​SAD: Protesti nakon oslobađajuće presude policajcu za ubistvo Philando Castilea

Policajac Yanez je ubio Castilea u julu prošle godine dok je djevojka žrtve uživo preko Facebook-a prenosila događaj

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 18.06.17 u 12:54
http://bit.ly/2sDJmfu
Stotine prosvjednika je izašlo na ulice Minnesote nakon što je policajac Jeronimo Yanez oslobođen optužbe za ubistvo Philandoa Castilea.

Policajac Yanez je ubio Castilea u julu prošle godine dok je djevojka žrtve uživo preko Facebook-a prenosila događaj.

Nakon što je policajac proglašen nevinim, prosvjednici su izašli na ulice zahtjevajući pravdu za manjine i skandirajući slogan "ustani i bori se", prenosi Independent.

"Ako ne dobijemo pravdu, oni neće počivati u miru", skandirali su prosvjednici koji su kasnije blokirali željeznički saobraćaj i uzvikivali "Yanez je kriv".

Castile je samo nekoliko sekundi prije nego je upucan obavijestio policajca da posjeduje pištolj za koji je imao dozvolu.

Castile je navodno posegnuo za novčanikom, no policajac je svjedočio kako je žrtva ignorirala njegove naredbe da ne vadi pištolj i da se bojao za vlastiti život.

Castileova majka je razgovarala s medijima nakon oslobađajuće presude, izražavajući bijes i tugu.

"U državi Minnesota je oduvijek postojao sistemski problem, a ja sam vjerovala kako ćemo dobiti pravdu. Tako sam razočarana državom Minnesota", izjavila je novinarima.

Yanez i njegova porodica su tiho izašli iz sudnice u vozilo bez komentara. Članovi porote su također odbili da komentarišu presudu.

Nakon prosvjeda je oko 2.000 ljudi mirno marširalo ulicama St. Paula povremeno blokirajući saobraćaj.

Među prosvjednicima je bilo mnogo djece i mnogi od njih su nosili transparente na kojima je pisalo "Ujedinite se za Philanda" i "Životi crnaca su bitni".

Kasnije je grupa prosvjednika krenula na autoput Interstate 94 gdje ih je dočekala interventna policija koja ih je upozorila kako će biti uhapšeni ako se ne raziđu.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico