Kako pomoći ljudima da uoče greške i promjene mišljenje - 350 godina staru tehniku potvrdili psiholozi

Ako nije dovoljno što je Blaise Pascal priznat matematičar, fizičar i filozof, čini se da je bio i rani psiholog

AUTOR: Quartz
OBJAVLJENO: 09.01.19 u 19:52
http://bit.ly/2ABlvR2
Matematičar, filozof, izumitelj i pisac iz 17. vijeka Blaise Pascal također je poznat po Paskalovoj opkladi koja u prvom formalnom korištenju teorije odlučivanja tvrdi da je vjerovanje u Boga najpragmatičnija odluka. Međutim, čini se da je ovaj francuski mislilac imao smisla i za psihologiju. Kao što ukazuje Brain Pickings, Pascal je postavio najefikasniji način uvjeravanja nekoga da promjeni svoje mišljenje vijekovima prije nego što su eksperimentalni psiholozi počeli formalno proučavati ubjeđivanje:
 
''Kada želimo nekog ispraviti, kada drugome želimo ukazati da griješi, moramo vidjeti sa koje strane, iz kojeg ugla posmatra situaciju, jer na toj strane obično i leži nešto istinito, te joj to treba i priznati, ali joj pokazati situaciju i sa druge strane, odakle ta istina izgleda lažno. Druga osoba je zadovoljna time jer vidi da nije pogriješila, već samo nije uspjela sagledati stvari iz svih uglova. Dakle, nikoga neće uvrijediti što nije uočio sve, ali niko ne voli da griješi, a to možda proizlazi iz činjenice da čovjek po svojoj prirodi ne može sve da vidi, i naravno ne može pogriješiti iz svoje tačke gledišta, jer su percepcije naših čula uvijek tačne.''
 
Pascal je dodao: Ljude je generalno bolje ubjeđivati razlozima koje su sami otkrili nego spoznajama i iskustvima drugih ljudi.
 
Jednostavno rečeno, Pascal predlaže da prije nego izložite svoje neslaganje sa nekim, prvo istaknite ono za što mislite da su u pravu. A da bi efikasno ubijedili nekoga da promjeni mišljenje, navedite ih da sami otkriju u čemu griješe. Arthur Markman, profesor psihologije na The University of Texas u Austinu, SAD, kaže da su obje ove teorije istinite.
 
"Jedna od prvih stvari koje morate učiniti da bi dali nekome dozvolu da se predomisli je da im spustite "odbrambeni gard" i spriječite ih da se dublje "ukopavaju" sa stavom koji su već zauzeli", kaže on. "Ako odmah počnem da vam ukazujem na sve u čemu niste u pravu, nemate nikakvog motiva za saradnju. Ali, ako počnem tako što ću reći: 'Imali ste par dobrih zapažanja, mislim da su to važna pitanja', tada drugoj strani dajete razlog da sarađuju kroz razmjenu mišljenja. I to vam daje priliku da izrazite svoju zabrinutost u vezi sa njihovim stavovima na način koji omogućava saradnju."
 
Markman takođe podržava Pascalov drugi prijedlog za ubjeđivanje. "Ako imam svoju ideju, mislim da mogu zahtijevati vlasništvo nad tom idejom, što je u suprotnosti sa prihvatanjem vaše ideje, to znači da moram eksplicitno reći: ''Priklonit ću se vašem mišljenju, kao autoritetu za ova pitanja.' Ne žele to svi uraditi", dodaje on.
 
Drugim riječima, ako nije dovoljno što je Pascal priznat matematičar, fizičar i filozof, čini se da je bio i rani psiholog, piše Olivia Goldhill za qz.com