Kako britanska kraljevska porodica 'zarađuje' novac?

Kraljica i njen nasljednik princ Charles većina svojih prihoda primaju od vlade i svojih privatnih posjeda. Milioni se također slijevaju u džepove ostatka porodice, uključujući princa Williama i njegovu suprugu Cathrine, vojvotkinju od Cambrigdea.

AUTOR: CNN
OBJAVLJENO: 10.05.18 u 07:40
http://bit.ly/2jLQbWT
Većina ljudi zarađuje novac na svojim radnim mjestima. Ali, članovi britanske kraljevske porodice nisu većina ljudi. Kraljica Elizabeta II i britanska kraljevska porodica imaju više izvora prihoda, ali ipak nisu toliko bogati kao što neki misle.
 
Izvještaji medija procjenjuju kako lično bogatstvo kraljice iznosi 360 miliona funti (470 miliona dolara). To je dosta novca, ali više od 320 Britanaca je bogatije, izvještava Sunday Times.
 
Kraljica i njen nasljednik princ Charles većina svojih prihoda primaju od vlade i svojih privatnih posjeda. Milioni se također slijevaju u džepove ostatka porodice, uključujući princa Williama i njegovu suprugu Cathrine, vojvotkinju od Cambrigdea. Princ Harry koji će se 19. maja vjenčati s američkom glumičkom Meghan Markle, također prima kraljevska sredstva.
 
Alanna Petroff za CNN piše kako funkcioniraju kraljevske finansije:
 
Kraljica Elizabeta II
 
Tri glavna izvora prihoda kraljice su Suvereni grant, posjed Duchy of Lancaster i njena lična imovina i ulaganja.
 
Suvereni grant – godišnji paušalni iznos od vlade – je u suštini troškovni račun koji pokriva troškove putovanja, sigurnosti, osoblja i održavanja kraljevskih palata.
 
Kraljica je dobila £42.8 milona ($58 miliona) oslobođenih plaćanja poreza od Suverenog granta u fiskalnoj 2016-2017. godini. Projektirano je da se ova isplata poveća za 78% na £76.1 milion ($103 miliona) u posljednjoj fiskalnoj godini kako bi se pomoglo finansiranje obimnog renoviranja Buckingham palače.
 
Suvereni grant se generiše od Kraljevskog posjeda, kolekcije britanskih imanja i farmi koje generišu stotine miliona funti svake godine. Velika većina prihoda Kraljevskog posjeda završava u državnim kasama, ali dio profita – između 15% i 25% - isplaćuje se kraljici u obliku Suverenog granta.
 
Još jedan važan izvor prihoda za ovu monarhiju je Duchy of Lancaster – privatni posjed komercijalnih, poljoprivrednih i stambenih imanja koji datira još iz 1265. godine. U najnovijoj fiskalnoj godini, ovaj posjed je kraljici generisao £19.2 miliona ($26 miliona) prihoda. Kraljica koristi ovaj novac za plaćanje službenih i privatnih troškova, uključujući i neke troškove drugih članova kraljevske porodice koji se bave službenim angažmanima u njenu korist.
 
Kraljica ima i ličnu imovinu, uključujući dvorac Balmoral u Škotskoj i Sandringham posjed na istoku Engelske. Oba posjeda naslijedila je od svog oca.
 
Ali, njeno bogatstvo proteže se daleko iznad nekretnina. Kraljica također posjeduje vrijednu zbirku markica, brojna umjetnička djela i dionički portfolio.
 
Ostala imovina koja se usko povezuje s kraljicom, uključujući kraljevske dragulje i mnoga umjetnička djela se ustvari nalazi u vlasništvu humanitarne organizacije Royal Collection Trust.
 
Kraljičin muž, princ Phillipe, vojvoda od Edinburgha – također prima godišnju isplatu od £359.000 ($488.000) za finansiranje službenih dužnosti. Penzionisao se prošle godine nakon više od šest desetljeća javne službe.
 
Princ Charles i njegov klan
 
Prince Charles i njegova supruga Camilla, formalno poznati kao princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla, oslanjaju se na miks javnog i privatnog novca.
 
Više od 90% njihovih prihoda dolazi od privatnog posjeda, Duchy of Cornwall, koji je osnovan 1337. godine kako bi obezbjeđivao prihod nasljendiku trona. Vojvotknija od Cornwalla posjeduje i upravlja zemljištem u ruralnim i urbanim područjima, kolekciju otoka i vikendica za najam u mjestima kao što su Wales i Cornwall.
 
U posljednjoj finansijskoj godini, ovaj par je zaradio £20.7 miliona ($28 miliona) od posjeda.
 
Par je također primio £1.3 miliona ($1.8 miliona) od kraljičinog Suverenog granta i dodatnih £461.000 ($627.000) iz različitih vladinih odjela Velike Britanije.
 
Suvereni grant se koristi za plaćanje  sužbenih putnih i materijalnih trokškova pomenutog para. Državni noac koristi se za službena prekomorska putovanja i plaće članova vojska koji štite porodicu.
 
Oko polovine njihovih godišnjih prihoda troši se na službene dužnosti i putovanja, dok četvrtina odlazi na poreze. Preostalih £6.6 miliona ($8.9 miliona) ide djeci princa Charlesa, ''neslužbenim'' kupovinama i kraljevskom štednom računu.
 
Kada se Markle službeno pridruži klanu, princ Charles ima diskrecijsko pravo dati novom paru više novca.
 
Princu Williamu, Kate i princu Harryu također se nadoknađuju troškovi kada izvršavaju službene dužnosti u ime kraljice.
 
Princ William i princ Harry imaju privatno, naslijeđeno bogatstvo od svoje majke, princeze Diane.
 
Ostatak porodice
 
Informacije o tome kako ostatak kraljevske porodice zarađuje su ograničene. Kraljica ima još troje djece pored princa Charlesa koji također imaju djecu, supružnike i unuke.
 
Kraljičini najmlađi sinovi, Andrew vojvoda od Yorka i Edward, grof Wessexa, rade puno radno vrijeme kako bi podržali monarhiju, što uključuje sudjelovanje na javnim događajima u ime svoje majke.
 
Kraljica plaća svojoj djeci za obavljanje ovih dužnosti preko svojih prihoda od Suverenog granta i Duchy of Lancaster posjeda.
 
Očekuje se da će sljedeća kraljevska generacija imati vlastite karijere, te da će zahtijevati da budu nezavisniji. Na primjer, kćerke princa Andrewa - princeza Beatrice i princeza Eugenie – rade puno radno vrijeme u oblasti ekonomije i umjetnosti. Ali, također dobivaju finansijsku potporu od svog oca.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico