Najbolja mjesta za život u slučaju izbijanja Trećeg svjetskog rata

Popis je temeljen na Globalnom indeksu mira 2017. i videozapisu kojeg možete vidjeti ovdje o zemljama u kojima je najbolje biti u slučaju Trećeg svjetskog rata.

AUTOR: Indy100
OBJAVLJENO: 08.03.19 u 09:18
http://bit.ly/2Uq8IIP
Po ko zna koji put otkako je Trump stupio na dužnost, neki ljudi vjeruju da je 3. svjetski rat blizu, i iako je priroda tog rata (nuklearna, ekonomska, cyber rat) nepoznata, očekivanja su da će to biti jako, jako loše.

U tom svjetlu, prikupili smo popis deset zemalja u koje biste se vjerovatno trebali preseliti ako bi došlo do izbijanja Trećeg svjetskog rata, piše Narjas Zatat za Indy100.

Popis je temeljen na Globalnom indeksu mira 2017. i videozapisu kojeg možete vidjeti ovdje o zemljama u kojima je najbolje biti u slučaju Trećeg svjetskog rata.

Ovo je top deset tih država:

10. Irska

Irska prakticira vojnu neutralnost i od 1930-ih godina je međunarodno neutralna. Ako i izbije Treći svjetski rat, vjerovatno će zadržati tu neutralnost.

9. Švicarska

Švicarska ima najstariju historiju vojne neutralnosti, uspostavljenu tokom Pariškog ugovora 1815. godine. Od tada ova zemlja nije sudjelovala u stranom ratu. Njene planine su također utvrđene protiv stranih upada, što je čini idealnim mjestom za odlazak u slučaju svjetskog rata.

8. Slovenija

Kada je riječ o samoodrživosti, slovenski termalni, solarni i hidroelektrični izvori energije znače da, ako dođe do međunarodnog sukoba, oni se ne moraju oslanjati na drugu zemlju za energiju. Zajedno s činjenicom da je ova zemlja u velikoj mjeri uspjela ostati izvan Prvog i Drugog svjetskog rata, možemo samo pretpostaviti da će nastaviti ovo izolacionističko ponašanje i kloniti se globalnih sukoba.

7. Fidži

Otok u južnom pacifičkom oceanu, Fidži je geografski smješten na izoliranom i stoga prilično sigurnom mjestu. Nije okružen kopnom, a njegova vlada se tradicionalno drži podalje od globalnih sukoba.

6. Danska

Danska je na ovom popisu neutralna: iako se može povući u rat preko svog statusa u Sjevernoatlantskom savezu (na strani Evrope), ima i jedan adut: Grenland. Ova regija je politički nepristrana i prilično udaljena.

5. Austrija

Austrija se nalazi na 4. mjestu od 163 zemlje na Globalnom indeksu mira za 2017. Ako to nije dovoljno da vas primami, imajte na umu da je u područjima sukoba, militarizacije, društva i sigurnosti, imala ocjenu 1,5 od pet.

4. Portugal

Zauzimajući treće mjesto u Globalnom indeksu mira, Portugal je, prema Politicu, postao "oaza stabilnosti". Desničarski populizam koji se širi po cijeloj Evropi ostaje u velikoj mjeri odsutan u ovoj zemlji koja se držala podalje od većine sukoba od Drugog svjetskog rata, što ju je učinilo stabilnom i interno i eksterno.

3. Novi Zeland

Jedna od najboljih stvari za ovu zemlju je njena predanost samoodrživosti: dobiva više od polovice svoje električne energije iz hidroelektrana i ima plodnu zemlju, što omogućuje proizvodnju usjeva u slučaju da bude odsječena od ostatka svijeta.
Uz to što je udaljeno mjesto, Novi Zeland je dobar izbor za dom u slučaju svjetskog rata.

2. Kanada

Kanada je osma najmirnija zemlja na svijetu prema Globalnom indeksu mira za 2017. Ona je osvojila 1,1 od mogućih pet bodova za domaći i međunarodni sukob, što ju je učinilo jednom od najmanje uključenih zemalja kada su u pitanju ratni sukobi.

1. Island

Island ima ocjenu jedan na Globalnom indeksu mira, što ga je učinilo najmirnijom zemljom na svijetu.
Osim toga, ova zemlja je geografski daleko od sila uključenih u globalne sukobe (kao što su Amerika, Sjeverna Koreja, Rusija i Iran), što ga čini najboljim skrovištem.


Za Front Slobode prevela Esma Klico