Plastičnim otpadom smo zagadili čak i udaljeni Arktik

Glavni izvor plastike na Arktiku zapravo je ribarska industrija. Procjenjuje se da je oko 80% plastike pronađene u ledenim vodama bačeno sa brodova ili su to dijelovi koji otpadaju kada se mreža za lov zapetlja.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 11.02.18 u 15:23
OSVJEŽENO: 11.02.18 u 15:23
http://bit.ly/2EhU8z8
Čak i udaljena područja Arktičkih okeana nisu imuna na plastično zagađenje. Novi izvještaj norveških istraživača pokazao je da su otkrili tragove plastike u svakom dijelu kojeg su istraživali (bez obzira na njegovu udaljenost).
 
Naučnici se nadaju da će njihova otkrića koja su predstavljena na Arctic Frontiers konferenciji ove sedmice konačno potaknuti političare da učine nešto, te da će promovisati više istraživanja o utjecaju plastike na Arktički ekosistem. Izgleda da norveška vlada postaje svjesna problema s kojim se suočavamo, piše Josh Davis za IFLScience.
 
''To je uznemirujuće – ne postoji mjesto na Zemlji koje je toliko udaljeno da nije zagađeno plastikom,'' rekla je Ola Elvestuen, norveška ministrica okoliša za BBC News. "Ovo bi trebao da bude poziv za akciju. To je poznato već godinama, ali veličina problema nije shvaćena ozbiljno kao što je trebala biti. Mi moramo zaustaviti plastično zagađenje.''
 
Glavni izvor plastike na Arktiku zapravo je ribarska industrija. Procjenjuje se da je oko 80% plastike pronađene u ledenim vodama bačeno sa brodova ili su to dijelovi koji otpadaju kada se mreža za lov zapetlja.
 
U mnogim slučajevima, ovo zagađenje postaje "duhovna oprema", koja plovi kroz more nanoseći štetu morskim stvorenjima prije nego što ispliva na obalu. Čak i tada, može se uhvatiti u rogove sobova i ubiti ih. Ovdje ne spominjemo manje dijelove koje jedu ribe i ptice zamjenjujući plastiku za hranu.
 
''Pronalazimo sve više plastičnog otpada u Svalbardu, gdje radim,'' rekao je Geir Wing Gabrielsen, jedan od koautora najnovijeg izvještaja za BBC News. ''Sjeverni galebovi žive u Svalbardu. Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća pronašli smo veoma male količine plastike u njihovim stomacima. U 2013. godini, kada smo zadnji put proveli istraživanje, kod nekih smo pronašli više od 200 plastičnih komada u stomaku.''
 
Unatoč historijskom ponašanju ribarske industrije, neki ribari postaju svjesni koliko njihove navike mogu biti štetne.  Oni u Norveškoj zabrinuti su da količina zagađenja koja se sada nalazi u arktičkim vodama – iako su je većinom oni uzrokovali – nanosi štetu njihovoj reputaciji ribe iz netaknutog okoliša.
 
Naučnici su također zabrinuti za vremensku bombu koja otkucava. Već decenijama zagađujemo morske vode plastikom, a kad se ista rastavlja na sitne dijelove ispluta na površinu vode koja se prva zamrzava. Oni sada misle da će arktički led dok se nastavlja topiti osloboditi ogromne količine plastike nazad u vodu.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico