Holandija odobrila zabranu nošenja odjevnih predmeta koji pokrivaju lice poput nikaba i burki

Ova zabrana ne odnosi se na nošenje hidžaba, koji pokriva samo žensku kosu. Primjenjivat će se u javnom prevozu, obrazovnim institucijama, zdravtsvenim ustanovama kao što su bolnice i u vladinim zgradama.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 29.06.18 u 07:52
http://bit.ly/2N5Xvd8
Holandija je odobrila zabranu nošenja ''odjevnih predmeta koji pokrivaju lice'' uključujući burku i nikab u nekim javnim okruženjima.
 
Ova zabrana ne odnosi se na nošenje hidžaba, koji pokriva samo žensku kosu. Primjenjivat će se u javnom prevozu, obrazovnim institucijama, zdravtsvenim ustanovama kao što su bolnice i u vladinim zgradama.
 
Gornji dom državnog parlamenta donio je konačnu odluku sistemom glasanja, prenosi Independent.
 
Holandska vlada tvrdi da će ljudi i dalje imati potpunu slobodu po pitanju načina odijevanja, osim kada je potrebno pokazati cijelo lice, kao npr. u obrazovnim i zdravstvenim okruženjima.
 
Zabrana se ne odnosi na javne ulice, iako policija može tražiti od pojedinaca da skinu dio koji prekriva lice radi identifikacije.
 
Desničarska Slobodarska stranka na čelu s Geert Wildersom tvrdi da je ovaj korak velika pobjeda, dok ga je senatorka Marjolein Faber-Van de Klashorst nazvala ''historijskim danom koji označava prvi korak ka deislamizaciji Holandije.''
 
Ona je izjavila: ''Ovo je prvi korak, a naredni je zatvoriti sve džamije u Holandiji.''
 
Holandski zakon vlada opisuje kao ''religijski neutralan'' koji ne ide toliko daleko kao neke šire zabrane koje su na snazi u susjednim zemljama poput Francuske i Belgije.
 
Svaka nova holandska vlada pokušala je zabraniti nikab, koji pokriva većinu lica osim očiju i burke, koje pokrivaju lice i tijelo, iako su studije pokazale da samo nekoliko stotina žena u Holandiji nosi ove odjevne predmete.
 
Zabrana se također odnosi na ski maske i kacige koje pokrivaju cijelo lice.
 
''Ovo je zapravo gotovo potpuna zabrana jer su jedina mjesta na kojima žene i dalje mogu nositi burke i nikabe ulica i privatni sektor,'' rekla je Annelies Moors, profesorica antropologije i sociologije na Univerzitetu u Amsterdamu. ''Naravno, privatni sektor također može imati svoja pravila, također regulišući ovo pitanje, tako da ovo ostavlja ženama veoma malo prostora.''
 
''To je sasvim nesrazmjerno, a jedini efekat koji ćemo dobiti je da će mnoge od tih žena ostajati u kući sve više,'' rekao je senator Zelene stranke Ruard Ganzevoort. "Neće imati priliku ići u školu. Neće imati priliku naučiti plivati, i sve slične stvari.''
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico