Google koristi 100% energije iz obnovljivih izvora

Google je nedavno potpisao ugovore za tri vjetroelektrane - za ukupno 535 MW – čime su njegova ukupna ulaganja u energetsku infrastrukturu dostigla brojku od $3.5 milijardi

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 03.12.17 u 14:49
OSVJEŽENO: 03.12.17 u 14:49
http://bit.ly/2iIjigU
U decembru 2016. godine, prije otprilike godinu dana, Google je najavio kako će energiju za svoje podatkovne centre napajati iz obnovljivih izvora. Sada je kompanija na svom twitter profilu objavila da je nedavna nabavka čiste energije pretvorila ovaj cilj u stvarnost.
 
Google je nedavno potpisao ugovore za tri vjetroelektrane - za ukupno 535 MW – čime su njegova ukupna ulaganja u energetsku infrastrukturu dostigla brojku od $3.5 milijardi, navodi Electreck; što je potez koji je povećao ukupni kapacitet solarnih i vjetroelektrana za 3 gigavata. Iz Googla navode da je to dovoljno za 100% napajanje svojih proizvoda i usluga, piše Dom Galeon za Futurism.
 
U postu na svojoj vlastitoj LinkedIn stranici, viši voditelj za Google-ovu energiju i infrastrukturu je pružio više pojedinosti o nedavnim kupnjama. "Sa 2*98 MW sa Avangridom u Južnoj Dakoti, 200 MW s EDF-om u Iowi i 138.6 MW s GRDA-om u Oklahomi – Google je postao najveći korporativni kupac obnovljivih izvora na planeti, 100% obnovljivih u 2017. godini.
 
Nedavne kupovine Googla su potaknute stalnim smanjenjem troškova obnovljive energije, naročito solarne energije i vjetra, koji su se smanjili za 60 do 80%. ''Budući da se troškovi solarne  energije i vjetra dramatično smanjuju i potiču značajan rast zaposlenosti, prelaz na čistu energiju otvara nove ekonomske prilike brže nego što se to ikada moglo očekivati,''  izjavio je Gary Demasi, direktor za globalnu infrastrukturu Googla u saopštenju.
 
Google nije jedina kompanija koja puno ulaže u čistu energiju. Amazon gradi ogromnu vjetroelektranu u Teksasu, koju direktor Jeff Bezos ponosno pokazuje na svom twitter profilu. Ukupne nabavke obnovljivih izvora energije Amazona trenutno se kreću oko 1.5 GW. Nabavke Googla su dvostruko veće.
 
Osim očiglednog utjecaja na okoliš, Google-ova odluka o ulaganju u solarnu i vjetroenergiju također doprinosi ekonomskom utjecaju čiste energije. Do danas, obnovljiva energija je proizvela više radnih mjesta nego fosilna goriva. Osim privatnih korporacija, određeni broj država u Sjedinjenim Američkim Državama i nacija širom svijeta radi na 100%-tnoj obnovljivoj budućnosti.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico