Iran: Četiri dječaka i dvije djevojke uhapšeni zbog podučavanja zumbe, 'zapadnih' plesova i nenošenja hidžaba

Uhapsile su ih obavještajne snage garde (Islamska revolucionarna garda) dok su podučavali i stvarali video snimke jer su poklušavali da promjene način života i promovišu nenošenje hidžaba.

Alamy

Žene vježbaju u parku u Teheranu. Dvije djevojčice i četiri dječaka su uhapšeni znog podučavanja plesnih pokreta, uključujući i Zumbu

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 10.08.17 u 10:55
http://bit.ly/2wKTXUJ
Četiri dječaka i dvije djevojke su uhapšeni u Iranu zbog toga što su podučavali ''zapadne'' plesove uključujući zumbu, kolumbijsku fitnes rutinu, izjavio je komandant Revolucionarne garde (Islamska revolucionarna garda).

''Članovi mreže koja podučava i snima zapadne plesove su identifikovani i uhapšeni,'' rekao je Hamid Damghani, komandant u gradu Shahroud u sjeveroistočnom Iranu, prenosi web portal Jamejam Online.

Tim je privukao dječake i djevojke, podučavao ih zapadnim plesovima i objavljivao video snimke na društvenim mrežama kao što su Telegram i Instagram, prenosi The Guardian.

''Uhapsile su ih obavještajne snage garde dok su podučavali i stvarali video snimke jer su poklušavali da promjene način života i promovišu nenošenje hidžaba.''

Optuženi su za ples i nepravilno nošenje hidžaba, što je islamski propis koji od žena zahtijeva da nose marame za glavu i zabranjuje njihovo skidanje u javnosti.

Ženama u Iranu je zabranjeno plesati ispred muškaraca koji nisu iz njene bliže porodice, ali posljednjih godina zumba i ostali plesovi su postali zabranjeni čak i u teretanama samo za žene, iako se tih pravila malo ko pridržava.

''Promocija i podučavanje plesa u ime sporta u ženskim teretanama je ozbiljan problem,'' rekao je Damghani.

2014. godine, sedam mladih Iranaca je uhapšeno zbog toga što su plesali na hit Pharella Williamsa ''Happy'' u kućnom video snimku koji je postao viralan na internetu.

Osuđeni su na uvjetnu slobodu i kazne bičevanja.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico