Luksemburg postaje prva zemlja na svijetu s besplatnim javnim prevozom

Ako ova ideja bude uspješna, susjedna Francuska bi mogla početi ukidati cijene nekih autobuskih usluga. Trenutačno putnici mogu putovati mnogo kilometara od i do gradova poput Nice i Perpignana sa kartom od samo 1 €.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 06.12.18 u 11:07
http://bit.ly/2rmN6QI
Dok će putnici u Velikoj Britaniji morati izdvajati 3,1% više za prevozne karte u 2019. godini, Luksemburg će postati prva zemlja na svijetu koja će ukinuti sve cijene vožnje u javnom prevozu.
 
Nova vladina koalicija preuzima dužnost u Velikom Vojvodstvu uz obećanje o ukidanju prevoznih karata za voz, tramvaj i autobus sljedećeg ljeta, piše Independent.
 
Trenutačno, cijene prevoza su relativno niske: 2 € za do dva sata putovanja, što u ovoj maloj naciji pokriva gotovo bilo koji put.
 
Područje Luksemburga iznosi 999 kvadratnih milja, gotovo isto kao i Oxfordshire.
 
Svako ko se želi voziti prvom klasom plaća 3 €. Jednodnevna karta druge klase u svim vrstama javnog prevoza košta 4 €.
 
Mladi i osobe starije od 60 godina putuju besplatno, a mnogi putnici uplaćuju godišnji "mPass" koji košta 150 € za sav javni prevoz.
 
Fukcionisanje Luksemburškog transportnog sistema košta oko milijardu eura godišnje, ali kao rezultat koncesijskih ponuda, troškovi iznose svega 30 miliona eura godišnje.
 
Od ljeta 2019. ukinut će se prevozne karte. Dio troškova bit će pokriven uklanjanjem porezne olakšice za putnike.
 
Smatra se da ovaj potez može doprinijeti smanjenju korištenja privatnih automobila; zakrčenost prometa, posebno oko grada Luksemburga, je ozbiljan problem.
 
Neki gradski centri širom svijeta nude besplatni prijevoz u pokušaju smanjenja prometne zakrčenosti, a u nekim SAD državama autobuski sistem je besplatan. No nijedna druga zemlja nije uklonila cijene iz svoje prometne mreže.
 
Međutim, nisu svi putnici uvjereni da je ovo dobra ideja. Claude Moyen, učitelj koji svakodnevno putuje vozom do svoje škole u gradu Diekirchu, izjavio je kako ne bi volio da se kvaliteta putovanja smanji, te je dodao: "Nisam siguran hoće li besplatan javni prevoz ovdje u Luksemburgu odvući ljude od automobila."
 
Ako ova ideja bude uspješna, susjedna Francuska bi mogla početi ukidati cijene nekih autobuskih usluga. Trenutačno putnici mogu putovati mnogo kilometara od i do gradova poput Nice i Perpignana sa kartom od samo 1 €.
 
Jedno od pitanja koje treba razmotriti u Luksemburgu je vjerovatnoća da bi se beskućnici mogli mudro preseliti sa ulica u vozove tokom zime, kako bi ostali na toplom dok putuju kroz zemlju.
 
Osim toga, nije donesena odluka o tome kako se nositi s trenutnim razgraničenjem između prve i druge klase odjeljaka u vozovima.
 
Koaliciju Demokratske stranke, ljevičarske Socijalističke radničke stranke i Zelenih predvodi premijer Xavier Bettel. Poznata je kao "koalicija Gambije", jer su boje stranaka plava, crvena i zelena respektivno - zajedno boje Gambijske zastave.
 
Nova vlada razmatra i legalizaciju kanabisa, te uvođenje dva nova godišnja praznika - uključujući i 9. maj, "Dan Evrope".
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico