Amerikanci, Novozelanđani, Kanađani i Britanci najvelikodušniji na svijetu

Humanitarna davanja pojedinaca kao procenat BDP-a u Americi iznose 1.44%, na Novom Zelandu 0.79%, Kanadi 0.77% i Velikoj Britaniji 0.54%.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 12.02.18 u 15:52
http://bit.ly/2CeuDsE
SAD su proglašene najvelikodušnijom nacijom na svijetu, budući da njeni građani najviše daju u humanitarne svrhe, navodi se u novom izvještaju.
 
SAD, Novi Zeland i Kanada imaju najvišu stopu humanitarnih donacija kao procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP), ustanovila je Fondacija za humanitarnu pomoć (CAF).
 
Velika Britanija imala je četvrtu najvišu stopu humanitarnih donacija u studiji koja je obuhvatala 24 zemlje, gdje je nadmašila sve ostale EU zemlje.
 
U CAF izvještaju obrađivali su se podaci zemalja koje čine oko 75% globalnog BDP-a i 53% svjetske populacije, piše Independent.
 
Humanitarna davanja pojedinaca kao procenat BDP-a u Americi iznose 1.44%, na Novom Zelandu 0.79%, Kanadi 0.77% i Velikoj Britaniji 0.54%.
 
U izvještaju se također analizirao utjecaj oporezivanja i državne potrošnje, te iznosa koji se daje humanitarnoj organizaciji, gdje se utvrdilo da ne postoji ''značajna korelacija'', osim troškova socijalnog osiguranja poslodavaca ističući složenost odluke kada dati i koliko.
 
Adam Pickering, voditelj međunarodne politike u CAF-u, izjavio je: ''U 24 zemlje koje smo proučavali, nismo našli nikakvu značajnu vezu između državnih troškova, prihoda, korporacijskih poreza i procenta BDP-a kojeg pojedinci doniraju.''
 
''Ovo ukazuje na činjenicu da odnos između visine poreza kojeg ljudi plaćaju i iznosa kojeg daju humanitarnim organizacijama nije toliko jasan kao što su neki možda mislili.''
 
''Faktori koji motivišu ljude da daju i koji utječu na to koliko daju su nevjerovatno kompleksni.''
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico