđan Lalić, 30-godišnji sin poslanika SDS-a Nenada Lalića, imenovan je nedavno za ambasadora u Kanadi. Ivan Dunđer, tek nešto stariji kadar HDZ-a, koji je u Predsjedništvu BiH bio zaposlen po ugovoru o djelu (!), prije nekoliko dana zasjeo je u fotelju bh. ambasadora u Poljskoj.

Reuters: Republika Srpska povećala plate uoči izbora, kršeći na taj način sporazum s MMF-om

Novi zakoni o potrošnji u oba bh entiteta uveliko se smatraju dijelom kampanje vladajućih stranaka uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji će se održati 7. oktobra.

Pozitivna BiH: Učenica mostarske Gimnazije pobijedila na europskom natjecanju za genetiku

Učenica 4. razreda Gimnazije Mostar, Sabina Vinković, pobijedila je na evropskom takmičenju iz genetike što predstavlja ogroman uspjeh s obzirom da je konkurencija dolazila iz zemalja koje imaju mnogo bolje organizovano obrazovanje.

Aida Hrnjić: Zemlja u kojoj nastavnik pljune autistično dijete i ostane nekažnjen

Imam dijete sa autizmom i kad čitam te naslove kako se djeci kod nas u BiH zabranjuje ulaziti u školu, pljuje ih se, stigmatizira i zlostavlja verbalno, a evo i fizički, po ko zna koji put se pitam kakvi smo to zlotvori postali. Ko su ovi ljudi koji to čine, zašto to rade, koji su mehanizmi sankcionisanja, hoće li ih iko “upaliti” za ovu djecu.

Naš paradoks: BiH najbogatija vodom u regionu, a uvozi tuđu

Bosna i Hercegovina bogatija je vodom od svih zemalja regiona. Pri samom vrhu je i u Europi, ali i to nije dovoljno da bi bar na ovom potencijalu zaradila. Voda se ovdje traći, a drugima u kasu sipaju se milioni.

Bruno Bokšić: Brate, jesi l' se nasekirao?

Gledao sam nedavno intervju sa Martinom Mlinarević Sopta i brate, nasekirao sam se ali ne na nju nego zbog nje. Nije to ono malo kad se nasekiraš kad skontaš da ti je čarapa pukla a taman si ušao kod prijatelja u kuću.

Zaustavite auto na sred ceste: BH vozači pozvani na prosvjed zbog cijena goriva

Putem društvene mreže Facebook se širi poziv građanima BiH na prosvjed zbog cijena goriva.

Kako se u Tuzlanskom kantonu vode stečajni postupci i kako prolaze oni koji uništavaju tvornice i živote radnika

Fortuna – mrlja na obrazu pravosuđa

Davor Dragičević: Sve u životu se može vratiti, ali kako da ja sad vratim Davida iz groba da bude sa mnom u kući!

“Sve su mi mogli u životu uraditi, ali dijete mi nisu smjeli ubiti. Sve u životu se može vratiti, ali kako ću ja sad vratiti Davida iz groba da bude sa mnom u kući. I sad ja treba da imam normalan život- NE. Ja imam samo jednu misiju, a to je da Davidu ispunim obećanje koje sam dao”, ističe Davor.

To što te tuče muž, to je tvoja privatna stvar, gospođo

Postoje slučajevi kada se žrtva nasilja vrati u nasilnu zajednicu i nasilje se ponovo desi, ali to nije zato što ona želi da i dalje trpi nasilje, nego zato što najčešće nema podršku u društvu, lokalnoj zajednici pa i u svojoj porodici. Situaciju dodatno otežavaju osuđujući stavovi okoline zbog vraćanja u nasilnu zajednicu.

BiH će se ugušiti u vlastitom smeću

Bez hitne intervencije, strategije i akcije lokalnih i državnih vlasti stanje se može samo pogoršati jer se tone otpada svakodnevno odlažu po cijeloj zemlji. Uz to, potrebno je uložiti mnogo više napora u edukovanju stanovništva o važnosti očuvanja okoliša. U protivnom BiH će se ugušiti u vlastitom smeću.

Davor Dragičević: Nećete mi podmetnuti dvojicu inspektora, u ponedjeljak ide prvih hiljadu tužbi!

"Jataci skrivači dokaza saučesnici i ubice u predmetu brutalnog ubistva Davida Dragičevića su za sada Darko Ilić, Dragan Lukač, Dalibor Vrećo, Željko Karan, Darko Ćulum, ima ih još... Nećete mi podmenuti dvojicu inspektora...To ne dolazi u obzir."