Kitovi i morski psi su nove žrtve našeg plastičnog otpada

Istraživanje, objavljeno u časopisu Trends in Ecology and Evolution, otkrilo je da morske životinje poput kitova, morskih pasa i ostalih životinja konzumiraju sitne čestice plastike koje mogu blokirati njihovu sposobnost apsorbiranja nutrijenata. Te čestice također mogu izazvati toksične nuspojave

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 08.02.18 u 14:33
OSVJEŽENO: 08.02.18 u 14:33
http://bit.ly/2C5pdA2
Obično kada razmišljamo o zagađenosti mora plastikom pomislimo na slike kornjača ili morkih ptica koje se guše zbog ostataka plastike. No, plastika ne mora biti vidljiva golim okom da bi imala štetne utjecaje. Nova studija otkriva kako najmanje čestice plastike mogu utjecati na najveće morske životinje. Naučnici iz SAD, Australije i Italije su napisali kako su određene vrste kitova i ajkula izložene riziku od mikroplastičnog zagađenja, odnosno od sitnih čestica plastike koje plutaju nevidljive u okeanima širom svijeta, prenosi Futurism.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Trends in Ecology and Evolution, otkrilo je da morske životinje poput kitova, morskih pasa i ostalih životinja konzumiraju sitne čestice plastike koje mogu blokirati njihovu sposobnost apsorbiranja nutrijenata. Te čestice također mogu izazvati oksične nuspojave.

U životinje koje koriste filtere kako bi se hranile spadaju vrste usanih kitova poput grbavih kitova, sivih kitova i plavih kitova koji nemaju zube. Usani kitovi imaju filter izgrađen na osnovu keratina kojeg koriste za 'usisavanje' hrane poput planktona iz vode. Ove životinje ponekad popiju na hiljade kubičnih metara morske vode dnevno kako bi dobili svoju potrebnu dozu planktona. Naučnici su otkrili da zajedno s planktonima, kitovi konzumiraju i potencijalno toksične čestice mikroplastike koje su manje od 5 milimetara i koje su veličinom slične planktonima.

Elitza Germanov, koautorka studije i naučnica u Marine Megafauna Foundation, je izjavila za Guardian: "Uprkos sve brojnijim istraživanjima o mikroplastici u morskom okolišu, postoji samo nekoliko studija koje ispituju efekte na velike životinje koje filtriraju hranu. Još uvijek pokušavamo razumjeti obim problema. Međutim, postalo je jasno da kontaminacija mikroplastikom potencijalno može smanjiti populaciju pomenutih životinja, od kojih mnoge žive jako dugo i imaju malo potomaka tokom života."

Na obalama širom svijeta su se nasukali kitovi kod kojih su u stomacima pronađene velike količine plastičnog otpada, što je jedan od najvećih argumenata protiv plastičnog zagađenja. No, često i ne razmišljamo o mikroplastici. Ova studija pokazuje kako se velike morske životinje, koje su već ugrožene prevelikim ribolovom, nalaze u većoj opasnosti nego što smo mislili.

Mikroplastika nastaje iz različitih izvora. Ona može biti ostatak većih plastičnih komada koji su se vremenog razgradili u vodi. Ali, također mogu dolaziti iz svakodnevnih proizvoda za kućanstvo poput sapuna i pasta za zube.

Rješenja rastućeg problema plastičnog zagađenja nisu baš jednpostavna kao "ne koristite određene sapune" ili "pažljivo reciklirajte". Kompanije moraju prestati proizvoditi proizvode koji sadrže plastične mikrogranule, vlade moraju pronaći načine uklanjanja mikroplastike iz voda i organizacije poput Monterey Bay Aquarium trebaju nastaviti obrazovati javnost o pitanju plastičnog zagađenja. Kitovi i morski psi su stupovi njihovih ekosistema. Ukoliko se ove životinje dovedu do ruba istrebljenja, njihovi osjetljivi ekosistemi bi bili nepovratno promijenjeni.

Za Front Slobode prevela Esma Klico