Coca Cola povećala proizvodnju plastičnih boca za milijardu

Izračunali smo da kompanija svake godine proizvede preko 110 milijardi plastičnih boca – što je zapanjujućih 3.400 boca po sekundi – dok odbija da preuzme odgovornost za svoju ulogu u krizi plastičnog zagađenja s kojom se suočavaju naši okeani

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 10.10.17 u 17:47
http://bit.ly/2xvugwg
Prema novoj analizi, Coca Cola je prošle godine proizvela milijardu plastičnih boca više u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Kompanija ne objavljuje podatke o proizvodnjih svojih boca, ali istraživanje neprofitne organizacije Greenpeace je pokazalo da se količina plastike koju koristi ova kompanija za bezalkoholna pića povećala.

Iz ove organizacije za zaštitu životne sredine se navodi  kako Coca Cola sada proizvodi više od 110 milijardi plastičnih boca svake godine, piše Independent.

Coca Cola je potvrdila kako je došlo do povećanja u količini amblaže koju distribuira, tj, plastičnih boca. Kompanija navodi kako se sve njihove boce koje se prodaju u Velikoj Britaniji mogu u potpunosti reciklirati.

Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredine ističu kako se samo mali broj plastičnih boca zapravo reciklira. U Velikoj Britaniji, ponovo se upotrijebi 43% boca – što je brojka koja je vjerovatno znatno niža u manje razvijenim zemljama.

Louise Edge, aktivistica za okeane u Greepeace-u, izjavila je za Guardian: ''Coca Cola govori o održivosti, ali zapanjujuća stopa po kojoj proizvodi boce za jednokratnu upotrebu i dalje raste.''

''Izračunali smo da kompanija svake godine proizvede preko 110 milijardi plastičnih boca – što je zapanjujućih 3.400 boca po sekundi – dok odbija da preuzme odgovornost za svoju ulogu u krizi plastičnog zagađenja s kojom se suočavaju naši okeani.''

Voljeli bismo da Coca Cola pruži detaljan uvid u ono šta proizvodi – kako bismo mogli pozdraviti sva pojašnjenja kompanije vezana za našu procjenu.

Pored fosilnih goriva koja se koriste u proizvodnji boca, svake godine u svjetskim okeanima završi 13 miliona tona plastike.

Naučnici su ranije izjavili kako će do 2015. godine okeani sadržavati više plastike nego ribe, kada bi se mjerila njihova težina.

Broj plastičnih bočica koje se proizvode na globalnoj razini trenutačno iznosi 480 miliona svake godine i nastavit će rasti; podaci pokazuju kako će do 2021. godine ta brojka dostići iznos od pola triliona godišnje.

Dok su sve Coca Cola boce koje se prodaju u Velikoj Britaniji proizvedene od plastike koja se može reciklirati, kompanija je do sada odbijala provoditi sličnu politiku za boce koje se prodaju na drugim mjestima.

Trenutno se kompanijine boce izrađuju od 25% reciklirane plastike – što je brojka za koju se kompanija obavezala povećati na 50% do 2020. godine.

Glasnogovornik Coca Cole, čiji brendovi uključuju Fantu, Sprite, Oasis, Lilt i Schweppes, pored tradicionalnog piće kole, je rekao: ''Naš broj PET boca za upotrebu na globalnoj razini iznosio je 59% u 2016. godini, što je povećanje za 1% u odnosu 2015. godinu. Nastavit ćemo sa pregledanjem i prilagođavanjem naše strategije pakiranja kao dijela našeg cjelokupnog poslovnog plana.''

''U Velikoj Britaniji, sve naše boce i limenke se mogu 100% reciklirati još od 2012. godine. Naše plastične boce sadrže 25% recikliranog materijala i nedavno smo obećali udvostručiti taj iznos na 50% do 2020. godine."

Coca Cola je također podržala pozive za uspostavljanje sheme za deponovanje boca i radi s vladinim ministarstvima na mogućim načinima implementacije iste.

Za Front Slobode prevela Esma Klico