Vijesti, Region

Bugarski: Progon latinice, a ne čuvanje ćirilice

Ako je ćirilica, iz poznatih i jasnih razloga, istorijskih, geopolitičkih, društvenih, kulturnih, civilizacijskih, tokom poslednjeg veka ovde u Srbiji prepustila deo svog prostora latinici, to je proces koji se sada naknadno ne može poništavati.

Sticanje glasačkog tijela: Tajno uhljebljivanje podobnih

Podaci do kojih su došli revizori pokazuju da su u devet javnih preduzeća iz uzorka zaposlena 2.282 nova radnika u periodu 2014.-2016. Bez konkursa su primljena 1.674 radnika ili 73 posto.

NewsBar: Hrvatski domoljubi napuštaju YUtube i sele svoje video uratke na Utube

Utube će u mnogočemu biti sličan YUtubeu, osim što će korisnici prilikom registracije morati odgovoriti na dva krucijalna pitanja – Gdje su bili 91. i prema kuda su bježali 45-te?

Markoni: Mostarska Priča

Podijeljen grad, dvije strane mene i sve ono što je ostalo od mene a to nije mnogo. Nije ostalo od Mostara mnogo i vi to ne znate jer možda ne živite u meni. Ovi koji žive u meni znaju da je ovo istina. Vi živite u gradu bez grada.

Žrtve rata: 'Ja sam beba silovanja'

"Ja sam beba silovanja. To je ono što sam ja. To je grozan termin, i to su dvije riječi koje nikada ne biste željeli staviti u jednu rečenicu… Ali to je realnost".

Boris Dežulović: Ko to tamo peva

Loša bila 1945?!? Pa sunce li vam jebem balavo

Trebaju li zaista BiH mladi?

„Sto hiljada novih radnih mjesta u četiri godine“, bilo je obećanje političara tokom prošle izborne kampanje. Na to obećanje, komentatori na društvenim mrežama su u poznatom bosanskom maniru odgovorili šalom: “Da, 100 hiljada radnih mjesta, ali u Njemačkoj“.

Po babi i stričevima: Radno mjesto u našoj diplomatiji se plaća i više od 50.000 KM!

Srđan Lalić, 30-godišnji sin poslanika SDS-a Nenada Lalića, imenovan je nedavno za ambasadora u Kanadi. Ivan Dunđer, tek nešto stariji kadar HDZ-a, koji je u Predsjedništvu BiH bio zaposlen po ugovoru o djelu (!), prije nekoliko dana zasjeo je u fotelju bh. ambasadora u Poljskoj.

Viktor Ivančić: Poštovanom građaninu

I kada je već tijelu u kojem će te taj Akrap zastupati zadana ‘građanska’ etiketa, osjećaš li se možda, Građanine, zbog toga prevarenim? Smeta li ti tako ležerna uporaba građanskih atributa uz angažman koji je već na prvi pogled uperen protiv tzv. građanskih vrijednosti, pa su ‘građanskima’ imenovane evidentno protugrađanske namjere? Pada li ti možda na pamet založiti se za vraćanje dostojanstva pridjevu čiji si nominalni nositelj?

Ines Šaškor: S najviših se adresa pokušava uvjeriti ljude da nemaju drugog utemeljenja osim onog iz 1990-tih i Domovinskog rata, da su ''repa bez korijena''

Godine 1960. zagrebačka tekstilna tvornica Kamensko izvezla je u SAD i u Zapadnu Evropu dva milijuna košulja. Tvornica konca Dalmatinka iz Sinja opskrbljivala je 60 posto jugoslavenske tekstilne industrije i izvozila diljem svijeta. Njezin je nereflektirajući konac ugrađen u kotače aviona AWACS. Za tekstilnu tvornicu Nada Dimić modele je kreirala evropski poznata Žuži Jelinek.

Reuters: Republika Srpska povećala plate uoči izbora, kršeći na taj način sporazum s MMF-om

Novi zakoni o potrošnji u oba bh entiteta uveliko se smatraju dijelom kampanje vladajućih stranaka uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji će se održati 7. oktobra.

Pozitivna BiH: Učenica mostarske Gimnazije pobijedila na europskom natjecanju za genetiku

Učenica 4. razreda Gimnazije Mostar, Sabina Vinković, pobijedila je na evropskom takmičenju iz genetike što predstavlja ogroman uspjeh s obzirom da je konkurencija dolazila iz zemalja koje imaju mnogo bolje organizovano obrazovanje.

Vera Velebit: Izgubljene stranice povijesti Jasenovca

"Sve skupa je bilo strašno. Pojavi se jedan dan moja majka, kojoj je gospođa Budisavljević telefonirala i pitala: "Gospođo Becić, da li biste mogli da mi pomažete u spašavanju srpske djece?". Moja majka je, naravno, rekla da hoće i tu smo našli i druge prijateljice moje majke koje su priskočile u pomoć. Tu je bila gospođa Bojanić, tu je bila gospođa Tavčar, od profesora Tavčara žena. Tu je bila i Tatjana Marinić. I još nekoliko prijateljica.

Top 5 najtoksičnijih gradova na Balkanu

Šalu na stranu, balkanski gradovi s ove liste su alarmantno toksični, stoga pokušavamo podići svijest i pomoći ljudima da shvate kako je toksičnost naših gradova jednosmjerna karta za grad duhova, a niko ne želi da dođe do zadnje stanice u toj vožnji.

Predsjednik Makedonije odbio potpisati sporazum sa Grčkom o promjeni imena svoje zemlje

''Moje stajalište je konačno i neću se prepustiti nikakvom pritisku, prijetnjama ili ucjenama. Neću podržati niti potpisati takav štetan sporazum,'' rekao je Ivanov na konferenciji za novinare.

Tajanstvena balkanska stvorenja: Čudovišta iz djetinjstva

Ako ste mislili da je djetinjstvo na Balkanu prepuno zastrašujućih stvorenja, imate pravo. Ali, s druge strane, ne postoji vrijeme i mjesto na ovom području koje u sebi nema malo magije