Vijesti, Svijet

Da li je svijet spreman da se nosi s potencijalnom pandemijom?

Naučnici su kreirali simulaciju kako bi vidjeli kako bi se svijet nosio s pandemijom poput bolesti u slučaju da se pojavi. I loša vijest je da smo potpuno nepripremljeni.

Najzdraviji gradovi na svijetu

Postoje i neke važne stvari koje mogu utjecati na naše zdravlje, a mnogo ih je teže kontrolirati. Primjera radi, grad u kojem živimo. Želite znati koliko je zdrav vaš grad?

Kako je jedan čovjek posadio više od 550 hektara šume

Kada je imao 16 godina tj. 1979. godine, Džadav Pajeng (Jadav Payeng) naišao je na veliki broj zmija koje su umrle od prevelike vrućine nakon što ih je poplava izbacila na pješčani sprud na kom nije bilo nijedno drvo.

Bugarski: Progon latinice, a ne čuvanje ćirilice

Ako je ćirilica, iz poznatih i jasnih razloga, istorijskih, geopolitičkih, društvenih, kulturnih, civilizacijskih, tokom poslednjeg veka ovde u Srbiji prepustila deo svog prostora latinici, to je proces koji se sada naknadno ne može poništavati.

Ontario okončao trogodišnji program univerzalnog osnovnog dohotka nakon samo godinu dana

U aprilu 2017. godine, ova kanadska pokrajina pokrenula je program univerzanog osnovnog dohotka u kojem vlada redovno isplaćuje svojim građanima određeni iznos novca, bez ikakvih obaveza.

Sticanje glasačkog tijela: Tajno uhljebljivanje podobnih

Podaci do kojih su došli revizori pokazuju da su u devet javnih preduzeća iz uzorka zaposlena 2.282 nova radnika u periodu 2014.-2016. Bez konkursa su primljena 1.674 radnika ili 73 posto.

Novi Zeland postao prva zemlja na svijetu koja uvodi plaćeni dopust žrtvama porodičnog nasilja

Žrtvama porodičnog nasilja na Novom Zelandu sada će biti dozvoljeno da uzmu 10 dana plaćenog dopusta za bijeg od svojih partnera koji ih zlostavljaju.

NewsBar: Hrvatski domoljubi napuštaju YUtube i sele svoje video uratke na Utube

Utube će u mnogočemu biti sličan YUtubeu, osim što će korisnici prilikom registracije morati odgovoriti na dva krucijalna pitanja – Gdje su bili 91. i prema kuda su bježali 45-te?

Markoni: Mostarska Priča

Podijeljen grad, dvije strane mene i sve ono što je ostalo od mene a to nije mnogo. Nije ostalo od Mostara mnogo i vi to ne znate jer možda ne živite u meni. Ovi koji žive u meni znaju da je ovo istina. Vi živite u gradu bez grada.

Žrtve rata: 'Ja sam beba silovanja'

"Ja sam beba silovanja. To je ono što sam ja. To je grozan termin, i to su dvije riječi koje nikada ne biste željeli staviti u jednu rečenicu… Ali to je realnost".

Boris Dežulović: Ko to tamo peva

Loša bila 1945?!? Pa sunce li vam jebem balavo

Da li je imigracija loša za ekonomiju?

Jedan od glavnih argumenata predsjednika Donalda Trumpa za politiku imigracije "nulta tolerancija" jeste da su imigranti loši za ekonomiju i zauzimaju poslove američkih građana.

Ko je moćniji – države ili korporacije?

Ko drži moć u međunarodnoj politici? Većina ljudi bi vjerovatno rekla da su to najveće države u globalnom sistemu. Trenutni poredak međunarodnih odnosa izgleda potvrđuje ovu ideju.

Trebaju li zaista BiH mladi?

„Sto hiljada novih radnih mjesta u četiri godine“, bilo je obećanje političara tokom prošle izborne kampanje. Na to obećanje, komentatori na društvenim mrežama su u poznatom bosanskom maniru odgovorili šalom: “Da, 100 hiljada radnih mjesta, ali u Njemačkoj“.

Vrijednost zlata na najnižem nivou ove godine

Cijene zlata pale su za više od 8% tokom posljednja tri mjeseca usred oporavka dolara. Roba denomirana u dolaru ima tendenciju da se kreće u suprotnom pravcu od samog dolara.

Slavenska statistika: U čemu su Slaveni trenutno najbolji, a u čemu najgori?

Kako bismo otkrili u čemu se Slaveni najviše ističu pročitali smo na desetke studija iz različitih oblasti. Većina naših otkrića nije bila iznenađujuća, ali nismo očekivali neke od njih.