Škola prisilila LGBT studente da čitaju Bibliju kao oblik kazne

Ako se ustanovi da su se suprotstavili državnim zakonima, mogao bi se izdati niz dnevnih novčanih kazni protiv školskog distrikta, gubitak sredstava i zabrana međuškolskim aktivnostima u školama u distriktu.

AUTOR: Indy100
OBJAVLJENO: 13.05.18 u 07:26
http://bit.ly/2wxVZwl
 
Škola u ruralnom dijelu Oregona našla se na udaru kritika nako što je navodno prisilila LGBT+ studenta da pročita Bibliju zbog svoje seksualnosti.
 
Ovaj potez škole koja se nalazi u distriktu The North Bend prvi je objavio The Coos Bey World, a potom i The Oregonian.
 
Optužbe se navode u pismu poslanog Bill Yesteru u martu, školskom nadzorniku distrikta, koji je tvrdio da je došlo do ''diskriminacije na temelju spola i seksualne orijentacije".
 
U dokumentu se navodi kako je student, koji se naziva samo Student3, bio prisiljen čitati Bibliju kao oblik kazne dok ga je osoblje nadgledalo, piše Indy100.
 
Nije jasno da li su bili prisiljeni čitati Bibliju zbog svoje seksualnosti, ali Student3 i još jedna LGBT+ osoba poznata kao Student1 smatraju da je to bio slučaj.
 
Međutim, izvještaji ukazuju na to da je Odjel za obrazovanje u Oregonu potvrdio da su studenti bili prisiljeni da u prošlosti čitaju Bibliju kao kaznu.
 
Ipak, u pismu upućenom Bill Yesteru navodi se kako su dokazi diskriminacije prema LGBT+ studentima 'značajni'.
 
Student 3 nije ima izbora nego pristati na ovaj oblik kazne.
 
Postoje značajni dokazi koji podržavaju navode da distrikt podržava LGBT+ učenike da razdvoje ili naprave razliku između drugih pravila ponašanja, sankcija ili drugih tretmana.
 
Ako se utvrdi da je ovo istina, to bi bilo u suprotnosti s prvim američkim amandmanom u kojem se navode da škole ne mogu koristiti Bibiliju kao izvor moći.
 
Školski distrikt The North Bend je od tada izdao saopštenje tvrdeći kako je čitanje Bibilije jedino vrijeme kada se ovaj oblik kažnjavanja mogao desiti.
 
Oregonian također navodi da je studija također diskriminisala jođ jednog LGBT+ studenta  koji je prijavio seksualno uznemiravanje.
 
Odjel za obrazovanje tvrdi kako disktrikt nije uspio istražiti da li je dijete zaboravljenog asministratora vikalo 'peder' dok su se dva učenika držala za ruku.
 
Savjetnik koji je zagovarao za LFBT+ studente i ravnpravnost suočio se s odmazdom distrikta.
 
''Ovi učenici su imali dosta podrške, ali srećom imaju dobru porodicu i prijatelje. Mnogi učenici koji su uključeni nisu došli ili  su ostali anonimni, tako da su dva glavna studenta predvodila žalbu. Imali su hrabrosti to učiniti,'' rekao je sajetnik o kome je riječ za Coos Bay World.
 
Američka unija za građanske slobode već je potvrdila da razmatra slučaj.
 
Saslušanje će se održati 24. maja kako bi se utvrdilo da li su se dužnosnici u školi ponašaju u skladu s anti-diskriminacijskim zakonima.
 
Ako se ustanovi da su se suprotstavili državnim zakonima, mogao bi se izdati niz dnevnih novčanih kazni protiv školskog distrikta, gubitak sredstava i zabrana međuškolskim aktivnostima u školama u distriktu.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico