Vijesti, Svijet

Top 5 najtoksičnijih gradova na Balkanu

Šalu na stranu, balkanski gradovi s ove liste su alarmantno toksični, stoga pokušavamo podići svijest i pomoći ljudima da shvate kako je toksičnost naših gradova jednosmjerna karta za grad duhova, a niko ne želi da dođe do zadnje stanice u toj vožnji.

Privatni dnevnici Alberta Einsteina otkrili da je bio rasista

Objavljvanjem ličnih dnevnika Alberta Einsteina otkriveni su njegovi rasistički stavovi prema strancima s kojima se susretao na svojim putovanjima.

Predsjednik Makedonije odbio potpisati sporazum sa Grčkom o promjeni imena svoje zemlje

''Moje stajalište je konačno i neću se prepustiti nikakvom pritisku, prijetnjama ili ucjenama. Neću podržati niti potpisati takav štetan sporazum,'' rekao je Ivanov na konferenciji za novinare.

Tajanstvena balkanska stvorenja: Čudovišta iz djetinjstva

Ako ste mislili da je djetinjstvo na Balkanu prepuno zastrašujućih stvorenja, imate pravo. Ali, s druge strane, ne postoji vrijeme i mjesto na ovom području koje u sebi nema malo magije

Stockholm zabranjuje 'seksističke' i 'ponižavajuće' bilborde na javnim mjestima

Pravilo se odnosi na oko 700 statičkih i digitalnih bilborda koji su u vlasništvu grada Stockholma, ali ne pokriva nikakve druge komercijalne prostore, kao što su prozori trgovina ili reklame na javnom prevozu.

'Skandal' australske vojske u Afganistanu: Na vojnom vozilu istaknuli nacističku zastavu

Premijer Malcolm Turnbull osudio je incident rekavši kako je takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo.Glasnogovornik ministarstva obrane izjavio je kako vojska u potpunosti odbacuje zastavu i sve što ona predstavlja, te da će biti poduzete mjere.

Aida Hrnjić: Zemlja u kojoj nastavnik pljune autistično dijete i ostane nekažnjen

Imam dijete sa autizmom i kad čitam te naslove kako se djeci kod nas u BiH zabranjuje ulaziti u školu, pljuje ih se, stigmatizira i zlostavlja verbalno, a evo i fizički, po ko zna koji put se pitam kakvi smo to zlotvori postali. Ko su ovi ljudi koji to čine, zašto to rade, koji su mehanizmi sankcionisanja, hoće li ih iko “upaliti” za ovu djecu.

Boyan Slat: Nizozemski inovator čiji je cilj očistiti oceane od plastike do 2040. godine

Sa samo 23 godine, Boyan Slat je osvojio nagradu za Evropskog poduzetnika godine na ceremoniji dodjele nagrada u Bruxellesu u sklopu Evropskog poslovnog summita.

Angela Merkel pozvala na uvođenje strožijih imigracijskih propisa i brže deportacije

Do reakcije je došlo nakon žestoke reakcije javnosti oko slučaja 14-godišnje djevojčice koju je navodno silovao i ubio irački imigrant u Mainzu.

Naš paradoks: BiH najbogatija vodom u regionu, a uvozi tuđu

Bosna i Hercegovina bogatija je vodom od svih zemalja regiona. Pri samom vrhu je i u Europi, ali i to nije dovoljno da bi bar na ovom potencijalu zaradila. Voda se ovdje traći, a drugima u kasu sipaju se milioni.

Kanada: Senat glasao za legalizaciju rekreacijske marihuane

Kanada je poduzela ključan korak ka legalizaciji marihuane za rekreacijsku upotrebu nakon što su sentori glasali u prilog novom zakonu koji dozvoljava korištenje droge širom zemlje.

Saudijska Arabija: Ženama odobreno izdavanje vozačkih dozvola, ali evo šta im je sve još uvijek zabranjeno

Unatoč ovoj značajnoj odluci, Saudijska Arabija je i dalje jedna od najreligioznijih konzervativnih zemalja na svijetu, a njeni ženski građani su i dalje veoma ograničeni u političkom i društvenom smislu.

Bruno Bokšić: Brate, jesi l' se nasekirao?

Gledao sam nedavno intervju sa Martinom Mlinarević Sopta i brate, nasekirao sam se ali ne na nju nego zbog nje. Nije to ono malo kad se nasekiraš kad skontaš da ti je čarapa pukla a taman si ušao kod prijatelja u kuću.

Sekretar UN-a: Naša planeta je preplavljena plasičnim otpadom

''Od udaljenih otoka do Arktika, ne postoji mjesto koje je netaknuto. Ako se sadašnji trendovi nastave, do 2050. godina naši okeani će imati više plastike nego ribe.

Danas se sve više gleda, a sve manje čita

Diplomirao sam u Jugoslaviji. Diplomirao sam u doba kad nije bilo moguće kupiti diplomski rad; moralo ga se napisati.

Zaustavite auto na sred ceste: BH vozači pozvani na prosvjed zbog cijena goriva

Putem društvene mreže Facebook se širi poziv građanima BiH na prosvjed zbog cijena goriva.