Samo u 19 zemalja na svijetu vlada potpuna demokratija

Sve u svemu, tužna realnost širom svijeta je da demokratske norme slabe, prema dostupnim podacima.

AUTOR: Indy100
OBJAVLJENO: 27.02.19 u 10:35
http://bit.ly/2U6md01
Demokratija je globalno ugrožena, upozorava novi izvještaj iz Economist
Intelligence Unit.
 
Godišnji indeks demokratije posmatra vlade širom svijeta i prati izbore, politiku, kulturu i građanska prava.
 
Ovogodišnji izvještaj, objavljen u četvrtak, pokazao je kako u svijetu postoji samo 19 potpunih demokratija, piše Indy100.
 
U izvještaju se zaključuje kako gotovo trećina ljudi živi pod autoritarnom vladavinom, a velika količina njih u Kini.
 
Indeks je procijenio 89 zemalja i svi su dobili niže ocjene nego prošle godine.
 
Već sedmu godinu za redom Norveška je 'najdemokratskija' nacija na svijetu, dok se u Zapadnoj Evropi nalazi 14 od 19 potpunih demokratija.
 
Međutim, ocjena regije se smanjila na 8,38 od deset. Pokušaj španske vlade da sruši referendum o nezavisnosti Katalonije u oktobru 2017. godine uzrokovao je smanjenje nacionalnog prosjeka za 0,22 boda, što je samo 0,08 bodova više od kategorije ''manjkava demokratija''.
 
Najimpresivniji rezultat 2017. godine zabilježila je Gambija.
 
Ova država je pozdravila svoju prvu ikada demokratsku vladu prošle godine nakon 22 godine vladavine diktatora Yahye Jammeha.
 
Pozicija Gambije se poboljšala za 2.91 čime je Gambija prešla u kategoriju ''hibridnog režima'' iz kategorije ''autoritarnog režima'' i napredovala za 30 mjesta na ljestvici.
 
Najveći pad zabilježila je Indonezija, koja je pala sa 48. aa 68. mjesto, dok se Venecuela vratila u kategoriju ''autoritarnog režima''.
 
Sjedinjene Američke Države ostale su u kategoriji ''manjkave demokratije'' u koju su se vratile 2016. godine nakon ozbiljnog pada povjerenja javnosti, kako prenosi Economist.
 
Sve u svemu, tužna realnost širom svijeta je da demokratske norme slabe, prema dostupnim podacima. Stvari na koje se utječe uključuju smanjenje povjerenja u institucije, erozija građanskih sloboda i ograničavanje slobode govora.
 
U izvještaju se navodi: ''Država u mnogim zemljama igra značajnu ulogu u ograničavanju slobode medija i izražavanja. Vlade u demokratskim i autoritarnim zemljama, razvijaju zakone o kleveti, zakone za sprječavanje terorizma, zakone o blasfemiji i zakone o ''govoru mržnje'' kako bi se ograničila sloboda izražavanja i obuzdala sloboda medija.
 
Top 10 demokratskih zemalja u svijetu:

1 Norveška
2 Island
3 Švedska
4 Novi Zeland
5 Danska
= 6 Kanada
= 6 Irska
8 Australija
= 9 Švicarska
= 9 Finska
 
Među najautoritarnijim zemljama na svijetu nalaze se Sjeverna Koreja, Sirija i Čad.
 
Autori su ipak pronašli razlog za nadu: ''Ako se 2016. godina istakla po populističkoj pobuni protiv glavnih političkih stranaka i političara u razvijenim demokratijama Evrope i Sjeverne Amerike, 2017. godinu je obilježila negativna reakcija protiv populizma.''
 
Među primjerima koje uključuju navode se napori za preokretanje Brexita i opozicija Trumpu.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico