Velike promjene u Saudijskoj Arabiji - Žene više neće morati nositi abayae?

Iako izjava ne ukazuje na promjenu zakona, ovo je prvi put da je jedna vjerska figura izjavila tako nešto. Potez je uslijedio nakon promjene političkog konsenzusa u ovoj duboko konzervativnoj vjerskoj državi

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 12.02.18 u 15:27
http://bit.ly/2ElX1z9
Viši član vrhovnog muslimanskog vjerskog tijela u Saudijskoj Arabiji izjavio je kako žene ne trebaju nositi široke i labave ogrtače koji pokrivaju cijelo tijelo, poznate pod nazivom abaya.
 
Tokom radijskog program, šejh Abdullah al-Mutlaq, član Vijeća viših naučnika, rekao je da bi se muslimanske žene trebale skromnije odijevati, ali to ne znači da trebaju nositi vjersku odjeću.
 
Saudijske žene su trenutno po zakonu obavezne nositi abaye.      
 
''Više od 90% pobožnih muslimanki u muslimanskom svijetu ne nose abaye,'' rekao je u petak šeik Mutlaq. ''Zato ne bismo trebali siliti žene da ih nose.''
 
Iako izjava ne ukazuje na promjenu zakona, ovo je prvi put da je jedna vjerska figura izjavila tako nešto. Ovaj potez je uslijedio nakon promjene političkog konsenzusa u ovoj duboko konzervativnoj vjerskoj državi, piše Independent.
 
Prestolonasljednik Mohammad bin Salman nedavno je pokrenuo antikorupcijsku politiku i privremeno uhapsio mnoge od najviših poslovnih figura u državi, uključujući milijardera Alwaleed bin Talala, koji je pušten na slobodu u januaru.
 
Samo nadležni vjerski čelnici povezani s Vijećem viših naučnika mogu izdavati fetve ili islamska pravna mišljenja, s njihovim tumačenjima islamskog prava koji predstavljaju osnovu pravnog sistema Saudijske Arabije.
 
U zemlji je tokom prošle godine zabilježeno povećanje ženskih prava. Naime, žene su dobile pravo na vožnju te im je dozvoljeno da prisustvuju javnim mješovitim sportskim događajima.
Ovo su neke od promjena koje je ova zemlja uvela u posljednjih nekoliko mjeseci, a smatraju se novim progresivnim trendom unutar nacije.
 
Međutim, aktivisti su se nedavno žalili na sistem starateljstva u zemlji koji zahtjeva od žena da traže dopuštenje od muškog člana porodice za podnošenje zahtjeva za pasoš, putovanje izvan zemlje, studiranje u inostranstvu na državnoj stipendiji, brak ili čak izlazak iz zatvora.
U četvrtak, saudijska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, ALQST, izvijestila je o zatvaranju aktivistkinje Noha al-Balawi koju su prošlog mjeseca saudijske vlasti uhapsile i ispitivale u vezi njenog učešća u pokretima za ljudska prava i prava žena.
 
Saudijska Arabija trenutno diverzifikuje svoju ekonomiju u pokušaju da modernizuje naciju i smanji svoju zavisnost od nafte.
 
Zemlja namjerava uložiti 500 milijardi dolara u svoj planirani grad, Neom. Investicija također ima za cilj poboljšanje javnih usluga i privlačenje više turista u zemlju.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico