Vijesti, Svijet

Šri Lanka privremeno zabranila društvene mreže

U martu 2018. godine, Šri Lanka je doživjela nagli porast nasilja nakon širenja antimuslimanskih lažnih vijesti na društvenim medijima (što je dovelo do privremene zabrane društvenih medija) tako da je razumljivo da država želi spriječiti bilo kakvo nasilje nakon nedjeljnog napada.

Kina razmatra uvođenje regulacije studija o ljudskim genima i embrijima u sklopu građanskog zakona o osobnim pravima

Oni koji provode medicinske ili znanstvene studije o ljudskim genima ili embrijima moraju se pridržavati zakona, administrativnih pravila i relevantnih propisa, stoji u nacrtu zakona.

Val samoubistava policajaca u Francuskoj: 28 francuskih policajaca je odlučilo sebi oduzeti život od početka godine

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, 2018. godine je 68 policajaca sebi oduzelo život.

Najsigurnije zemlje na svijetu za žene

Sigurnost žena jedan je od najboljih načina za procjenu dugoročnog potencijala za rast bogatstva neke zemlje, uz korelaciju od preko 90% između historijskog rasta bogatstva i razine sigurnosti žena.

Portoriko zatvara sve elektrane na ugalj do naredne godine

Portoriko koji je 2017. dobivao samo dva posto svoje energije iz obnovljivih izvora, dobivat će 40% do 2025. i 100% do 2050. godine.

Kina pokušava cenzurirati pušenje i bikini s live stream-ova

Možda postoji nešto što su Facebook i drugi mogli naučiti od toga kako Inke upravlja poslom filtriranja nepoželjnog mrežnog sadržaja, čak i ako se ne slažemo s kineskom definicijom nepoželjnog

Saša Ilić: Vikari i barjaktari Aleksandra Vučića

Tako će onaj vikar koji bude uzvikivao „Aco, Srbine!“ uz gromoglasan aplauz biti honorisan sa 1.500 RSD. Ista suma je predviđena i za vikare parole „Tako je!“.

Svetlana Slapšak: Notre-Dame, dama koja je preživjela

Stvaranje mitova oko Notr Dam nije nikada prestalo; šta će se sve smisliti posle požara i događaja posle njega, moći će da tumače naši veoma udaljeni potomci, ako ih bude…

Voljela sam svog djeda i nenu, ali bili su nacisti

"Nismo znali”, to je ono što bi govorila na dugim šetama farmom na koje bi išli kada bih je posjetila. "Zar nisi čula ono što je Hitler govorio?", pitala bih je ja, boreći se s moralnim paradoksom zbog činejnice da volim nenu koja je bila nacista.

Karta rasizma u Evropi: Sve zemlje Evrope manje povezuju crna lica s pozitivnim opisima

Test je pokazao da su ljudi iz svih zemalja Evrope manje povezivali crna lica s pozitivnim opisima nego bijela lica.

Edin Zubčević: Šetajmo do slobode

Oni koji ne budu gradili pravedno društvo i jednaka prava za sve, neće izgraditi ništa ni za koga, a na kraju ni sreću sami za sebe.

Toliki su pregazili Drinu kao plitak potok - i opet će

Dva ili tri pričuvna policijska sastava u BiH, međuetnička napetost i proljeće, recept su za reprizu događaja iz 1992.godine - za sukob koji, ponovimo, u najboljoj varijanti Hrvatska može osjetiti samo na proračunu. Naime, prije točno dva desetljeća je na tisuće aranžmana za ljetovanje u Dalmaciji otkazivano zbog ratne opasnosti!

Ljubodrag Stojadinović: Moždani udar A. Vulina

Generali znaju, ali ne smeju da kažu: Srbija nema vrhovnog komandanta. To zavodljivo maršalsko zvanje sam je sebi uzeo karikaturalni pripravnik za diktatora.

Priča o bratstvu ustaša i četnika iza legendarne slike

Možda i najpoznatija zajednička fotografija ustaša i četnika ona je iz travnja 1942. nakon što su četnici i ustaše sklopili jedan od svojih sporazuma oko Banje Luke.

'Uvod u diktaturu i represiju' - RS će sankcionisati medije koji budu fotografisali policiju?

Da bi se, smatralo da je učinjen prekršaj potrebno je da određeno lice neovlaštenim fotografisanjem ili snimanjem ometa i sprječava službenike dok vrše svoje dužnosti - MUP RS

Janina Findeisen: "Bili su spremni u svakom trenutku odrubiti mi glavu"

Krenuti u visokom stadiju trudnoće u Siriju bila je greška - danas to zna. Nakon povratka je napisala knjigu o teroristima i kaže da joj je pisanje pomoglo da izađe na kraj s onim što je proživjela