Škotska proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za napajanje više od 5 miliona domova

Prvi mart je bio najbolji dan za proizvodnju u zemlji kada je 110.149 MWh bilo dovoljno za napajanje više od 9 miliona domova (374% škotskih domaćinstava). Ukupna potražnja za taj dan bila je dvostruko manja.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 13.04.18 u 06:38
http://bit.ly/2quKzUw
 
Samo u jednom mjesecu, Škotska je proizvela obnovljivu energiju dovoljnu za napajanje više od 5 miliona domova. To je prilično impresivno uzimajući u obzir da je to dvostruko više od ukupnog broja kućanstava u Škotskoj.
 
Analizom podataka o vjetroelektranama koje je skupila organizacija Weather Energy, World Wildlife Fund ustanovljeno je da su vjetroturbine u ovoj zemlji obezbijedile više od 5 miliona megavati električne energije Nacionalnoj mreži tokom prva tri mjeseca ove godine – što je porast od 44% u odnosu na isti period prošle godine, piše Madison Dapchevic za IFLScience.
 
Dobre vijesti se ovdje ne zaustavljaju. Analiza je izvršena nakon što su podaci objavljeni krajem prošlog mjeseca pokazali da se proizvodnja obnovljive električne energije u Škotskoj povećala za 26% prošle godine, na ukupno 68%. Proizvodnja vjetra povećala se za 34%, a hidroelektrana za 9% u 2017. godini.
 
Prvi mart je bio najbolji dan za proizvodnju u zemlji kada je 110.149 MWh bilo dovoljno za napajanje više od 9 miliona domova (374% škotskih domaćinstava). Ukupna potražnja za taj dan bila je dvostruko manja.
 
''Obnovljivi izvori obezbijedili su nevjerovatnu količinu energije tokom prva tri mjeseca ove godine,'' izjavio je Sam Gardner iz WWF-a. ''Porast od 44% u 2017. godini jasan je dokaz da se ulaganje u ovu tehnologiju isplatilo za ekonomiju i okoliš, što je stavilo Škotsku na čelo borbe protiv klimatskih promjena.''
 
Time je Škotska postala korak bliže cilju generisanja 100% svoje električne energije i 11% toplinske potražnje iz obnovljivih izvora do 2020. godine.
 
Druge zemlje također su obavezale na svoj odnos s obnovljivim izvorima. Uzmimo za primjer Dansku, koja u prošlosti ne samo da je uspjela zadovoljiti svoju domaću potražnju za električnom energijom, već je također i izvoziti u Norvešku, Njemačku i Švedsku. Do 2030. godine, zemlja planira da obnovljivi izvori pokrivaju barem polovinu ukupne potrošnje energije.
 
Kina se također suočava s izazovom smanjenja ugljika i izgleda da je na putu da dobije svoj ''rat protiv zagađenja''. Država planira da 4.5% ukupne proizvodnje energije dolazi iz obnovljivih izvora do 2020. godine.
 
Gotovo svaka nacija na svijetu uspostavila je politiku koja se odnosi na obnovljivu energiju.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico