Novi Zeland zabranio bušenje nafte u okviru borbe protiv klimatskih promjena

Udruženje za istraživanje i proizvodnju nafte u Novom Zelandu kritikovalo je vladu zbog ne konsultovanja s industrijom, navodeći da alternativni izvori energije još nisu spremni da zadovolje potražnju i da će se nafta morati uvoziti iz drugih zemalja po višim cijenama.

AUTOR: New York Times
OBJAVLJENO: 16.04.18 u 07:23
http://bit.ly/2EPf0sN
 
Novi Zeland će prestati izdavati dozvole za istraživanje nafte i gasa u blizini obalnih područja budući da ova zemlja kreće u borbu protiv klimatskih promjena, objavila je vlada u četvrtak, ali istraživanja koja su već u toku nisu obustavljena.
 
Ovaj potez izazvao je ljute reakcije naftne industrije koja navodi da će Novi Zeland biti primoran da se oslanja na skuplji uvoz.
 
Premijerka Jacinda Arden izjavila je da je ovaj potez dio napora zemlje da se smanje emisije ugljika koje doprinose globalnom zagrijavanju, prenosi New York Times.
 
''Kada su u pitanju klimatske promjene naš plan je jasan,'' rekla je Arden, članica Laburističke stranke. ''Posvećeni smo cilju postizanja neto ekonomije nultih emisija do 2050. godine.''
 
Arden je izjavila kako se nada da će se električni sistem Novog Zelanda u potpunosti oslanjati na obnovljive izvore energije do 2035. godine.
 
Vlada je saopštila kako će dozvoliti postojanje 22 aktivne dozvole za iskopavanje u blizini obale, koje pokrivaju više od 38.000 kvadratnih metara do njihovog isteka, što je najdalje do 2030. godine.
 
Kompanije koje pronađu rezerve nafte i gasa tamo gdje već imaju dozvole za iskopavanje, mogle bi bušiti to područje decenijama, a mogu se izdavati nove kopnene dozvole.
 
Udruženje za istraživanje i proizvodnju nafte u Novom Zelandu kritikovalo je vladu zbog ne konsultovanja s industrijom, navodeći da alternativni izvori energije još nisu spremni da zadovolje potražnju i da će se nafta morati uvoziti iz drugih zemalja po višim cijenama.
 
''Ova odluka predstavlja gubitak za ekonomiju i životnu sredinu Novog Zelanda, koja će vjerovatno ugroziti poslove i uzrokovati povećanje cijena za potrošače,'' rekao je Cameron Madgwick, predsjednik udruženja.
 
Gradonačelnik New Plymoutha, najvećeg grada u Taranakiju, područja na kojem je eksploatacija nafte i gasa koncentrisana, nazvao je odluku ''udarcem'' za regionalnu ekonomiju.
 
''Ova najava šalje poruku nekim od glavnih investitora i poslodavaca u Tarankiju da oni nemaju dugoročnu budućnost na Novom Zelandu,'' rekao je gradonačelnik Neil Holdom.
 
Simon Bridges, lider centralno-desne Narodne stranke, glavne opozicione stranke na Novom Zelandu, napisao je na svom twitter profilu kako je odluka o okončanju istraživanja nafte i gasa ''lopta za uništenje'' koja bi mogla samo nanijeti štetu državi.
 
Vlada je saopštila kako ''trenutni poslovi'' neće biti izgubljeni jer ''poštuje sve sporazume s trenutnim nosiocima dozvole''.
 
Prema podacima vlade, proizvodnja sirove nafte na Novom Zelandu u 2016. godini dostigla je najniži nivo u posljednoj deceniji, dok se trošenje na proizvodnju također smanjilo u skladu s globalnim padom cijena koje je proizašlo iz revolucije škrljica u SAD-u.
 
Novi Zeland uvozi više nafte nego što izvozi i mali je igrač na svjetskoj sceni čija vrijednost izvoza iznosi $1.1 milijardu godišnje.
 
Stranica na sajtu kompanije New Zealand Trade and Enterprise – vladine agencije koja promoviše međunarodnu trgovinu i ekonomski razvoj – navodi da je vladin cilj ''povećati vrijednost izvoza nafte Novog Zelanda za deset puta'' do 2025. godine.
 
Planovi za bušenje naftovoda u Velikom australijskom zaljevu, poznatijeg kao Australijski Galapagos, izazvali su kritike ribarskih i turističkih industrija, jer potencijal izlivanja predstavlja preveliki rizik.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico