9 najvećih prijetnji za budućnost čovječanstva

U svom godišnjem izvještaju o globalnim rizicima, švedska neprofitna Fondacija za globalne izazove objavila je devet najvjerojatnijih načina na koje bi čovječanstvo moglo biti izbrisano

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 03.11.18 u 09:44
http://bit.ly/2AJh1Io
Koja je trenutno najveća prijetnja budućnosti čovječanstva? Hoće li se naši robotski gospodari konačno okrenuti protiv nas ili će nas govor mržnje koji koriste neke svjetske vođe potaknuti da postanemo ubojite horde? U svom godišnjem izvještaju o globalnim rizicima, švedska neprofitna Fondacija za globalne izazove objavila je devet najvjerojatnijih načina na koje bi čovječanstvo moglo biti izbrisano, prenosi IFLScience.
 
Izvještaj o rizicima globalnih katastrofa temelji se na naučnim istraživanjima i doprinosima vodećih akademskih stručnjaka kako bi "stvorili dublje razumijevanje katastrofalnog rizika i time potakli raspravu o tome kako se upravljanje tim rizicima može razviti i poboljšati".
 
"Uzrujavamo se oko poznatih rizika - pad aviona, karcinogenih materija u hrani itd. - i svi se intenzivno proučavaju", napisao je Martin Rees, britanski astronomer i suosnivač Cambridg Centra za proučavanje postojećeg rizika. "Ali, poričemo neke izviruće prijetnje - potencijalne negativne strane novih tehnologija koje se brzo razvijaju i rizik od prelaska ekološke "tačke preokreta."
 
Iako su nevjerojatani, sljedeći scenariji mogli bi imati globalne posljedice.
 
Nuklearni rat
 
Iako se procjenjuje da vjerojatnoća globalnog nuklearnog rata nije veća od 1%, čak i jedna eksplozija mogla bi ubiti čak 95% ljudi unutar 4 kilometra radijusa detonacije, uz vrlo ozbiljnu štetu koja se proteže šest puta dalje.
 
Najveći svjetski arsenali nalaze se u SAD-u i Rusiji, koje imaju oko 7.000 bojnih glava, dok Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael također posjeduju nuklearne bombe. Prema jednom scenariju, "sveobuhvatna razmjena" 4.000 nuklearnog oružja ne samo da bi rezultirala ogromnim gubitkom života, nego bi oslobodila 150 teragrama dima, što bi dovelo do smanjenja globalnih temperatura do 8 stepeni tokom 5 godina, što je tačka u kojoj bi hrana postala teška, uzburkavala haos i nasilje, dok bi "većina preživjelog svjetskog stanovništva umirala od gladi."
 
Biološki i hemijski rat

Za razliku od nuklearnog, biološko i hemijsko oružje može se relativno lakše razvijati i distribuirati na različite načine u cijelim regijama, oslobađajući patogene širom svijeta koji bi mogli dovesti do pandemije, bilo slučajno ili namjerno.
 
Katastrofalne klimatske promjene
 
Trenutni napori usmjereni su na ublažavanje scenarija povećanja temperature do 2°C, ali postoji potencijal za rizik od još većeg porasta. Čak i porast manji od 2 stepena bi pojačao i učinio tropske ciklone češćim, srušio cijele ekosisteme, pogoršao poljoprivredno zemljište, izgubili bi se pouzdani izvori slatkovodnih voda i a obalni gradovi bi bili poplavljeni, što bi uzrokovalo migraciju više od milijarde ljudi.
 
Ekološki kolaps
 
Guranje ekosistema izvan njihove tačke preokreta moglo bi umanjiti biološku raznolikost i zalihe slatkovodnih voda, uzrokovati pad poljoprivrednih kapaciteta i drastično pogoršati naše dnevne životne uvjete.
 
Pandemije
 
Iako je vrlo rijetko, globalno širenje bolesti može biti iznimno smrtonosno i još je olakšano uzimajući u obzir mogućnost prelaska preko kontinenta u samo nekoliko sati. Rizik pandemije određen je zaraznošću patogena, rizikom infekcije i periodom inkubacije.
 
Utjecaj asteroida
 
Iako je malo vjerojatno da asteroid dovoljno velik da izazove četvrto masovno izumiranje postoji unutar Zemljine orbite, to nije nemoguće. Ako je asteroid sličan veličini (oko 1 kilometar) onoga što je ubio dinosaure prije 65 miliona godina, njegov utjecaj bi izbacio dovoljno čestica u atmosferu što bi zamaglilo Sunce nekoliko mjeseci, hladeći planetu i potkopavajući ekosisteme.
 
Supervulkanska erupcija

Trenutno ne možemo predvidjeti vulkanske erupcije više od nekoliko mjeseci unaprijed, ali naučnici pomno posmatraju potencijalne supervulkane poput Yellowstone kaldere. Ako bi se takva erupcija dogodila, prašina i sulfati bi se izbacili u atmosferu, uzrokujući zahlađenje za oko 3-5°C tokom nekoliko godina.
 
Solarno inženjerstvo
 
Ova tehnologija reflektira svjetlost i toplinu od sunca natrag u svemir pomoću aerosola ili drugih čestica kako bi ohladili planetu, ali mi zapravo ne razumijemo njene rizike ili potencijalne prednosti. Ona ima potencijal destabilizirati lokalne i globalne klime ili, ako se odjednom završi, rezultira "brzim i ozbiljnim globalnim zagrijavanjem".
 
Umjetna inteligencija
Superinteligentni AI u pogrešnim rukama zvuči kao pretpostavka revampiranja Austin Powers-a, ali to bi moglo rezultirati brojnim razornim posljedicama jer se nebiološka inteligencija može koristiti za postizanje složenih ciljeva koji nisu uvijek u skladu s potrebama čovječanstva.