Vijesti, Svijet

Kemal Kurspahić: Na ispitu 'dostojanstva u pobjedi i porazu'

Neki su od gubitnika izbornu katastrofu požurili da objašnjavaju izbornom krađom monumentalnih razmjera, i neka su – nepravilnosti moraju da se ispitaju i sankcionišu, isto kao i eventualne lažne tvrdnje o prevarama, ali ispit „dostojanstva i u porazu i u pobjedi“ tek predstoji u ovom periodu uspostave vlasti: u sklapanju funkcionalnih koalicija za što skoriji povratak odavno potisnutim proevropskim reformama

DW: Školarci u borbi protiv rasizma

Desničarski populisti sve više pokušavaju da utiču na škole. Dijelom sa uspjehom, kao što su pokazali i događaji koji su pratili marš za toleranciju učenika iz Nojvida. Ali, učenici su se izdigli iznad politike.

Trajni status quo u BiH

Bošnjački nacionalizam je najteže prepoznati, i to iz dva razloga. S jedne strane zbog toga što je po prirodi stvari inkluzivan, jer se zalaže za unitarnu državu i ima svijest o tome da je broj Bošnjaka po zadnjem popisu neznatno prešao 50%, što je vjerovatno nehotice izletilo i samom Bakiru Izetbegoviću po okončanju izbora.

Dragan Bursać: Posljednji let Lidlovih pilića

E, tako vam izgleda neoliberalizam u prvom licu! Kao pile od jednog eura, koje se barem tri puta preproda dok dostigne nekakvu tržišnu cijenu, a onda se usmrdjelo najčešće baci.

Melania Trump: 'Ja sam osoba kojoj se najviše rugaju na svijetu'

Na pitanje kako bi izrugivanje moglo utjecati na djecu, uključujući i njezinog sina Barrona, Melania je rekla da je zbog toga njezina inicijativa usmjerena na društvene medije i online ponašanje.

Hrvatska dobiva novi strip o superjunaku koji je nakon studija našao posao u struci

Novi superjunak iz Hrvatske zvat će se Majstor Kompa, a njegova supermoć je to što je dobio posao u struci nakon završenog studija komparativne književnosti.

B2B susreti u sklopu konferencije ''Sfera 2018: Tehnologija, materijalizacija i sistemi za krovove''

Za oko 400 učesnika s područja regije organizovan je bogat program, edukativne prezentacije i predavanja, debate, diskusije i prvi B2B (business-to-business) susreti

SAVA TIES: Ujedinjeni u borbi za očuvanje prirode sliva rijeke Save

Članice mreže su kroz aktivnosti sprovedene u protekle tri godine prepoznale invazivne strane biljke i njihovo širenje kao veliku prijetnju i problem u očuvanju vrijednih staništa u slivu rijeke Save

Čak ni strašenje Komšićem nije Hrvate u BiH motiviralo da plebiscitarno glasaju za Čovića

Ukratko, Dragan Čović živi slatki život u luksuzu o kakvom većina bosanskohercegovačkih Hrvata može samo sanjati. Njemu se “zaštita Hrvata” doista lijepo isplatila, ali se nije isplatila tim Hrvatima koje taj Čović već dva desetljeća navodno štiti na različitim funkcijama u BiH. I to su sigurno neki od razloga zašto se Hrvatima u BiH više ne da glasati ni za Čovića niti za HDZ BiH te koje ne uspijeva mobilizirati ni sustavno strašenje babarogom pod nazivom Željko Komšić.

Eksplodirala rafinerija nafte u Bosanskom Brodu: Jedan radnik poginuo, devetero ozlijeđenih

U eksploziji je poginuo jedan radnik čiju je smrt potvrdio načelnik Općine Brod Ilija Jovičić dodavši kako je radnik pronađen naknadno.

Ozren Kebo: Zašto su izgubili Savez za pobjedu, Čović i Radončić

Najveći gubitnici minulih izbora su opozicija u Republici Srpskoj, Dragan Čović i Fahrudin Radončić. Razotkrivamo neke od uzroka njihovih poraza

Dragan Bursać: Hvala ti, Milorade, za sve!

Hvala ti još jednom na svemu, putuj, dobrina te nosila u Sarajevo. Rekao bih, pokaži im se tamo u jednakom svjetlu kao ovdje u Banjaluci, ali ne mogu. Toliko govno ipak nisam!

Najunosniji biznis u državi: Koliko nas koštaju naši političari?

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je bazu podataka u kojoj se nalaze primanja izabranih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH od decembra 2014. do juna 2018. godine i Parlamentu Federacije BiH (FBiH) od januara 2015. do augusta 2018. godine.

David Attenborough: Da bi spasili planetu rast stanovništva se mora zaustaviti

"Dugoročno, rast populacije mora završiti", rekao je Attenborough, naglasivši da se većina toga svodi na ljude poput njega, koji žive duže. Iako postoji snažna tvrdnja da će se rast stanovništva sam po sebi stabilizirati, on misli da kada (i ako) do toga dođe, globalno stanovništvo će već biti preveliko da bi bilo održivo.

Martina Mlinarević: Znaš li lažljiva stoko s predizbornih plakata da nedostaje citostatika u bolnici?

Znaš li lažljiva stoko s predizbornih plakata da stalno i stalno nedostaje citostatika u bolnici? Citostatici. Znam, malo drugačija riječ od - Mercedes, regres, vitalni nacionalni interes. I znaš li šta je Bosna i Hercegovina i to trulo "zajedništvo, narod, jednakost" u koju se kunete isfotošopirani i prazni? Zajedništvo je kad bakica iz Posušja svom prešutnom onkološkom prijatelju iz Zalika donese šipka za krvnu sliku.

Karakter: "Nedeljom prije kupanja #6" - jedina emisija čija gledanost iz epizode u epizodu opada

Tako im i treba kada provociraju ljude koji pomažu ovu državu i pomažu ovom napaćenom narodu