Vijesti, Region

Kad jednoga dana padne totalitarni nacionalistički režim

Pričat ću im kako su moja zemlja i njezin narod bili izloženi strahovladi, teroru režima. O tome kako je režim nastojao kontrolirati svaku poru društva, određivati ljudima što će misliti i koga će voljeti. O tome kako se režim preko svojih poslušnika, režimskih medija i novinara, aktivista i doušnika, obračunavao sa svima koji mu se nisu htjeli pokoriti. Kako je uništavao tragove prošlog života, kao da sva povijest počinje od njih. Pokazat ću im spiskove ljudi koji su bez konkursa i kriterija zapošljavani u javna poduzeća, telekome i elektroprivrede, a sve samo tako što su bili članovi režimske partije.

Ti mene serijom o Izetbegoviću, ja tebe filmom o Karadžiću

"Ovo nije izborna godina pa se smišljaju gluposti poput serija, serijala i filmova o ljudima koji su bili direktni akteri zadnjeg nesretnog rata u BiH. Ja sam čak predložio da se snimi zajednički film o Aliji Izetbegoviću, Radovanu Karadžiću i Mati Bobanu i da to bude neki film u kojem će se prikazati kako su oni nas sve preveslali, da ne kažem neku težu riječ. Mislim da je to totalni apsurd, ali, nažalost, nikad dosta hljeba i igara, hljeba ipak nema a ostale su samo igre i tu se kreće krug apsurda u kojem svi mi živimo"

KCUS: Za ljekare vlada haos, a za menadžment sve je normalno

Komisija za primopredaju na Kliničkom centru proteklih dana - ima ozbiljan zadatak. Pretresaju ladice, uzimaju privatne stvari, čitaju privatnu korespondenciju, zavlače ruke u džepove odjevnih predmeta - sve se to dešava u prostorijama Klinike za ortopediju koje je koristio bivši šef Ismet Gavrankapetanović

Vremenska prognoza i stanje na putevima za 19. avgust

Zbog kvara na sistemu za identifikaciona dokumenta od sinoć je za putnički saobraćaj zabranjen prelazak na GP Bosanska Kostajnica/Hrvatska Kostajnica, a ponovno puštanje saobrćaja na ovom graničnom prelazu se očekuje u jutarnjim satima. Pojačan je promet vozila na graničnom prelazu Doljani. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Tužilaštvo provjerava delegate i savjetnike

Tužilaštvo KS provjerava zloupotrebu naknade za odvojeni život delegata Doma naroda Federalnog parlamenta i zapošljavanje savjetnika Lidije Bradare, predsjedavajuće ovog doma.

Čavokroacija

Dobro je što će uskoro izgleda biti donesena politička odluka o svetogrdnoj ploči ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu, ali je jako loše što je ustaštvo u međuvremenu postalo praktički legalan dio hrvatske politike, i to ne zato što bi bilo osobito snažno, nego zato što su otpori njemu sve slabiji

Istinski domoljubi Brune Esih: Mrzi Tita, krade i ne plaća porez

Brajković je inače vlasnik kafića koji je uoči posljednjih lokalnih izbora postao neslužbeni stožer političke stranke Neovisni za Hrvatsku, Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, s obzirom da se nedaleko Brajkovićevog lokala nalazi i službeno sjedište te novoosnovane stranke. Novinarima se ovaj ugostitelj, kojeg su neki mediji odmah pronašli na popisu poreznih obveznika gdje stoji da je državi dužan gotovo 750.000 kuna, pohvalio da je to učinio jer je za vrijeme SFR Jugoslavije zbog "Tita i njegovih sljedbenika“ proveo 500 dana u zatvoru, devet godina nakon Titove smrti.

SFF: 'Strašna majka' najbolji film ovogodišnjeg festivala

Nagrade "Srce Sarajeva" dodjeljene su, u četvrtak naveče, najboljim rediteljima i rediteljkama, glumcima i glumicama te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima, koji su prikazani u okviru 23. Sarajevo Film Festivala

Suad Beganović: Lice intelektualca

Niko i ništa upotrijebio je oprobani recept Mace Diskrecije za vlastiti politički probitak. Skandal. Nema toga čime bi se ovaj intelektualac mogao pohvaliti, ali ako u jednom statusu spomene Boga, Titu i Aliju, time i on računa da nešto zna. O navedenom intelektualcu ne bi vrijedilo napisati ni jedno jedino slovo da se nije digla kuka i motika koja je pokazala da je Tarik Dautović, mladomuslimanski intelektualac, slika i prilika vremena u kojem živimo i razumljiva pojava pored ovakve ljevice i ovakvih reakcija na njegov infantilni i neznalački nastup.

Mobing na KCUS-u: Nemoralne ponude i prijetnje

"Stručni kolegij Klinike za ortopediju i taumatologiju je prije nekoliko dana sastavio pritužbu na način na koji je smijenjen šef ove klinike. Svoj potpis na ovaj moralni akt je stavilo 14 od 18 članova kolegija. Nakon što je vijest o tome dospjela u medije na scenu je stupio neviđeni mobing na ljekare potpisnike što je rezultiralo povlačenjem potpisa 5 kolega nakon direktnih i jasnih prijetnji i ucjena. Određeni broj osoba koje su povukle potpis su neposredno nakon toga nagrađene unaprijeđenjem, što bi vrlo lako mogao biti razlog njihovog povlačenja potpisa".

Vremenska prognoza i stanje na putevima za 18. avgust

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja

Ima para za bijesne limuzine ali nema za djecu oboljelu od raka

Za potrebe dva Ministarstva u RS kupljena su dva automobila u vrijednosti od 230.000 KM. Za te novce četiri godine može raditi Roditeljska kuća u Banjaluci za potrebe djece oboljele od malignih bolesti i njihovih roditelja.

Vlada RS se zadužuje 9,4 miliona KM za kupovinu helikoptera

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici ovlastila je ministra finansija da potpiše ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju RS-a od 9,4 miliona KM za kupovinu višenamjenskog helikoptera za potrebe Helikopterskog servisa RS-a

Zmajevi nemaju gdje: Šta nakon suspenzije Bilinog polja

Nakon odluke FIFA-e, uslijedila je i žalba saveza. No, odgovora nema, vremena je sve manje. Traži se alternativa, a trenutno su najizgledniji stadioni Grbavica i Koševo. Bilo koja opcija donosi nove troškove i dodatna ulaganja. Dok se krpe stare rupe, priča o sportskoj infrasrukturi ponovo dobija na značaju, a oni koji bi trebali biti najglasniji, i ovaj put šute.

Nema novca za roditeljsku kuću u kojoj borave djeca oboljela od raka

Vlada RS je za godinu dana iz budžeta izdvojila samo 5.000 KM za funkcionisanje kuće, za čiji je rad potrebno 57.000 KM godišnje, tvrde u Udruženju 'Iskra'.

Potrošači u BiH za isti novac ne dobiju ni miris ni ukus kao u EU

Zemlje poput Češke i Hrvatske su ovo pitanje pokrenule putem predstavnika u Evropskom parlamentu, a s obzirom na to da BiH nema takve mogućnosti, bilo bi neophodno da ovo pitanje u pregovorima sa Evropskom unijom nametnu naši predstavnici koji su ovlašteni da pregovaraju sa evropskim tijelima.