Iran: 'Određene' žene mogu gledati neke muške sportove

Prisustvo i gledanje sportskih događaja ženama u Iranu zabranjeno je od Islamske revolucije 1979. godine

AUTOR: Agencije
OBJAVLJENO: 09.06.15 u 11:30
OSVJEŽENO: 09.06.15 u 11:30
http://bit.ly/1Mkuq6k
Određenom broju žena u Iranu bit će dozvoljeno da gledaju utakmice Svjetske lige u odbojci koje će se u Teheranu igrati ovog mjeseca, prenosi Anadolu Agency (AA). 

U Iranu je ukinuta zabrana ženama da prisustvuju sportskim događajima u kojim učestvuju muškarci, potvrdili su danas zvaničnici. 

Zabrana je skrenula svjetsku pažnju prošle godine kada je ​Ghoncheh Ghavarni uhapšena ispred Azadi stadiona samo zato što je htjela gledati utakmicu. Dok je iransko sudstvo tada zauzimalo stav da je ona uhapšena zbog dovođenja u vezu sa opozicijom, Međunarodna odbojkaška federacija zahtijevala je da se ona pusti na slobodu. Također je otkazala održavanje Svjetskog prvenstva za juniore koje se u Teheranu trebalo održati ove godine. 

"Određenom broju žena, uglavnom porodicama igrača nacionalnih timova, bit će dozvoljeno da gledaju predstojeću odbojkašku utakmicu", izjavila je potpredsjednica vladinog Odjela za žene i porodicu Shahindokht Molaverdi. 

Ženama je od sada dozvoljeno da gledaju odbojkaške, košarkaške, rukometaške utakmice i tenis. Nije im dozvoljeno gledati fudbal, plivanje i hrvanje. 

Kako bi ispitale teren, vlasti su prošle sedmice određenom broju žena dozvolile da uđu u arenu i odgledaju košarkašku utakmicu u Teheranu. 

Odbojkaški meč između nacionalnih timova Sjedinjenih Američkih Država i Irana odigrat će se 19. juna.

Prisustvo i gledanje sportskih događaja ženama u Iranu zabranjeno je od Islamske revolucije 1979. godine.