Saudijska Arabija: Ženama odobreno izdavanje vozačkih dozvola, ali evo šta im je sve još uvijek zabranjeno

Unatoč ovoj značajnoj odluci, Saudijska Arabija je i dalje jedna od najreligioznijih konzervativnih zemalja na svijetu, a njeni ženski građani su i dalje veoma ograničeni u političkom i društvenom smislu.

AUTOR: Indy100
OBJAVLJENO: 07.06.18 u 07:22
http://bit.ly/2Hs2sZJ
 
Saudijska Arabija je konačno odobrila izdavanje vozačkih dozvola ženama.
 
Deset žena je dobilo vozačke dozvole uoči 24. juna, kada će ovo kraljevstvo službeno ukinuti kontroverznu zabranu ženskih vozača, piše Indy100.
 
Službenici očekuju da će oko 2.000 žena podnijeti zahtjev za vozačku dozvolu u toj sedmici, prenosi CNN.
 
Unatoč ovoj značajnoj odluci, Saudijska Arabija je i dalje jedna od najreligioznijih konzervativnih zemalja na svijetu, a njeni ženski građani su i dalje veoma ograničeni u političkom i društvenom smislu.
 
Evo još nekoliko stvari koje nisu dozvoljene ženama u Saudijskoj Arabiji:
 
1. Oblačiti se kako žele 

Ženski kodeks oblačenja u Saudijskoj Arabiji regulisan je islamskim šerijatskim zakonom. Kao takav ''odjevanje da bi bile lijepe'' je ilegalno za žene u ovoj kraljevini. Sve žene u javnosti moraju nositi abaye.
 
Lice ne mora biti pokriveno. Međutim, istaknuti islamski učenjak potiče dodatnu skromnost i poziva žene da izbjegavaju nošenje ''bilo kakvih abaya koje imaju ukrase, proreze i otvore.
 
2. Udati se 

Žene se ne mogu vjenčati bez izričitog dopušenja njihovih muških skrbnika. One koje se žele udati za stranca moraju prvo dobiti dozvolu ministarstva unutrašnjih poslova.
 
3. Javno učestvovati u sportskim takmičenjima 
 
U 2016. godini, Saudijska Arabija predložila je održavanje Olimpijskih igara bez žena, a princ Fahad bin Jalawi al-Saud je izjavio da je to zbog toga ''što naše društvo može bit veoma konzervativno'' i ''teško prihvata činjenicu da se i žene mogu takmičiti u sportu.''
 
Kada je ova konzervativna zemlja ipak poslala dvije žene na Olimpijske igre po prvi put, jedan vjerski vođa ih je nazvao ''prostitutkama''. Morale su biti u pratnji muškog skrbnika.
 
4. Otvoriti bankovni račun 

Žene ne smiju imati vlastiti bankovni račun bez dopuštenja.
 
5. Imati interakciju s muškarcima s kojim nisu u rodu 

Žene u Saudijskoj Arabiji imaju ograničen kontakt s muškarcima koji nisu članovi njihove porodice. U javnosti, uključujući i restorane postoje ''porodični'' odjeljci i dio koji je rezervisan samo za muškarce.
 
6. Imati skrbništvo nad djecom   

Kada se žene razvedu, mogu privremeno starati o svojoj djeci: za dječake dok ne napune sedam godina, a za djevojčice devet godina.
 
7. Podnijeti zahtjev za pasoš 

Žene ne mogu podnijeti zahtjev za pasoš bez dozvole muškog skrbnika.
 
8. Biti pravedno tretirane 

U Saudijskoj Arabiji, svjedočenje žene vrijedi duplo manje nego muškarca, a također ima pravo na samo pola nasljeđa u poređenju s braćom.
 
9. Voditi različite vrste poslove

Poslovne žene često moraju pozvati dva muškarca da svjedoče za njih u slučaju otvaranja novog posla.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico