Francuska će novčano kažnjavati kompanije koje ne plaćaju jednako muškarce i žene za isti posao

Muškarci u prosjeku imaju 9% veću plaću od žena u Francuskoj iako zakon zahtijeva jednaku plaću za isti posao u proteklih 45 godina, saopštila je vlada.

AUTOR: Reuters
OBJAVLJENO: 08.03.18 u 07:33
http://bit.ly/2Daem8q
Francuske kompanije imat će tri godine da izbrišu rodni jaz u plaćama ili će se suočiti s mogućim novčanim kaznama, što je u skladu s planovima koje je premijer Edouard Philippe predstavio u srijedu sindikatima i poslodavcima.
 
Muškarci u prosjeku imaju 9% veću plaću od žena u Francuskoj iako zakon zahtijeva jednaku plaću za isti posao u proteklih 45 godina, saopštila je vlada.
 
Prema planovima, kompanije koje imaju više od 50 zaposlenika morat će instalirati poseban softver koji će biti direktno povezan s njihovim platnim sistemima kako bi se pratile neopravdane razlike u plaćama.
 
Cilj je pokrenuti softver u kompanijama koje imaju više od 250 zaposlenika sljedeće godine, a u kompanijama koje imaju od 50 do 249 radnika 2020. godine, prenosi Reuters.
 
Ako kompanija ne uspije ukloniti platni jaz kojeg otkrije softver u periodu od tri godine, inspekcija bi imala pravo izreći novčanu kaznu u vrijednosti do 1% platnog bilansa firme.
 
"Softver nije čarobni štapić, ali će otkriti određene razlike u plaćama između muškaraca i žena", rekao je Philippe novinarima nakon sastanka sa sindikatima i poslodavcima.
 
Vladin cilj je da u narednom mjesecu precizira detalje s poslodavcima, sindikatima i stručnjacima i da uključi planove u širi paket reformi rada koje će biti predstavljene parlamentu sljedećeg mjeseca.
 
Kompanije će takođe morati da budu transparentnije u pogledu njihovog rodnog jaza u plaćama: od njih će se tražiti da ih objavljuju na svojim web stranicama, a interno sindikati će imati pristup podacima prema radnom mjestu i poziciji zaposlenika.
 
Vladin plan zabrinuo je poslodavce koji su prisustvovali Philippovoj prezentaciji.
 
''Dodatni teret ne smije biti kontraproduktivan i deaktivirati preduzetnike,'' rekao je Jean-Michel Pottier, potpredsjednik CGPME saveza malih firmi poslodavaca.
 
Vođe sindikata koji su prisustvovali prezentaciji iskazali su otvorenost za vladin plan, ali neki su također izrazili sumnje po pitanju kriterija koji će se koristiti za utvrđivanje postojanja platnog jaza.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico