Novi Zeland postao prva zemlja na svijetu koja uvodi plaćeni dopust žrtvama porodičnog nasilja

Žrtvama porodičnog nasilja na Novom Zelandu sada će biti dozvoljeno da uzmu 10 dana plaćenog dopusta za bijeg od svojih partnera koji ih zlostavljaju.

AUTOR: Indy100
OBJAVLJENO: 31.07.18 u 07:16
http://bit.ly/2uY5DFl
U četvrtak je potvrđeno da će Novi Zeland postati prva zemlja na svijetu koja će nudtii plaćeni dopust žrtvama porodičnog nasilja.
 
Ovaj značajan zakon usvojen je sa 63 glasa za i 57 protiv u novozelandskom parlamentu nakon sedam godina zalaganja zastupnice Jan Logie.
 
Žrtvama porodičnog nasilja na Novom Zelandu sada će biti dozvoljeno da uzmu 10 dana plaćenog dopusta za bijeg od svojih partnera koji ih zlostavljaju.
 
Zakon će štititi sve žrtve nasilja u porodici o otpuštanja s posla ili nazadovanja na radnom mjestu.
 
Logie, koja je radila u ženskom skloništu za preživjele žrtve porodičnog nasilja, prije nego što je postala članica parlamenta pozdravila je usvajanje zakona.
 
Prečesto, žrtve zbog toga moraju napustiti svoj posao , zbog čega se moraju više oslanjati na svog zlostavljačkog partnera, što znači da njihov poslodavac mora angažirati i osposobiti novo osoblje. To je situacija u kojoj svi gube, rekla je Logie, kako prenosi Mashable.
 
Danas ćemo postati prva zemlja na svijetu koja će pružiti tu zaštitu kao univerzalno pravo. Danas se borimo za budućnost bez nasilja u porodici.
 
Novi Zeland ima jednu od najviših stopa porodičnog nasilja na svijetu s oko 105.000 izvještaja o nasilju u porodicama na godišnjem nivou.
 
Ipak, smatra se da 80% incidenata može proći neprijavljeno.Reakcija na ovaj historijski zakon na Novom Zelandu i širom svijeta pozdravljena je pozitivnošću i označava značajan trenutak u borbi protiv porodičnog nasilja, piše Greg Evans za Indy100.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico