Francuska će postaviti dobnu granicu za seksualni pristanak na 15 godina starosti

Prema postojećim zakonima u Francuskoj seksualni odnosi s djecom mlađom od 15 godina predstavljaju krivično djelo, ali tužitelji moraju dokazati da je seksualni čin izvršen pod prisilom.

AUTOR: CNN
OBJAVLJENO: 07.03.18 u 07:29
http://bit.ly/2tkeLpt
Francuska vlada predložila je postavljanje formalne dobne granice za seksualnu saglasnost nakon dva sudska slučaja u kojima su sudjelovale djevojčice od 11 godina, riječi su ministrice za ravnopravnost spolova u zemlji.
 
Ministrica za ravnopravnost spolova Marlene Schiappa izjavila je kako je vlada ''odlučila postaviti dobnu granicu od 15 godina'' nakon konsultacija s javnošću i stručnim vijećem. Rekla je da će novi zakon biti predstavljen Vijeću ministara 21. marta, prenosi CNN.
 
Prema postojećim zakonima u Francuskoj seksualni odnosi s djecom mlađom od 15 godina predstavljaju krivično djelo, ali tužitelji moraju dokazati da je seksualni čin izvršen pod prisilom.
 
Dva slučaja u kojima su sudjelovale djevojčice od 11 godina izazvala su bijes javnosti u Francuskoj nakon što su navodni počinitelji bili oslobođeni optužbi za silovanje.
 
U novembru, 30-godišnji muškarac oslobođen je optužbi za silovanje nakon što je sud ustanovio kako žrtva nije bila izložena ''prinudi, prijetnji, nasilju ili iznenađenju''.
 
U drugom slučaju, optužbe protiv 28-godišnjeg muškarca, također optuženog za silovanje 11-godišnje djevojčice, smanjenje su na čin ''seksualnih odnosa s maloljetnicom'', prema francuskoj novinskoj agenciji AFP.
 
Schiappaje rekla kako francuski predsjendik želi postaviti dobnu granicu za pristanak na 15 godina, a ona je ''u više navrata izrazila istu preferenciju''.
 
U oktobru 2017. godine, izjavila je za CNN kako želi raditi na rješavanju problema kulture silovanja.
 
''Želimo odrediti dobnu granicu u zakonu ispod koje je uvijek zabranjeno imati spolni odnos s djecom i s mladim djevojkama. Granicu ispod koje se seksulani čin uvijek smatra silovanjem,'' rekla je u intervjuu.
 
Jednom implementiran zakon odredit će dobnu granicu u kojoj osoba ne može pristati na bilo kakav seksualni odnos sa 15 godina i koji će kriminalizirati svaku seksualnu aktivnost s osobom mlađom od te dobi.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico