Vijesti, Sjeveroistočna Bosna

Protesti radnika Aide: Ili plate ili šatorsko naselje

"Vlada je tada obećala da će jedan pogon "Aide“ biti montiran i da će raditi 120 radnika i da će nam ovaj "Intral“ davati posao. Međutim, od toga ništa. Pogon je bio montiran, preko noći ga je neko razmontirao i od toga ništa. Prvo su slagali to da će "Aida“ u stečaju raditi. Drugo, premijer Bego Gutić i Fadil Novalić i Srđan Mićanović lažu da su riješili Aidu. Evo kako su riješili. Radnici Aide su na birou"

Slaba efikasnost pravosuđa u TK

Skroman je doprinos tuzlanskih sudova u procesuiranju korupcije. Tako je Kantonalni sud u prošloj godini imao samo 11 predmeta iz oblasti privrednog kriminala i korupcije, a u ovoj godini samo četiri.

Tuzla: Namještanje tendera u režiji Kantonalne inspekcije

Prema navodima optužnice, Duraković i Hodžić su, nakon što su saznali da se provodi istraga, organizovali zamjenu dijelova na vozilima inspekcije, kako bi prikrili vrijeme proizvodnje i otežali dokazivanje krivičnog djela

Saopštenje za javnost rudara iz RMU Banovići: Dobro je samo sedmorici veličanstvenih i njihovim porodicama

U ovom "bezbolno i bezprijekorno privatiziranom rudniku” službena auta za privatne svrhe 24 sata dnevno koristi sedam veličanstvenih (Kukić, Čergić, Lapandić, Kovačević, Tabaković, Dostović i Pirić, a svi(e) do jedne su osobe od Kukićevog povjerenja kako stranačkog tako, rodbinskog i miljeničkog. Privilegiju "zloupotrebe“ službenih auta naravno sa gorivom, cigaretama, pićem i ostalim pratećim potrebama ima i dio posebno odabranih vozača, koji su inače zaduženi za "posebne aktivnosti i zadatke“ vladajuće oligarhije.

Visoko obrazovanje putevima politike

"Elaborat o društveno ekonomskoj opravdanosti nije bio dostupan javnosti iz razloga što naučno nastavna baza za taj privatni Medicinski fakultet u elaboratu je Klinički centar u Tuzli. Ja ne znam da postoji igdje u svijetu da jedan klinički centar ili univerzitetska bolnica bude naučno nastavna baza za dva medicinska fakulteta. Zato mi se čini da je na mala vrata u Tuzlanski kanton uveden Medicinski fakultet koji će ostaviti traga na obrazovni, ali i na zdravstveni sistem"

Banovići kao Sjeverena Koreja

U vrijeme izbora niko se sa našim sagovornicima ne druži pa čak ni njihovi najbliži prijatelji. Zbog straha. Jer to je preduvjet da do posla neće doći. Uhljebljivanje je tako umjesto sramote postalo jedina prilika.

Rastrošnost političara u BiH: Načelnik Banovića kupio novi Passat od 70.000 KM

Isporučeni “Passat” ima pogon na četiri točka, senzor za otkrivanje umora kod vozača, navigaciju s detaljnom kartom Evrope, top komforna sjedala od kombinacije brušene i glatke kože, s grijanjem i masažerom, i bežični internet.

Protesti radnika GIKIL-a: Traže vraćanje kompanije državi na upravljanje

Vladinu zgradu osiguravale su jake policijske snage, dok je radnicima zakonom aktualne Vlade zabranjeno da mirno protestuju ispred njenog sjedišta. No, vlast im nije mogla zabraniti mirnu protestnu šetnju u neposrednoj blizini Vladine zgrade.

Tjelohranitelj Mirsada Kukića za tri godine zaradio tri miliona KM

U ugovoru koji je njegova supruga potpisala sa Muneverom Čergićem navedeno je da se firma "Pozder“ angažuje na prevozu "taloga iz taložnih bazena na relaciji separacija Ježevac – PK Čubrić“. U prevodu, Bećini kamioni prevozit će zemlju sa jednog kraja rudnika na drugi (razdaljina 6 kilometara), što će RMU Banovići koštati – 385 hiljada maraka.

Nepotizam i korupcija u RMU Banovići

Tada su bez problema posao dobili Senad Čergić, bratić direktora rudnika Munevera Čergića, i nekoliko njegovih bliskih rođaka. Primljeni su na rad i Edin i Izeta Softić, sin i supruga Muharema Softića, rukovodioca Pravne službe. Posao je dat i Fahrudinu Ikanoviću, bratu Nevada Ikanovića, izvršnog direktora za proizvodnju u EPBiH. Zaposlena je i Senada Mustajbašić, sestra Azre Kahrimanović, pravnice u rudniku i zastupnice SDA u Skupštini TK-a. Također i Merima Hasanović, vijećnica u Općinskom vijeću Banovići. Po istom receptu, stranačkim i rodbinskim vezama, zaposleno je 230 rudara na posljednjem konkursu, tvrde demobilisani borci, koji se više od deset godina bezuspješno pokušavaju izboriti za svoj komad hljeba.

Počelo suđenje za korupciju glavnom tuzlanskom inspektoru

Tužilac je naveo da se Durakoviću stavljaju na teret i nezakonitosti u firmi “Tri točka”, a koje se odnose na prodaju starog željeza i lima, gdje je pribavljena imovinska korist od 6.000 KM. Halilčević je rekao i da će dokazati da je Duraković posjedovao lažnu policijsku značku, koja je pronađena u njegovom radnom stolu prilikom pretresa.

Profesorima u kalesijskoj školi samo uslovna kazna

Kako je navedeno u presudi, oni su u avgustu 2013. godine, svjesni da iskorištavaju svoj službeni položaj i da određenim osobama pribavljaju korist i teže krše prava drugih osoba, kao članovi Komisije za bodovanje nastavnika i stručnih saradnika za prijem u radni odnos, prilikom pregleda prijava i dokumentacije dostavljenih u zatvorenim kovertama, iz dokumentacije sedam kandidata izvadili određene obrasce ili dokumente, te ih prepravljali.

Rešid Babović: Zahvala vlastima na dopuštenju da tražimo milostinju

Audi, zgrada, kafana, tržni centar, a onda izvadiš slike djece, invalida, nestalih spiskove i oni onda shvate (bogati stranci) da smo mi dobra i pitoma zemlja sa sposobnom vlašću i jadnim narodom. Pa daju hediju, milodar, pomoć da se ti divni ljudi koji održavaju mirnim ova divlja bosanska plemena ne sekiraju. Ko bi pametan i duševan dozvolio da se ti sposobni Premijeri i Predsjednici umore od svog teškog rada i odu. Opet bi se barbari bosanski poklali.

Anarhija na UNTZ: Vlast i privremeni menadžment ne poštuju zakon koji su izmijenili

Budući da Komisija za obrazovanje nikada nije predložila v. d. rektora, njegove ovlasti je nezakonitao preuzela privremena rektorica Zumreta Kušljugić, koja je potom nezakonito predložila, a Senat potvrdio imenovanje prorektora. Iako u zakonu jasno piše da prorektore može predložiti samo v. d. rektor, koji još nije izabran. Također, zakonom je jasno definisano da će v. d. rektora imenovati Skupština Tuzlanskog kantona na prijedlog Komisije. Međutim, privremeni menadžment, koji podržava Vlada, donosi nezakonitu odluku o izboru novog rektora.

MUP TK: Nema suspenzije policijskih službenika protiv kojih je otvorena krivična istraga

Istragom Tužilaštva Tuzlanskog kantona utvrđeno je da su šef Ureda policijskog komesara MUP-a Tuzlanskog kantona i predsjednik Skupštine Sindikata Mersudin Ferizović, bivši predsjednik i aktuelni zamjenik predsjednika Sindikata Jasmir Šerbedžić, načelnik OKP-a PU-a Živinice Ahmo Muratović, pomoćnik komandira PU Lukavac Jusuf Tufekčić, bivša sekretarica Sindikata Božana Gospavić i Admir Ćosićkić, uposlenik kantonalnog Ministarstva finansija zloupotrijebili najmanje 130 hiljada maraka novca iz sindikalne kase.

Kalesijska privreda se razvija, 10 vodećih firmi u prošloj godini ostvarilo 124 miliona KM prihoda

Vodeća kompanija je UNIS-TOK, čiji ja vlasnik Sead Džafić, načelnik Kalesije. Firma je lani ostvarila prihode od 25,2 miliona maraka