Kanada: Senat glasao za legalizaciju rekreacijske marihuane

Kanada je poduzela ključan korak ka legalizaciji marihuane za rekreacijsku upotrebu nakon što su sentori glasali u prilog novom zakonu koji dozvoljava korištenje droge širom zemlje.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 10.06.18 u 11:47
http://bit.ly/2JpI1mm
Kanada je poduzela ključan korak ka legalizaciji marihuane za rekreacijsku upotrebu nakon što su sentori glasali u prilog novom zakonu koji dozvoljava korištenje droge širom zemlje.
 
Senat je sa 56 glasova za i 30 protiv novih pravila u čevrtak uključio i amandmane o kojima će Donji dom morati odlučiti prije nego što se zakon usvoji.
 
Liberalna stranka premijera Justina Trudeaua obećala je legalizirati rekreacijsku uporabu marihuane tokom uspješne izborne kampanje 2015. godine.
 
Iako još nije definisan datum kada će se droga pustiti u prodaju, glas Senata je izgleda bila posljednja ozbiljna prepreka za prijedlog zakona, iako se određeni broj konzervativnih senatora protivi legalizaciji.
 
Ministar zdravstva Ginette Petitpas Taylor izjavio je ranije ove godine da će kanabis biti pušten u prodaju samo nekoliko mjeseci nakon legalizacije, jer je novim maloprodajnim sistemima potrebno vrijeme za uspješno pokretanje.
 
Amandmani koje je predložio Senat obuhvataju strožija ograničenja po pitanju oglašavanja, kao i davanje glasa provincijama u odlučivanju da li Kanađani mogu uzgajati marihuanu kod kuće, piše Independent.
 
Vladina legislativa bi omogućila Kanađanima da uzgajaju do četiri biljke kod kuće za ličnu upotrebu.
 
Kanada je legalizovala kanabis za medicinske svrhe 2001. godine. Ako se novi prijedlog zakona usvoji, Kanada će postati prva G7 zemlja koja je univerzalno legalizovala upotrebu marihuane.
 
Liberali smatraju kako će novi zakon držati marihuanu dalje od maloljetnika i smanjiti povezani kriminal, stvarajući radna mjesta i povećavajući porezne prihode.
 
Međutim, mnogi i dalje smatraju da će se veliki dio kanadaskog tržišta za rekreacijsku upotrebu marihuane, koje donosi 5.7 milijardi kanadskih dolara godišnje, odnositi na nezakonitu trgovinu.
 
GTV Capital, koji gotovo u cjelosti ulaže u kanadske dionice kanabisa procjenjuje da će prosječna cijena prije oporezivanja iznositi 8.33 CAD po gramu, što je već više od ilegalne prosječne cijene od 7.48 CAD zbog testiranja, pakiranja i sigurnosnih propisa.
 
To je cijena prije dodavanja planiranog poreza na promet od 1 dolara po gramu ili 10%, šta god bude veće, ili poreza na promet od 5 do 15%.
 
''Teški korisnici upotrebljavaju više marihuane nego svi drugi zajedno,''  rekla je Damitha Pathmalal, portfolio menadžer u GTV-u.
 
''Mnogi će se držati nezakonitog tržišta s obzirom na razliku u cijeni.''
 
Royal Canadian Mounted Police planira angažirati analitičare za praćenje organiziranog kriminala u industriji kanabisa nakon legalizacije, te utvrditi potrebne resurse za implementaciju.
 
''Ako crno tržište još uvijek bude moglo poslovati profitabilno, bit će potrebna značajna pravosudna sredstva za provedbu,'' izjavila je Rosalie Wyonch, analitičarka iz neprofitne organizacije CD Howe Institute.
 
Za sada kanadske provincije planiraju izdati dozvole manjem broju legalnih trgovina nego što je potrebno da se zadovolji potražnja, što bi moglo zadržati cijene na visokom nivou dok se propisi ne ublaže.
 
Ontario, najnaseljenija kanadska provincija, u početku planira otvaranje 40 vladinih trgovina, a do 2020. godine taj bi se broj trebao povećati na 150. Quebec, druga najveća provincija po veličina, počet će sa 20 trgovina s odgođenim planovima za proširenje.
 
Nasuprot tome, američka država Kolorado sada je dom za oko 1.000 trgovaca marihuanom nakon legalizacije u 2012. godini.
 
Tamo su cijene pale sa više od $12 po gramu na manje od $7, dok se broj legalnih trgovaca povećava.
 
Danas, oko 70% korisnika marihuane u Koloradu kupuje istu legalnim putem, saopštio je glasnogovornik države.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico