Etiopija zabranila strancima da usvajaju djecu

Međunarodna posvajanja djece iz Etiopije i drugih država u Africi imaju dugu tradiciju, no čini se kako su postala popularna kada su slavne ličnosti poput Mary-Louise Parker, Angelina Jolie i pop ikone Madonnae usvojile djecu iz Afrike.

AUTOR: Quartz
OBJAVLJENO: 11.01.18 u 12:49
http://bit.ly/2DivY3M
Stranci koji se nadaju posvajanju djece iz Afrike morat će prekrižiti Etiopiju sa svog popisa, prenosi Quartz.

Državni parlament je zaustavio međunarodna posvajanja djece iz Etiopije kako bi zaštitili djecu od mogućeg zlostavljanja. Tačka preokreta se desila 2012. godine kada je američki par osuđen zbog smrti svoje usvojene 13-godišnje kćerke iz Etiopije.  Sud je utvrdio kako je par tukao i izgladnjivao djevojčicu koju su usvojili 2008. godine i koja je umrla 2011.

Međunarodna posvajanja djece iz Etiopije i drugih država u Africi imaju dugu tradiciju, no čini se kako su postala popularna kada su slavne ličnosti poput Mary-Louise Parker, Angelina Jolie i pop ikone Madonnae usvojile djecu iz Afrike. Velika popularnost usvajanja je također podgrijala strahove o mogućem iskorištavanju procesa i trgovini ljudima. Danska je 2016. godine zabranila usvajanje djece iz Etiopije zbog straha da bi manjak podataka o porijeklu djece mogao značiti da je riječ o trgovini ljudima. Još neke države su također usvojile strožija pravila za međunarodna posvajanja. SAD su suspendirale mogućnost posvajanja iz Etiopije prošlog marta.

Umjesto da ih stranci usvajaju, državni parlament smatra kako državne ustanove za brigu o djeci trebaju voditi računa o ranjivim kategorijama. Međutim, postoje osnovane sumnje oko održivosti takvog programa.

Zabrane posvajanja negativno su utjecale na agencije za posvajanje u SAD-u koje obrađuju na hiljade zahtjeva potencijalnih usvojitelja. Između 1999. godine i 2016. je ukupno 15.317 djece iz Etiopije usvojeno u SAD-u, prema podacima američkog State Departmenta. No, budući da 'ponuda' slabi neke agencije su bile primorane da zatvore svoja vrata.


Za Front Slobode prevela Esma Klico