Sanski Most: Građani rekli NE termoelektrani Kamengrad

Svi učesnici tribine su jasno rekli da neće podržati izgradnju termoelektrane Kamengrad, te da će biti oprezni i budno pratiti svaki naredni korak vlasti. Zabrinutost za najavljenu izgradnju pokazuje i činjenica da je pokrenuta inicijativa i jednoglasno donesena odluka većine odbornika Skupštine opštine Sanski Most da na narednom zasjedanju donesu odluku da li će podržati najavljenju investiciju

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 13.03.18 u 16:15
http://bit.ly/2FBrTMA
Centar za životnu sredinu i Centar za ekologiju i energiju je u subotu, 10. marta u Sanskom Mostu održao javnu tribinu povodom najavljene izgradnje termoelektrane Kamengrad. Na tribini je predstavljen i CINov film ,,Struja po cijenu života'' koji argumentovano pokazuje štetne uticaje termoelektrane prvenstveno na zdravlje ljudi, vodu, vazduh i zemljište.

,,Pohvalno je što lokalno stanovništvo ovog područja ne podržava ideje vlasti oko izgradnje termoelektrane. Turizam i poljoprivreda su upravo glavne odlike Sanskog Mosta i okoline i kao takve da se dalje zaštite i razvijaju'', izjavila je Duška Kudra iz Centra za životnu sredinu.

Svoja lična iskustva o životu pored termoelektrane Tuzla podjelio je sa prisutnima i Goran Stojak, predstavnik te lokalne zajednice. ,,Građani Sanskog Mosta nisu ni svjesni šta ih čeka. Potrebno je čim prije da dođu u okolinu Tuzle i vide sve strahote koje ih očekuju, a ne da slijepo vjeruju svim obećanjima koja će im vlasti ponuditi'', rekao je Goran Stojak.

Svi učesnici tribine su jasno rekli da neće podržati izgradnju termoelektrane Kamengrad, te da će biti oprezni i budno pratiti svaki naredni korak vlasti. Zabrinutost za najavljenu izgradnju pokazuje i činjenica da je pokrenuta inicijativa i jednoglasno donesena odluka većine odbornika Skupštine opštine Sanski Most da na narednom zasjedanju donesu odluku da li će podržati najavljenju investiciju.

,,Već decenijama se stanovništvo sjeveroistočne i centralne BiH truje zagađujućim materijama koje prljava industrija nesmetano i nekažnjeno ispušta u okoliš. Postavlja se pitanje kome je u interesu da zatruje i sjeverozapadni dio naše zemlje'', izjavio je Denis Žiško iz Centara za ekologiju i energiju. 

Na tribini je predstavljena i nova analiza Centra za ekologiju i energiju, koja ukazuje na uzročno- posljedičnu vezu zagađenja životne sredine i zdravstvenih poremećaja stanovništva u zapadnom dijelu Grada Tuzla, u naseljima Divkovići, Plane, Šićki Brod i Bukinje.